Evropa

RAT U UKRAJINI Regionalni guverner: Desetine ranjenih u ruskom napadu na Herson

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2023

-

09:17

RAT U UKRAJINI Regionalni guverner: Desetine ranjenih  u ruskom napadu na Herson
RAT U UKRAJINI Regionalni guverner: Desetine ranjenih u ruskom napadu na Herson - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 591. dana rata u Ukrajini. Juče su Ukrajinci saopštili da je Rusija napala Odesku oblast nadzvučnim protivbrodskim raketama Oniks, dok su Rusi tvrdili da je Ukrajina pokušala napad na Krim raketom kompleksa S-200. U međuvremenu međunarodna pomoć Ukrajini ostaje u fokusu, a britanski “Telegraf” piše da će američki predsednik Džozef Bajden od Kongresa zatražiti najveći paket vojne i humanitarne podrške u iznosu od 100 milijardi dolara. 

Ključni događaji:

  • Kijev tvrdi da Rusi napadaju Odesku oblast nadzvučnim raketama Oniks, a Rusi da je Ukrajina gađala Krim raketom S-200
  • Telegraf: Bajden će od Kongresa zatražiti najveći paket vojne pomoći za Ukrajinu
  • Rusija uskoro stavlja na borbeno dežurstvo stratešku raketu Sarmat
  • Zvaničnik Jedinstvene Rusije preminuo u eksploziji u Novoj Kahovki

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

09.00 Regionalni guverner: Desetine ranjenih  u ruskom napadu na Herson

Desetine ljudi su ranjene, uključujući jednu 27-godišnju ženu i njenu devetomesečnu bebu, u ruskom napadu na južni ukrajinski region Herson, saopštio je danas guverner te oblasti Oleksandr Prokudin.

On je na aplikaciji Telegram naveo da je u napadu ranjen i lekar Crvenog krsta. Nekoliko kuća i gasovod oštećeni su u istom napadu, naveo je Prokudin.

U protekla 24 sata, ruske snage izvele su 59 napada na Herson, dodao je guverner, prenosi Rojters. 

08.00 Zvaničnik Jedinstvene Rusije preminuo u eksploziji u Novoj Kahovki

Zvaničnik stranke Jedinstvena Rusija u gradu Nova Kahovka u ukrajinskoj provinciji Herson, koji je pod ruskom kontrolom, ubijen je danas u eksploziji automobila bombe, saopštio je guverner pokrajine Vladimir Saldo.

"Vladimir Malov, izvršni sekretar gradskog ogranka ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija, preminuo je u bolnici", napisao je Saldo u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

On je rekao da je to bio "teroristički napad koji je orkestrirala Ukrajina". Iz Kijeva nije bilo komentara o napadu, navodi Rojters.

07.50 Bajden će tražiti od Kongresa finansijsku pomoć Ukrajini od 100 milijardi dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden zatražiće od Kongresa najveći paket vojne i humanitarne pomoći Ukrajini u iznosu od 100 milijardi dolara, što bi trebalo da bude dovoljno za oko dve godine, piše britanski ''Telegraf''.

Bela kuća sastavlja planove da od Kongresa zatraži najveći paket sredstava za oružje i humanitarnu pomoć zbog zabrinutosti da bi tekući sporovi sa republikancima oko potrošnje mogli da naškode predsedniku na izborima sledeće godine, piše londonski list.

Vrednost paketa pomoći, prema američkim zvaničnicima, mogla bi da dostigne 100 milijardi dolara.

07.30 Rusija uskoro stavlja na borbeno dežurstvo stratešku raketu Sarmat

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će ruska vojska uskoro staviti na borbeno dežurstvo novu interkontinentalnu balističku raketu Sarmat. "Trenutno centar Makejev rešava problem opremanja prvog raketnog puka kompleksom Sarmat u glavnom objektu Strateških raketnih snaga", rekao je Šojgu, prenosi Interfaks.

Šojgu je, tokom posete vojno-industrijskom kompleksu Krasmaš u Krasnodarskom kraju, istakao da je opremanje Strateških raketnih snaga tim kompleksom prioritet u obezbeđivanju odbrambenih sposobnosti zemlje.

 

Komentari (0)

Evropa