Evropa

"Pomirenje" sa Briselom i odmrzavanje fondova: Šta će nova poljska vlada značiti za ekonomiju EU?

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

20:01

"Pomirenje" sa Briselom i odmrzavanje fondova: Šta će nova poljska vlada značiti za ekonomiju EU?
"Pomirenje" sa Briselom i odmrzavanje fondova: Šta će nova poljska vlada značiti za ekonomiju EU? - Copyright Tanjug/AP/Rafal Oleksiewicz

veličina teksta

Aa Aa

Poljaci su to rekli jasno i glasno. Nakon osam godina vladavine partije Pravo i pravda, ne žele ih više na toj poziciji. Sa rekordnom izlaznošću od 74,4 odsto, izbori održani prošle nedelje dali su trima proevropskim strankama - Građanskoj koaliciji (30,7%), Trećem putu (14,4%) i Novoj levici (8,6%) - parlamentarnu većinu od 53,7 odsto ukupno. Pravo i pravda dobili su 35,4 odsto glasova.

Nova vlada još nije formirana, ali predsednik Andžej Duda se sastaje sa liderima stranaka ovih dana kako bi započeli pregovore o koaliciji. 

Pošto je malo verovatno da će stranka Pravo i pravda naći koalicionog partnera, jedan čovek ima dobru šansu da dođe na poziciju premijera - Donald Tusk, koji predvodi Građansku koaliciju. Već je tražio od Dude da mu dozvoli da formira vladu.

Ova promena političke igre imaće značajne implikacije na šestu najveću ekonomiju Evropske unije, kao i na sam blok, piše Euronews.

Odmrzavanje 112 milijardi evra u fondovima EU

Poljska je od 2015. godine u "zavadi" sa EU, nakon što je vlada donela nove zakone za koje je blok verovao da potkopavaju nezavisnost poljskih sudova i da su u suprotnosti sa demokratskim standardima.

Prepirka je dovela do toga da je EU blokirala zemlji da pristupi 35,4 milijarde evra u fondovima za oporavak od kovida 19 tokom 2020. i 76,5 milijardi evra u kohezionim fondovima EU 2022. godine.

Pošto će stranka Pravo i pravda da bude "sklonjena sa puta", neki su spekulisali da bi Brisel konačno mogao da odluči da poništi odluku i pruži značajnu korist poljskoj ekonomiji.

Ali, novac neće jednostavno početi da teče jer će Poljska dobiti drugu vladu.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Prvo, Varšava mora da poništi kontroverzna pravila u pravosuđu, što će zahtevati donošenje novih zakona. Iako je na kraju na parlamentu da odobri bilo koji takav zakon, brzina procesa zavisiće od predsednika Dude.

Duda, koji je dugogodišnji saveznik stranke Pravo i prvda, ima pravo veta na zakone i sam je autor nekih od ovih nedavnih kontroverznih promena.

Ipak, Rafal Tržaskovski, gradonačelnik Varšave i član stranke Donalda Tuska, uverio je da bi odmrzavanje sredstava bloka bio najhitniji zadatak većinske vlade.

"Čim predsednik predloži novu vladu, premijer će otputovati (u Brisel) i pregovarati sa EU o deblokadi tog novca", rekao je Tržaskovski.

Pomirenje sa EU, a možda i evrom

Stvaranje proevropske vlade otvoriće put Poljskoj da poboljša svoje veze sa blokom, olakšavajući saradnju i donošenje odluka. Pavle Tokarski, poljski ekonomista i viši istraživač na Nemačkom institutu za međunarodne i bezbednosne poslove, veruje da će nova izvršna vlast biti "ogromna promena za EU ​​jer će Poljska prestati da bude članica koja blokira".

"Promena vlasti takođe znači da je rizik od izlaska Poljske (iz EU) izostavljen, barem na trenutak", dodao je on.

Zaista, odnosi Poljske sa EU će se verovatno ubrzati ako Donald Tusk zaista bude budući premijer zemlje, ne samo zahvaljujući svom velikom iskustvu u briselskom balonu. Tusk je bio predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019. (preuzevši vodeću ulogu u pregovorima o Bregzitu sa odlazećom državom članicom Ujedinjenim Kraljevstvom) i Evropske narodne partije od 2019. do prošle godine.

"Tusk će biti dočekan raširenih ruku", rekao je Tokarski.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

Poboljšanje trenutnog stanja centralne banke Poljske je još jedan put kojim bi zemlja možda želela da se pomiri i uspostavi jače veze sa EU. 

Tokarski je oštro kritikovao predsednika banke Adama Glapinskog jer nije "ispunio svoju ulogu i borio se protiv inflacije". Očekuje se da će inflacija u Poljskoj ove godine dostići 11,4 odsto, u odnosu na projekciju od 5,6 odsto za evrozonu.

Poljska i dalje koristi sopstvenu valutu, zlot, uprkos tome što se prethodno obavezala da će usvojiti evro. Dok se odlazeća administracija zemlje zalagala protiv integracije u valutu u skorije vreme, Tokarski je ukazao na evro kao "način da se popravi narušena reputacija poljske centralne banke".

Poljska ekonomija slavi predstojeću političku promenu

Rezultati izbora izazvali su veliki ekonomski optimizam u Poljskoj, što se odrazilo na ponašanje tržišta akcija i valuta. zZlot je skočio na 4,42 prema evru, što je najjači kurs od početka avgusta.

Tokarski je rekao da se očekuje i porast privatne potrošnje jer Poljaci sada vide svetliju budućnost pred sobom.

Štaviše, "nova vlada će više pažnje posvetiti malim i srednjim preduzećima, koja su odgovorna za više od 50 odsto BDP-a", dodao je on.

Komentari (0)

Evropa