Fokus

Zašto je Guterešov govor naljutio Izrael, Dautović: Potreba da se pojača i izoštri retorika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2023

-

22:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski zvaničnici kritikovali su govor generalnog sekretara Antonija Gutereša koji je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da svedočimo očiglednom kršenju međunarodnog prava u Gazi. Nezadovoljan takvim obraćanjem, ambasador Izraela Gilad Erdan zatražio je njegovu ostavku. On je rekao i da će ta zemlja uskratiti vize zvaničnicima UN.

Nakon toga, oglasio se Gutereš koji je naveo da nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael, nakon što su ga izraelski zvaničnici pozvali da podnese ostavku zbog izjave da se Hamasovi napadi "nisu dogodili u vakuumu". Gutereš je napisao na platformi X (Tviter) da žalbe palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa, kao ni da napadi te grupe ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, preneo je Rojters.

Mirko Dautović, analitičar koji se bavi međunarodnim odnosima, komentarišući Guterešovo obraćanje, ali i kritike koje su na njegov račun stigle od izraelskih zvaničnika, kaže da je on održao jedan sasvim umeren govor, sa kojim su saglasni svi eksperti za Bliski istok.

"On je prvo osudio Hamasove terorističke napade i masakr koji je to izazvao te žrtve rekao je da Hamas ne govori za sve Palestince, ali je zatim i rekao da se ovaj napad u jutro 7. oktobra nije desio u vakuumu, već da postoji kontekst, koji traje već decenijnama, u kojem su Palestinci potlačeni. I dakle, to je verovatno ono što je isprovociralo Izrael", naveo je Dautović.

Tanjug AP/Hatem Moussa

 

Kako je istakao, Gutereš je pomenuo i stradanja Palestinaca u Pojasu Gaze koji se trenutno dešavaju, te je naveo čak broj od 600.000 ljudi.

"Rekao je da su pobegli iz svojih kuća i potražili utočište u zgradama koje kontrolišu UN. On je prosto opisao situaciju kakva jeste, a to je da imamo humanitarnu katastrofu u Gazi, da je ova situacija plod višedecenijskog tlačenja palestinskog naroda i takođe osudio Hamas, tako da ne vidim puno razloga za tako oštre reči izraelskog ambasadora UN. Ali, naravno one imaju svoju političku potrebu, a to je da se pojača i izoštri retorika izraelske vlade, prema bilo kakvim kritičarima čak i najblažim", kazao je Dautović.

"Najavljene tri faze akcije protiv Hamasa"

Komentarišući tnajavu premijera Benjamina Netanijahua koji je rekao da se sprema kopnena invazija na Pojas Gaze, Dautović smatra da će se to desiti, te da ne vidi na koji način to uopšte može da se izbegne.

"Ministar odbrane je najavio tri faze ove akcije protiv Hamasa. Prva je bombardovanje, druga kopnena invazija. Tako da pretpostavljam da se odlaže dok Izrael ipak malo ne sklopi taktičku situaciju na terenu, jer jednom kada njihove trupe budu ušle, oni se neće samo suočavati sa onim što je na površini Gaze, već i sa onim što je ispod - a to su stotine kilometara tunela koje je Hamas iskopao da im projektili ne mogu ništa i kojima oni mogu slobodno da se kreću od jedne do druge tačke", kaže Dautović. 

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

Izraelske snage koje uđu u Pojas Gaze, objašnjava Dautovič, mogle bi onda da se nađu u situaciji da uđu negde gde je prividno brisan prostor, a zapravo postoji mnoštvo izlaza za tunele.

"I onda Hamas u suštini čeka da dođete u zamku gde mogu da vas napadnu sa nekoliko strana. 
Tako da mislim da je Izrael shvatio da će zapravo mesecima trajati ta priprema za invaziju, ne bi li izraelske žrtve bile što manje. Takođe verujem da Amerika, pre svega kao glavni saveznik Izraela, pokušava na neki način da obuzda svog bliskoistočnog saveznika, ne bi li sprečili eskalaciju na bliskoistocni regionalni nivo", rekao je Dautović.

Da li će se sukob proširiti na okolne zemlje?

Na pitanje hoće li se sukob proširiti i na okolne zemlje pokojima već padaju rakete, Dautović kaže:

"Za sada postoji opasnost koja raste svakim danom. Vi ne ztnate koja će biti kapisla koja će pokrenuti sve ovo. Svaki od ovih incidenata podiže procenat šanse da se desi neka eskalacija od koje nećemo moći da se vratimo. Za sada šanse nisu previše velike, ali svakim danom kako kriza bude odmicala, povećavaće se". 

Podseća i da incidenti poput onog od prošle nedelje kada su pogođene bolnica ili crkva u Gazi, bez obzira na to ko je to uradio i čija je bila raketa, da će stvarati nove tenzije i podizaće temperaturu i procenat koji kad pređe neku tačku, dovešće do eskalacije na regionalnom nivou. 

Na pitanje ko bi po njegovom mišljenju mogao da odigra posredničku, mirovnu ulogu u ovom sukobu, da li je to Egipat ili neka druga zemlja, Dautović kaže:

"Svakako Egitpat. Morao bi da postoji čitav niz država koje posreduju između Izraela na jednoj strani i Hamasa na drugoj strani a kažemo da tu mora da se pregovara i Teheranom takođe. U tom smislu dakle i Egipat, Jordan, SAD, Katar, Emirati i Saudijska Arabija - svi u ovom trenutku igraju ulogu - svi se oni povezuju međusobno i nikome nije u interesu da ovo eskalira. Aktivirala se i Ankara pokušava se da se obuzda ovaj sukob. Problem je ipak što i dalje traje bombardovanje Gaze", zaključio je Dautović.

Komentari (0)

Svet