Evropa

Ekstremni italijanski desničari uhapšeni u Atini, čekaju deportaciju

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

20:26

Ekstremni italijanski desničari uhapšeni u Atini, čekaju deportaciju
Ekstremni italijanski desničari uhapšeni u Atini, čekaju deportaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka policija saopštila je danas da je uhapsila italijansku ekstremno desničarsku grupu i zabranila okupljanja planirana u znak sećanja na dva člana grčke neonacističke grupe Zlatna zora ubijene pre 10 godina.

Grupa od 21 Italijana uhapšena je sinoć na atinskom aerodromu i mora da bude deportovana, rekao je neimenovani izvor iz policije, preneo je "Figaro".

Policija je, takođe, saopštila da zabranjuje bilo kakva javna okupljanja u vezi sa godišnjicom Zlatne zore, za koje je rekla da predstavljaju "veliki rizik po javnu bezbednost" zbog planiranih antifašističkih kontramitinga.

Italijanska neofašistička partija KazaPound saopštila je na svom Telegram kanalu da je 21 njen član "stavljen u oklopna vozila bez ikakvog objašnjenja" i odveden u policijsku stanicu.

Dvojica naoružanih napadača na motociklu su 1. novembra 2013, ubili dva člana stranke Zlatna zora, Manolisa Kapelonisa (22) i Jorgosa Funtulisa (27), ispred kancelarija stranke u atinskom predgrađu Neo Iraklio. Treći član je teško povređen tokom napada automobilom.

Pucnjava se dogodila samo nekoliko nedelja nakon što je član Zlatne zore, koja je tada kritikovana zbog prebijanja migranata i političkih protivnika, smrtno izbo nožem repera i antifašistu Pavlosa Fisasa.

Napad na članove Zlatne zore iz 2013. godine kasnije je preuzela malo poznata grupa krajnje levice. Niko nije uhapšen za taj napad i slučaj je i dalje otvoren. Nekada treća stranka u parlamentu na vrhuncu grčke dužničke krize, Zlatna zora je propala nakon što su njeni lideri i drugi visokorangirani članovi bili zatvoreni 2020. zbog različitih zločina uključujući ubistvo Fisasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa