Evropa

U Španiji socijalisti i levičarska stranka Sumar postigli koalicioni sporazum o formiranju vlade

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

10:18

U Španiji socijalisti i levičarska stranka Sumar postigli koalicioni sporazum o formiranju vlade
U Španiji socijalisti i levičarska stranka Sumar postigli koalicioni sporazum o formiranju vlade - Copyright EPA-EFE/Juan Herrero

veličina teksta

Aa Aa

Socijalistička partija Španije, vršioca dužnosti premijera Španije Pedra Sančeza, i levičarska stranka Sumar postigli su koalicioni sporazum o formiranju nove vlade, potvrdile su danas obe stranke.

Sporazum je postignut nakon jučerašnjeg sastanka Sančeza sa liderom Sumara i vršiocem dužnosti ministarke rada Jolandom Dijaz, prenosi Rojters.

U pokušaju da osvoji još jedan premijerski mandat, Sančezu je potrebna podrška 33 poslanika stranke Sumar u Donjem domu parlamenta, ali i drugih stranaka, uključujući i one koje se zalažu za  nezavisnost Katalonije i Baskije.

Novi koalicioni partneri postigli su sporazumom koji uključuje i prihvatanje predloga za smanjenje radnog vremena bez promene plate.

"Ovaj sporazum će omogućiti našoj zemlji da nastavi da raste na održiv način i uz kvalitetno zapošljavanje, razvijanje politika zasnovanih na socijalnoj i klimatskoj pravdi uz proširenje prava i unapređenje feminističkih sloboda", navodi se u zajedničkom saopštenju novih koalicionih partnera.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa