Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija oborila 13 ukrajinskih krstarećih raketa na Krimu, Zelenski: Borbe nisu dospele u ćorsokak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2023

-

09:40

RAT U UKRAJINI Rusija oborila 13 ukrajinskih krstarećih raketa na Krimu, Zelenski: Borbe nisu dospele u ćorsokak
RAT U UKRAJINI Rusija oborila 13 ukrajinskih krstarećih raketa na Krimu, Zelenski: Borbe nisu dospele u ćorsokak - Copyright AP/Libkos, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 620 dana. Uprkos ratu koji vodi sa Rusijom, Ukrajina je napravila izvanredan napredak ka prijemu u EU, izjavila je predsednica Evropske komisije, Ursula Fon der Lajen i istakla da je to najočiglednije u oblasti reforme pravosuđa. Predsednik Ukrajine Zelenski rekao je da nije vreme za nikakve pregovore sa Rusijom, a da nije vreme za pregovore saglasan je i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto. Ukrajina pje odigla optužnicu u odsustvu protiv ruskog patrijarha Kirila koji je "optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine".

Ključni događaji:

  •  
  • Fon der Lajen: Ukrajina napravila izvanredan napredak ka prijemu u EU 
  • Zelenski: Nije vreme za pregovore sa Rusijom 
  • Italijanski ministar odbrane: Još nije došlo vreme za prekid vatre
  • Ukrajina podigla optužnicu u odsustvu protiv ruskog patrijarha Kirila

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.52 Guverner Hersonske oblasti: Ruske trupe ponovo granatirale Herson

Ruske trupe su večeras sa privremeno okupirane ukrajinske leve obale granatirale priobalne oblasti Hersona, objavio je guverner Hersonske oblasti Roman Mročko, prenosi Ukrinform.

"U priobalnim oblastima Hersona ima eksplozija! Neprijatelj napada sa privremeno okupirane leve obale", navodi se u objavi na Telegramu.

Kako podseća kijevska agencija, četiri osobe su povređene u Hersonu od neprijateljskih udara na stambene zgrade.

Tanjug/AP//Bernat Armangue

 

21.01 Iz kancelarije Zelenskog negiraju navode Zalužnog da je rat u "pat poziciji"

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika su negirali sugestije od strane načelnika generalštaba ukrajinske vojske da je rat sa Rusijom u pat poziciji.

Zamenik kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovka je reagovao povodom intervjua koji je Valerij Zalužni dao za The Economist, i u kome je naveo da je "sotignut nivo tehnologije koji nas je dovo do pat pozicije", i da "najverovatnije neće biti dubokog prodora" u ratu.

Žovka je optužio ukrajinskog generala da je "učinio posao agresoru lakšim": 

13.31 Na ceremoniji dodele nagrada poginulo 28 vojnika Ukrajine u ruskom raketnom napadu

U ruskom raketnom napadu tokom ceremonije dodele nagrada vojnicima 128. posebne brdsko-jurišne Zakarpatske brigade Ukrajine poginulo je 28 vojnika, potvrdio je poslanik Mihajlo Volinec.

"28 mrtvih. 53 ranjena.128. posebna brdsko-jurišna Zakarpatska brigada. Nažalost, potvrđena je informacija o pogibiji naših vojnika od ruske rakete", napisao je Volinec na društvenim mrežama.

Kako prenosi agencija Unian, Kancelarija za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da su 3. novembra ruske snage izvršile napad na tu brigadu u Zaporožju i da su u napadu poginuli vojnici i ranjeni civili, ali nije navela tačan broj poginulih i ranjenih.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov zvanično je potvrdio pogibiju vojnika iz 128. brdsko-jurišne Zakarpatske brigade u ruskom napadu u Zaporožju, navodeći da je naredio istragu i da će svi odgovorni biti kažnjeni.

09.40 MO Rusije: Oboreno 13 od 15 lansiranih ukrajinskih krstarećih raketa iznad Kerča

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je protivvazdušna odbrana oborila 13 od 15 lansiranih ukrajinskih krstarećih raketa koje su bile ispaljene ka brodogradilištu u Kerču, na Krimu, a da je u napadu oštećen brod.

"Oružane snage Ukrajine su 4. novembra izvele udar sa 15 krstarećih raketa na brodogradilište u gradu Kerču. 13 krstarećih raketa oborili su sistemi PVO", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Interfaks.

Tanjug AP/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

08.50 Zelenski priznao da rat između Izraela i Hamasa utiče na rat u Ukrajini

Rat između Izraela i Hamasa odvodi fokus ​​od sukoba u Ukrajini, priznao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je juče rekao da je to jedan od ciljeva Rusije, koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, preneo je Bi-Bi-Si. Zelenski je negirao da su borbe u Ukrajini dospele u ćorsokak, uprkos nedavnoj proceni koju je izneo glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni. Zelenski je rekao da su svi umorni i da postoje različita mišljenja.

"Ali ovo nije ćorsokak", istakao je on.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.35 Podmornica "Car Aleksandar III" izvela probno lansiranje rakete "Bulava"

Podmornica "Car Aleksandar III" uspešno je završila probno lansiranje balističke rakete "Bulava", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"U okviru završne faze državnih programa testiranja, nova strateška raketna podmornica na nuklearni pogon "Car Aleksandar Treći" uspešno je lansirala interkontinentalnu balističku raketu Bulava iz voda Belog mora na metu na poluostrvu Kamčatka", navedeno je u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Lansiranje rakete je izvedeno uobičajeno, iz podvodnog položaja, a njene bojeve glave su blagovremeno stigle do cilja.

06.50 Fon der Lajen: Ukrajina napravila izvanredan napredak ka prijemu u EU 

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je da je Ukrajina napravila "izvanredan napredak" ka prijemu u Evropsku uniju, nekoliko dana uoči ključnog izveštaja o aplikaciji Kijeva za članstvo.
Ona je istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima, uprkos ratu sa Rusijom, označavajući posebno pravosudne reforme Kijeva, na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

06.40 Zelenski demantuje navode o mirovnom pregovoru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je potvrdio svoj stav da nije vreme za pregovore sa Rusijom, a takođe je negirao da su ga zapadni lideri pritiskali da to učini.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu rekao:

"Svi znaju moj stav, koji se poklapa sa stavom ukrajinskog društva... Danas niko ne vrši pritisak na mene da pregovaram, nijedan od lidera EU ili SAD. Da sada sednemo sa Rusjiom i razgovaramo i damo joj nešto - to se neće desiti", rekao je on.

06.30 Italijanski ministar odbrane: Još nije došlo vreme za prekid vatre

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da "još nije došlo vreme" za pregovore o prekidu vatre između Ukrajine i Rusije.

"Podrška Kijevu sa Zapada i EU je nepromenjena.

Ukrajina se bori za zaštitu svog suvereniteta, kao i za poštovanje međunarodnog prava", rekao je on za novine "Quotidiano Nazionale".

"Očigledno je da se trajni mir ne može zasnivati samo na vojnim akcijama. Potreban je politički 'prekid vatre'. Još nije došlo vreme za to", dodao je.

06.10 Ukrajina podigla optužnicu u odsustvu protiv ruskog patrijarha Kirila

Ukrajina je juče protiv ruskog patrijarha Kirila podigla optužnicu u odsustvu, saopštila je kancelarija Generalnog tužioca Ukrajine.

Ukrajinsko tužilaštvo je navelo da je ruski patrijarh "optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine". Prema podacima iz istrage koju je sprovela Služba bezbednosti Ukrajine, on je "deo najužeg kruga ruskog najvišeg vojno-političkog rukovodstva i jedan je od prvih koji je javno podržao sveobuhvatni rat protiv Ukrajine", prenosi agencija Unian.

Komentari (0)

Evropa