Evropa

Oluja Kiran pogodila Francusku i južnu Englesku: Stotine škola zatvoreno, obustavljen železnički saobraćaj

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

08:44

Oluja Kiran pogodila Francusku i južnu Englesku: Stotine škola zatvoreno, obustavljen železnički saobraćaj
Oluja Kiran pogodila Francusku i južnu Englesku: Stotine škola zatvoreno, obustavljen železnički saobraćaj - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oluja Kiran pogodila je britanska ostrva praćena jakom kišom, a južnu Englesku su zahvatili vetrovi brzine od 160 kilometara na sat, koji su prethodno tokom noći pogodili Francusku i Lamanš. Izdata su žuta, narandžasta i crvena vremenska upozorenja, koja ukazuju na potencijalni rizik po život i imovinu.

Stotine škola širom južne Engleske zatvoreno je zbog oluje i jake kiše, a obustavljene su i železničke linije, dok je vozačima na jugu i zapadu Velike Britanije preporučeno da izbegavaju priobalne puteve, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Žuti meteo alarm je na snazi u delovima Engleske, Škotske i Velsa. U oluji Babet pre dve sedmice, koja je pogodila Veliku Britaniju, najmanje sedam osoba je poginulo, a na hiljade kuća je pogođeno poplavama.

Francuski mediji su javili da je oluja zahvatila zapadnu obalu Francuske sa brzinom do 178 kilometara na sat u zapadnoj Bretanji.

Francuska: Jedna osoba poginula, dve lakše povređene u oluji Kiran

Jedna osoba je poginula, a dve su lakše povređene u Francuskoj, u oluji Kiran, čiji vetrovi su tokom noći dostigli brzinu do 193 kilometra na sat. Vozač kamiona poginuo je kada je stablo palo na njegovo vozilo, saopštio je francuski ministar saobraćaja Klemen Bo, objavio je "Figaro".

Bo je rekao da je jedna od dve lakše povređene osobe dobrovoljni vatrogasac. Zbog oluje talasi su jutros dostigli maksimalnu visinu od 21 metar u blizini obale Finistera, a preventivno su evakisane 43 porodice iz regiona i obustavljen je drumski saobraćaj. Oluja je obarala stabla i nosila krovove.

Više od 1,2 miliona domova u Francuskoj ostalo je bez struje nakon što je oluja Kiran pogodila tu zemlju. Oluja je ostavila 1,2 miliona domova bez struje u Francuskoj, od kojih se 780.000 nalazi u Bretanji, saopštio je francuski distributer električne energije, objavio je "Frans 24".

 

Meteorolozi su najavili da će se tokom dana oluja pomeriti ka unutrašnjosti, a za ukupno 31 francuski departman na snazi je narandžasti meteo alarm. U Parizu je na snazi upozorenje na jak vetar. Očekuje se da će u Francuskoj do petka ujutru biti obustavljen saobraćaj sa više aerodroma širom zemlje, kao i železničke linije.

Oluja će pogoditi i više zemalja u zapadnoj Evropi, uključujući Veliku Britaniju i Holandiju. Najveće nevreme pogodiće istok, jug i jugoistok Engleske, prema prognozi meteorologa. Holandska avio-kompanija KLM ukinula je danas desetine letova do i sa amsterdamskog aerodroma Shiphol, jer se očekuje da će Kiran pogoditi tu zemlju sa udarima vetra do 110 kilometara na sat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa