Fokus

Gutereš: Ženska prava nisu luksuz, napredak nestaje pred našim očima

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

07:23

Gutereš: Ženska prava nisu luksuz, napredak nestaje pred našim očima
Gutereš: Ženska prava nisu luksuz, napredak nestaje pred našim očima - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da prava žena nisu luksuz koji može da čeka dok se ne reše krize u svetu i naveo da svakih 10 minuta jednu ženu ili devojčicu usmrti član porodice ili partner, a da svaka dva minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja. 

Gutereš u autorskom tekstu povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, ocenio da širom sveta ostvareni napredak u pogledu prava žena polako nestaje pred našim očima, a najnovije prognoze procenjuju da će, ako se nastavi ovim tempom, biti potrebno još 300 godina da se postigne puna rodna ravnopravnost.

"Moramo preokrenuti ove užasne trendove i zauzeti se za živote i prava žena i devojčica, svuda. Ovo predstavlja jedan od mojih glavnih prioriteta i okosnicu rada Ujedinjenih nacija širom sveta. Od Južnog Sudana do Mijanmara, podržavamo žene i devojčice u krizi osiguravajući da se u mirovnim procesima čuje i njihov glas", naveo je Gutereš.

On je ocenio i da današnje krize koje se nadovezuju jedna na drugu, od rata u Ukrajini do vanredne klimatske situacije, najpre i najteže pogađaju žene i devojčice. 

"U svetlu globalnih izazova po demokratiju, u pitanje se dovode i uskraćuju prava žena nad njihovim telima i prava na samostalno odlučivanje o sopstvenim životima", napisao je Gutereš, saopštila je Kancelarija UN u Beogradu.

On je naveo da dva statistička podatka vrlo ilustrativno opisuju neuspeh.

"Svakih deset minuta jednu ženu ili devojčicu usmrti član porodice ili intimni partner. Svaka dva minuta jedna žena premine tokom trudnoće ili porođaja. Većina takvih smrtnih slučajeva može se u potpunosti sprečiti", istakao je Gutereš.

"Žene čine tri odsto dobitnika Nobela"

Ove godine, kako je dodao Gutereš, Međunarodni dan žena usredsređen je na zatvaranje rodnog jaza u nauci, tehnologiji i inovacijama. 

Globalno gledano, pristup i korišćenje interneta je za 21 odsto verovatniji među muškarcima nego među ženama, a u zemljama sa niskim dohotkom ta razlika je i preko 50 odsto, navodi se u tekstu.

Naglasio je da su čak i najbogatije zemlje na gubitku zbog rodno-zasnovanih stereotipa i istorijske pristranosti. Na primer, u tehnološkoj industriji, muškarci su dvostruko brojniji od žena, a u polju veštačke inteligencije, taj odnos je pet prema jedan.

Diskriminacija žena u nauci i tehnologiji posledica je viševekovnog patrijarhata, diskriminacije i pogubnih stereotipa, ocenio je

Gutereš i dodao da žene čine svega tri odsto dobitnika Nobelove nagrade u naučnim kategorijama od 1901. godine do danas, a žene na internetu – uključujući naučnice i novinarke – često su na meti seksističkog govora mržnje i zlostavljanja čija je namera da ih ućutkaju i posrame.

"Potrebna nam je akcija na više frontova kako bismo osigurali da žene i devojčice mogu da daju svoj puni doprinos globalnom znanju kroz nauku i tehnologiju. Moramo srušiti barijere – od diskriminatornih podataka do stereotipa koji devojčice odvraćaju od izučavanja prirodnih nauka u ranom uzrastu", poručio je Gutereš.

"Unaprediti položaj žena u nauci i tehnologiji"

Dodao je da donosioci odluka svih vrsta moraju pospešiti učešće i liderstvo žena u nauci i tehnologiji.

"Trebalo bi da budu kreativni, prošire mogućnosti za zapošljavanje i da se ono temelji na veštinama. I moraju biti istrajni u takvoj nameri. Rodna ravnopravnost se neće desiti sama od sebe, ona mora postati prioritet na kome će se posvećeno raditi. Ovaj pristup daje rezultate u Ujedinjenim nacijama, gde imamo sopstvenu strategiju rodnog pariteta među zaposlenima", naglasio je on.

Smatra i da je potrebna akcija kako bi se stvorilo bezbedno digitalno okruženje za žene i kako bi se pozvali na odgovornost počinioce digitalnog nasilja, kao i digitalne platforme koje im to omogućavaju.

On navodi da Ujedinjene nacije sarađuju s vladama, civilnim društvom, privatnim sektorom i drugim akterima na Kodeksu ponašanja čiji je cilj smanjenje štete i povećanje odgovornosti na digitalnim platformama, istovremeno braneći slobodu izražavanja.

"Ženska prava nisu luksuz koji može da čeka dok ne rešimo klimatsku krizu, okončamo siromaštvo i stvorimo bolji svet", istkao je Gutereš.

Takođe, ulaganje u žene i devojčice predstavlja najsigurniji način da se uzdignu svi ljudi, zajednice i zemlje, te da se ostvare ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030. godine. 

"Udružimo snage za inkluzivniji, pravedniji i prosperitetniji svet za žene i devojčice, muškarce i dečake, svuda", poručio je Gutereš.

Komentari (0)

Svet