Evropa

Lideri EU pozvali na pauze u ratovanju i humanitarne koridore za Pojas Gaze

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

22:39

Lideri EU pozvali na pauze u ratovanju i humanitarne koridore za Pojas Gaze
Lideri EU pozvali na pauze u ratovanju i humanitarne koridore za Pojas Gaze - Copyright Tanug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije pozvali su danas u deklaraciji usvojenoj na samitu u Briselu na "pauze" u ratnim dejstvima Izraela i Hamasa i otvaranje humanitarnih koridora, kako bi hitno potrebna pomoć bila dopremljena u Pojas Gaze.

Oni su izrazili "najozbiljniju zabrinutost" zbog pogoršanja humanitarne situacije u toj palestinskoj enklavi. 

Lideri EU su pozvali na "kontinuiran, brz, bezbedan i neometan humanitarni pristup" i pomoć kako bi pomoć došla do onih kojima je potrebna "kroz sve neophodne mere uključujući humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe." 

Ponovili su osudu napada Hamasa "na najoštriji mogući način" i istakli pravo Izraela da se brani "u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom", prenosi Rojters.

Oni su ponovili i poziv Hamasu da odmah oslobodi sve taoce "bez ikakvih preduslova".

"Evropska unija će blisko sarađivati sa partnerima u regionu da zaštiti civile, pruži pomoć i olakša pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi, gorivu i skloništima, kao i u staranju da takvu pomoć ne zloupotrebljavaju terorističke organizacije", piše u deklaraciji.

Današnji samit je prvi sastanak lidera EU od kada je palestinski militantni pokret Hamas izveo napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra, nakon čega je Izrael uzvratio raketiranjem i blokadom Pojasa Gaze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa