Evropa

Novo istraživanje pokazalo kakav je položaj žena u svetu: Gde se na listi nalazi Srbija?

Komentari

Autor: Euronews

29/10/2023

-

11:31

Novo istraživanje pokazalo kakav je položaj žena u svetu: Gde se na listi nalazi Srbija?
Unsplash/Becca Tapert - Copyright Unsplash/Becca Tapert

veličina teksta

Aa Aa

Institut za žene, mir i bezbednost Univerziteta u Džordžtaunu i Institut za istraživanje mira u Oslu objavili su rezultate ovogodišnjeg istraživanja o položaju žena u svetu, obuhvativši 177 zemalja, među kojima je Srbija zauzela 32. mesto.

Euronews piše da se većina visoko rangiranih zemalja nalazi u Evropi, ali da postoje značajne varijacije od regiona do regiona. Očekivano, tamo gde je položaj žena bolji, vlada i veća stabilnost i prosperitet. 

Međutim, istraživači upozoravaju da "višeslojna kriza podriva status žena i preti da unazadi decenije progresa" navodeći autoritarnost, masovna raseljavanja, razorne oružane konflikte i trajne posledice pandemije kovida kao najveće pretnje.

Oni su u obzir uzeli 13 indikatora položaja žena - od zakona o obrazovanju i zapošljavanju do percepcije bezbednosti i rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja.

Na vrhu liste je Danska, sa skorom 0,932, a zatim Švajcarska, Švedska, Finska, Island i Luksemburg.

Položaj žena je najlošiji u Avganistanu, Jemenu i Centralnoafričkoj Republici.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

Najlošiji je položaj žena u Avganistanu, ocenili su istraživači

Najlošije ocenjena evropska zemlja je Ukrajina, na 117. mestu, zbog posebno niskog bezbednosnog rezultata u poređenju s drugim evropskim državama, a posle Ukrajine, najlošije rangirane zemlje u Evropi su Kosovo i Azerbejdžan.

Posmatrajući evropske regione, najbolji položaj žene imaju u Skandinaviji, zatim Centralnoj Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Slede južna Evropa, istočna Evropa, Balkan i Kavkaz.

Među zemljama bivše Jugoslavije Hrvatska je najbolje rangirana (19. u Evropi, a 25. u svetu), a slede Srbija (25. u Evropi, 32. u svetu), Slovenija (29. u Evropi, 36. u svetu), Crna Gora (31. u Evropi, 41. u svetu), Severna Makedonija (33. u Evropi, 44. u svetu) i Bosna i Hercegovina (37. u Evropi, 55. u svetu). 

Kosovo je navedeno kao posebna država i na pretposlednjem je mestu evropske liste, dok na svetskoj zauzima 100. poziciju. U studiji se zaključuje da takva ocena posledica slabog obrazovanja i zapošljavanja, uz "visoke nivoe" smrtnosti porodilja na Kosovu.

"Sa ocenama, rangiranjem i velikom količinom podataka, Indeks "Žene, mir i bezbednost" nudi vredan alat za ljude koji rade na ovim temama", rekla je za Euronews Elena Ortiz, vođa studije.

"Zakonodavci mogu koristiti ove podatke, kako bi otkrili gde je potrebno više resursa. Naučnici mogu da ih koriste da proučavaju trendove širom regiona, a novinari da daju kontekst i perspektivu svojim pričama", dodala je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa