Evropa

RAT U UKRAJINI Rumunija otkrila da su ruski dronovi opet pali na njenu teritoriju: "Moguće eksplozije pri udaru"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

08:29

RAT U UKRAJINI Rumunija otkrila da su ruski dronovi opet pali na njenu teritoriju: "Moguće eksplozije pri udaru"
RAT U UKRAJINI Rumunija otkrila da su ruski dronovi opet pali na njenu teritoriju: "Moguće eksplozije pri udaru" - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andriy Dubchak, Iryna Rybakova, National Police of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina i Rusija ratuju 595 dana. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da je stav svih članica Alijanse da se među njima nađe i Ukrajina i da je to njen put posle završetka rata. Stoltenberg je upozorio da će Rusija predstojeću zimu iskoristiti kao oružje u ratu jer će napasti ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Ruski predsednik Putin rekao je na plenarnoj sednici "Ruske energetske nedelje" da EU plaća ceh napuštanja ruskih resursa i da i je zato ekonomija na nuli. Američki ministar odbrane Lojd Ostin objavio je u Briselu da će SAD poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 200 miliona dolara, dok je ukrajinski predsednik Zelenski uporedio Putina i Hamas kao "teroriste" za koje je rekao da moraju da izgube.

Ključni događaji:

  • Stoltenberg najavio novu pomoć članica NATO Ukrajini
  • Saveznici  saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a
  •  Putin: Ekonomija EU je na nuli zbog pokušaja napuštanja ruske energije
  • Ostin potvrdio da novih 200 miliona dolara vojne pomoći stiže Ukrajini
  • Zelenski: Teroristi poput Putina i Hamasa moraju da izgube

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

14.55 Putin u Biškeku: Nastavićemo da bazu Kant snabdevamo najsavremenijim oružjem

Rusija će nastaviti da rusku vojnu bazu "Kant" u Kirgiziji snabdeva najsavremenijim naoružanjem, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom u Biškeku povodom 20-godišnjice od formiranja baze. Putin je naglasio da ruski vojnici u bazi rade profesionalno, potpuno predano, ispunjavajući postavljene zadatke, ispoljavajući junaštvo i sarađujući sa bezbednosnim strukturama Kirgizije, preneo je Sputnjik. Prema njegoim rečima, ruska vojna baza "Kant" značajno doprinosi bezbednosti u republici i centralno-azijskom regionu u celini, kao i borbi protiv pretnji kao što su terorizam, ekstremizam, trgovina drogom i organizovani kriminal.

14.30 Broj poginulih u ruskom napadu na Horzu povećao se na 59

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Hroza na severoistoku Ukrajine povećao se na 59, nakon što je policija završila identifikaciju žrtava, rekao je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. Ukrajina je saopštila da je ruska raketa pogodila kafić u selu u oblasti Harkova prošle sedmice, kada su se ljudi okupili povodom pogibije jednog ukrajinskog vojnika. Klimenko je napisao na Telegramu da su ruske snage ispalile raketu "iskander" na selo Horza i da je poginulo 59 ljudi.

12.56 Putin doputovao u Kirgistan

Ruski predsednik Vladimir Putin boravi u Kirgistanu u svojoj prvoj stranoj poseti otkako je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje za njim u martu. Njega je dočekao kirgiski kolega Sadir Japrov pre zvaničnih razgovora u Biškeku.

12.33 Češka i Danska će isporučivati Ukrajini tešku vojnu opremu u narednim mesecima

Češka i Danska će zajedno isporučivati tešku vojnu opremu Ukrajini u narednim mesecima, saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane. Navedeno je da će snabdevanje biti iz čeških odbrambenih kompanija, a finansiraće se iz danskog budžeta, preneo je Rojters. Zajednički plan je prvi put objavljen prošlog meseca.

10.46 Zelenski: Ukrajinske snage odbijaju ruske napade u Avdijivki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je danas da ukrajinske trupe odbijaju napade u istočnom gradu Avdijivki, gde su se ove nedelje intenzivirale borbe protiv ruskih snaga.

"Avdijevka. Držimo se. Ukrajinska hrabrost i jedinstvo će odrediti kako će se ovaj rat završiti", napisao je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su ranije saopštili da su ruske snage pokrenule ofanzivu na Avdijivku.

10.37 Rumunija: Otkriven krater od dronova u blizini granice sa Ukrajinom

Rumunsko ministarstvo odbrane izvestilo je u četvrtak da je otkriven krater od dronova u blizini granice sa Ukrajinom nakon ruskih napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu u sredu uveče.

Rojters prenosi da je ministarstvo reklo da je došlo do "moguće eksplozije pri udaru" i da su preduzete mere za obezbeđenje tog područja, kao i da će snage nastaviti da nadgledaju vazdušni prostor Rumunije.

"Ministarstvo nacionalne odbrane najoštrije osuđuje napade Ruske Federacije na neke objekte i elemente civilne infrastrukture u ukrajinskim lukama na Dunavu. Ovi napadi su neopravdani i u ozbiljnoj su suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopštenju.

10.32 Direktor finske obaveštajne službe: Ne može se isključiti "državni faktor" u oštećenju gasovoda

Anti Peltari, direktor finske bezbednosno-obaveštajne službe, rekao je da njegova zemlja ne može isključiti mogućnost da je "državni akter" umešan u oštećenje gasovoda Baltikkonektor i paralelnog telekomunikacionog kabla. "Možemo reći, kao i nacionalni istražni biro, da izgleda da je to izazvao spoljni faktor. Ne može se isključiti učešće državnog aktera u ovom poslu", rekao je on, a prenosi Rojters.

09.53 Luka u Odesi ponovo na meti ruskih dronova

Ukrajina je saopštila da je oborila 28 dronova lansiranih preko noći, ali se čini da je pet dronova palo. Suspilne izveštava da su "oštećene privatne kuće i skladišta" i da je "bilo požara" u lučkom području Odese. Prijavljeno je da je povređena starija žena, a oštećeno je i jedno skladište žita.

09.10 Ukrajina tvrdi da je osujetila rusku diverzantsku grupu koja je prešla granicu u Sumi

Ukrajina tvrdi da je preko noći osujetila pokušaj osmočlane ruske diverzantske grupe da pređe njenu severoistočnu granicu u Sumskoj oblati, izjavio je u četvrtak Sergej Naev, komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine. "Diverzanti su pokušali da pređu državnu granicu Ukrajine i nameravali da se kreću dalje ka jednom od objekata kritične civilne infrastrukture", prenosi Rojters.

07.40 Belgorod: U padu ukrajinskog drona stradale tri osobe, među njima i dete

Tri osobe, među kojima i jedno dete, stradale su u ukrajinskom napadu dronom na Belgorod, saopštio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. "Usled pada bespilotne letelice uništene su dve stambene zgrade, dok je oštećeno nekoliko objekata i automobila. Tri osobe su poginule, od kojih je jedna malo dete", napisao je Gladkov na Telegramu, prenosi TASS. Naveo je da su još dve osobe u kritičnom stanju i da se nalaze na intenzivnoj nezi.

07.15 Stoltenberg najavio novu pomoć članica NATO Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče u Briselu da se ruski predsednik Vladimir Putin "ponovo priprema da iskoristi zimu kao oružje u ratu" tako što će napasti energetsku infratstrukturu u Ukrajini. Stoltenberg je to rekao u obraćanju nakon 16. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu u Briselu.On je istakao da se to mora sprečiti, kao i da bi jačanje kapaciteta Ukrajine u sferi protivvazdušne odbrane mnogo značilo u tom smislu, preneo je Rojters.

06.50 Stoltenberg: Svi saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su svi saveznici saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a i pozvao na pojačane napore da se Kijevu pruži vojna pomoć. Stoltenberg je na 16. sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu u Briselu naglasio da "što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će jača biti za pregovaračkim stolom i to će se pre ovaj rat završiti", prenosi Interfaks Ukrajina.

"Rusija je vojno degradirana, postala je slabija ekonomski i politički izolovanija. Ali nema znakova da je ruski predsednik Vladimir Putin odustao od svojih ambicija. Naprotiv, Rusija je pojačala napade na kritičnu infrastrukturu i sprema se da ponovo iskoristi zimu kao ratno oružje", naveo je Stoltenberg.

06.30 Putin: Ekonomija EU je na nuli zbog pokušaja napuštanja ruske energije

Zemlje EU pokušavaju da potpuno napuste ruske energetske resurse, zbog čega im je cela ekonomija na nuli, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici "Ruske energetske nedelje". "Evropske zemlje pokušavaju da napuste naše energetske resurse, koji su godinama obezbeđivali ekonomsko i socijalno blagostanje Evropske unije... Uvedena su ograničenja na bankarske usluge, prevoz robe, osiguranja, uspostavljene su takozvane granice cena za našu naftu i gas", rekao je Putin.

06.15 Ostin potvrdio da novih 200 miliona dolara vojne pomoći stiže Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin objavio je danas u Briselu da će SAD poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 200 miliona dolara. U paket ulazi municija AIM-9 za "novi PVO sistem" koji će uskoro biti isporučen Ukrajini, kao i municija za artiljeriju i rakete, protivtenkovsko oružje i oprema za odbranu od ruskih dronova, dodao je Ostin.

06.00 Zelenski: Teroristi poput Putina i Hamasa moraju da izgube

Teroristi poput ruskog predsednika Vladimira Putina i palestinskog Hamasa nastoje da drže slobodne i demokratske nacije taocima i stoga moraju biti poraženi, izjavio je juče u Briselu predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

"Teroristi poput Putina ili Hamasa nastoje da drže slobodne i demokratske nacije taocima. I žele vlast nad onima koji traže slobodu. Teroristi se neće promeniti. Oni moraju da izgube. A to znači da moramo da pobedimo. I pobedićemo", poručio je predsednik Ukrajine.

 

Komentari (0)

Evropa