Evropa

Delove Hrvatske zahvatilo olujno nevreme: "Ovo je kao smak sveta"

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

09:35

Delove Hrvatske zahvatilo olujno nevreme: "Ovo je kao smak sveta"
Delove Hrvatske zahvatilo olujno nevreme: "Ovo je kao smak sveta" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državni hidrometeorološi zavod (DHMZ) Hrvatske objavio je upozorenje za celu zemlju zbog olujnog vetra i mogućeg jačeg grmljavinskog nevremena, koje je već zahvatilo Zabok i Zaprešić. 

Prema fotografijama objavljenim na portalu 24sata, u Zaboku i Zaprešiću je pao grad, a vetar je nosio sve pred sobom.

"Ovo je kao smak sveta", rekla je jedna čitateljka iz Zaboka za portal. 

Na ostrvu Cresu su se jutros zbog velike plime nasukale brodice na rivu. Ugostitelji su stavljali barikade kako bi pokušali da zaštite svoje objekte, ali nije pomoglo.

Reka Kupa na rekordnih 420 cm

Prema jutrošnjim podacima Hrvatskih voda, reka Kupa je dostigla nivo od rekordnih 420 cm, pa je stanje vanredno, potrdio je Tomislav iz Glavnog centra za odbranu od poplava.

"Na automatskoj vodomernoj stanici za čak 40-ak cm je viši nego 1984. godine. Dobra vest je ta da je na slivu Korane i Mrežnice pala manja količina padavina, tako da se nikakvi problemi na karlovačkom području, a i dalje nizvodno prema Petrinji i Sisku ne očekuju", rekao je Novosel za zagrebačku N1 TV.

Redovne mere odbrane od poplava na snazi su na stanici Selo Kupa, gde je vodostaj 351 cm. Pripremno je stanje na Savi, na stanicama Jasenovac i Ustava Trebež, ali i na Dobri, kao i na stanici Lešće toplice. Zabrinjava obilna kiša u nastavku sedmice, kao i dotoci iz susednih zemalja.

Zasad nema naznaka stabilizaciji vremena u Hrvatskoj, ne vidi se kraj kiši niti s početkom novembra, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognoze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa