Evropa

Ne mogu sebi da priušte hranu, smeštaj, obrazovanje i lekara: Svaki dvanaesti Italijan živi u "apsolutnom siromaštvu"

Komentari

Autor: Euronews

30/10/2023

-

17:28

Ne mogu sebi da priušte hranu, smeštaj, obrazovanje i lekara: Svaki dvanaesti Italijan živi u "apsolutnom siromaštvu"
Ne mogu sebi da priušte hranu, smeštaj, obrazovanje i lekara: Svaki dvanaesti Italijan živi u "apsolutnom siromaštvu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema nedavnom izveštaju nacionalnog instituta za statistiku, ISTAT, sada ima više od 5,6 miliona Italijana koji ne mogu sebi da priušte troškove osnovnih potrepština poput hrane, smeštaja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, piše Euronews.

Podaci kažu da broj Italijana koji žive u "apsolutnom siromaštvu" je dramatično porastao u poslednjih 10 godina. Skoro jedan od 12 Italijana je prošle godine živeo je siromašno, što znači da je 5,67 miliona pojedinaca i 2,18 miliona porodica imalo prihod ispod nivoa koji bi obezbedio da oni i njihova porodica zadovolje osnovne životne potrebe. Takođe, sve ovo je naglo poraslo - nekoliko procentnih poena - za samo nekoliko godina.

Naime, prema ISTAT-u, razlog za ovo povećanje stope siromaštva je najviše zbog rasta inflacije u zemlji, koja je u 2022. godini porasla za oko 8,7 odsto. U septembru 2023. godine, prema najnovijim dostupnim podacima, inflacija je bila 5,3 odsto - mnogo niža nego prošle godine.

 

 

Najvažnije je da je porast troškova života uticao na porodice sa nižim prihodima u većoj meri nego na one bogatije. Procenjuje se da je vladina podrška porodicama koje se bore da plate svoje račune za energiju prošle godine održala stopu siromaštva nižom nego što bi mogla biti da ove mere nisu sprovedene.

Ko su siromašni Italijani?

Siromaštvo u italiji je zahvatilo gotovo celu zemlju i to na relaciji sever - jug. Italijanski ekonomista Tito Boeri rekao je da se "apsolutno siromaštvo" u Italiji može izračunati na sledeći način: Ukoliko zarađujete manje od 817,56 evra mesečno i nakon plaćenog poreza, ukoliko živite u gradu na severu, zarađujete zapravo manje od 733 evra svakog meseca. Oni koji, objašnjava, žive van gradova na severu zarađuju mesečno i manje od te cifre - okvirno oko 554 evra mesečno.

Takođe, i Italijani na jugu u većini su siromašni. Prema najnovijem izveštaju ISTAT-a, 10,7 odsto svih siromašnih porodica u Italiji živi na jugu, sa ukupno 2.038.000 siromašnih pojedinaca i 699.999 siromašnih porodica - svi oni se doživaljaju kao neko ko živi u apsolutnom siromaštvu.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

Euronews piše i da stranci koji borave u Italiji su u još goroj poziciji. Prema izveštaju ISTAT-a, 28,9 odsto porodica sa najmanje jednim strancem nalazi se u apsolutnom siromaštvu.

Među svim kategorijama, najviše su pogođeni mladi, sa naglim porastom broja maloletnika koji žive u siromaštvu. U Italiji je 2022. godine 1,27 miliona maloletnika živelo u apsolutnom siromaštvu.

Prema podacima Eurostata, ukupno 95,3 miliona ljudi u EU bilo je u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti 2022. godine. Stopa Italije je bila iznad proseka EU od 21,6 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa