Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage fokusirale napade na Avdejevku, Marjinku i Kupjansk

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2023

-

08:33

RAT U UKRAJINI Ruske snage fokusirale napade na Avdejevku, Marjinku i Kupjansk
RAT U UKRAJINI Ruske snage fokusirale napade na Avdejevku, Marjinku i Kupjansk - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 622 dana. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je juče da su ruske snage napadale na gotovo svim delovima fronta, ali da su ukrajinske snage odbile sve napade. Ruske snage su intenzivno napadale u pravcu Kupjanska, Bahmuta, Avdejevke, Marinke, Šahtjorska i Zaporožja. Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da je velika grupa bivših pripadnika privatne ruske vojne formacije Vagner počela obuku sa specijalnim snagama iz ruske države Čečenije. U međuvremenu, šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak rekao da bi svetski lideri trebalo da ostanu uz Ukrajinu, uprkos dodatnim potrebama koje stvara sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. 

Ključni događaji

  • Pomoćnik Zalužnjeg stradao od granata koje mu je poklonio kolega
  • Zelenski: Suspendovan komandant 128. brigade tokom istrage o pogibiji vojnika
  • StratCom: Ukrajinske snage pogodile ruski nosač raketa Askold na Krimu
  • Jermak: Svetski lideri treba da ostanu uz Ukrajinu
  • Grupa bivši pripadnika Vagnera na obuci sa čečenskim specijalcima
  • Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi na svim delovima fronta

 Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blog

22.20 Rostelekom: Oštećeni ruski optički kablovi u Baltičkom moru

Ruski optički kablovi u Baltičkom moru oštećeni su prošlog meseca na lokaciji udaljenoj svega 28 kilometara od mesta gde je došlo do oštećenja gasovoda koji povezuje Finsku i Estoniju, saopštila je danas ruska državna kompanija Rostelekom.

U saopštenju Rostelekoma se navodi da je reč o "nesrećnom slučaju", ali ne precizira se šta je stvarni uzrok ove havarije, prenosi Rojters.

Ruska kompanija je saopštila da je do oštećenja njenog optičkog kabla došlo 7. oktobra, u 23.30 po moskovskom vremenu.

19.42 Američki zvaničnici: Kongres da odobri 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini

Vodeći američki zvaničnici apelovali su danas na Kongres da odobri budžet od 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini, kao deo sveobuhvatnog paketa Bele kuće.

"Finansijska podrška Ukrajini je neizostavno povezana sa uspehom na bojnom polju", navodi se u pismu poslatom liderima oba doma Kongresa.

Pismo su potpisali ministri Dženet Jelen, Lojd Ostin, Entoni Blinken i Samanta Pauer, preneo je "Kijev independent".

"Bez adekvatne i na vreme usmerene podrške budžeta, Ukrajina neće biti sposobna da se brani sama i odbrani ruske napade koji se kreću ka NATO zemljama", kaže se u pismu.

17.24 Rusija se i zvanično povukla iz CFE, taj potez najavili i iz NATO

Članice NATO osudile su danas odluku Rusije da se i zvanično povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), ključnog post-hladnoratovskog sporazuma.

Međutim, iz sedišta NATO u Briselu su paralelno poručili da nameravaju da takođe suspenduju sporazum "koliko god to bude potrebno", u skladu sa njihovim pravima po međunarodnom zakonu.

"Ovu odluku u potpunosti podržavaju sve članice Alijanse. NATO zemlje ponavljaju nedvosmislenu posvećenost smanjivanju vojnog rizika i sprečavanju konflikata. NATO saveznici žele da izgrade poverenje bazirano na ključnim principima reciprociteta, transparentnosti, i tako doprinesu miru i bezbednosti", navedeno je u saopštenja Alijanse.

17.07 Zelenski predlaže da se zabrana izvoza ukrajinskog gasa nastavi u 2024. godini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas predložio da se važeća zabrana izvoza ukrajinskog prirodnog gasa produži i na celu 2024. godinu, prenosi Rojters.

Zelenski je takođe ovim dekretom pozvao Vladu Ukrajine da poveća kapacitet ukrajinskog sistema za prenos gasa "kako bi se osigurao uvoz prirodnog gasa i njegova akumulacija u podzemnim skladištima".

16.10 RIA Novosti: Ukrajinske snage granatirale centar Donjecka, ima ranjenih

Nekoliko osoba je ranjeno kada je ukrajinska vojska granatirala centar Donjecka, prenose RIA Novosti. Kako navode, pozivajući se na preliminarne podatke, ranjeno je najmanje pet civila. Na udaru vatre našli su se i zaposleni u agenciji RIA Novosti, ali su prošli bez povreda.

Granate su pale na prometno mesto, u blizini društvenih ustanova. Prema podacima Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja koji je nadležan za navodne ratne zločine Ukrajine tokom dana je više od 20 projektila ispaljeno iz višecevnih raketnih sistema na područja Donjecka.

14.43 Ukrajina jača odbranu dok se priprema za zimske napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina rasporedila više zapadnih sistema protivvazdušne odbrane jer se priprema za dugu zimu ruskih napada na energetske objekte, prenosi AFP.

Kijev je rekao da jača odbranu kako bi zaštitio ključnu infrastrukturu uoči zime.

Sistematski udari moskovskih snaga prošle godine bili su usmereni na ukrajinsku energetsku mrežu, ostavljajući hiljade ljudi bez grejanja ili struje na nismkim temperaturama tokom dužeg perioda.

"Primio sam izveštaje o prijemu municije, hardvera i opreme tokom proteklog dana", rekao je Zelenski na društvenim mrežama.

"Dodatni NASAMS (nacionalni napredni raketni sistema zemlja-vazduh) od partnera stavljeni su na borbene pozicije. Pravovremeno pojačanje naše PVO pre zime", dodao je on.

12.42 Mađarska će blokirati pristup Ukrajine EU dok se ne promeni zakon o jeziku

Politički savetnik mađarskog premijera Balaž Orban izjavio je da će Mađarska blokirati pristupanje Ukrajine EU sve dok Kijev ne promeni nedavno uveden zakon o jeziku, kojim se, kako je naveo, krše prava mađarske manjine. 

Evropska komisija (EK) će sutra predstaviti pozitivan izveštaj o reformama u Ukrajini, Moldaviji i šest balkanskih zemalja koje žele da postanu članice EU, a, prema mišljenju EK, Kijev je spreman da započne pregovore o pridruživanju. 

09.46 Rusija: Ukrajina ispalila 17 dronova prema Krimu

Rusi tvrde da su sprečili pokušaj ukrajinskog napada dronovima u utorak ujutru, tako što su ih oborili iznad Crnog mora i aneksiranog poluostrva Krim, saopštilo je moskovsko ministarstvo odbrane.

"Ujutru 7. novembra, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad koristeći 17 bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Rusije", saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi AFP.

"Protivvazdušna odbrana uništila je devet ukrajinskih dronova, a osam drugih je presretnuto iznad Crnog mora i teritorije Krima", dodaje se.

Moskva i Kijev već mesecima vrše napade dronova jedni na druge, a obe strane obično tvrdo da su onesposobile ili oborile na desetine svake nedelje, piše Gardijan.

08.17 Generalštab Ukrajine: Ruske snage fokusirale napade na Avdejevku, Marjinku i Kupjansk

Ruske trupe su se tokom proteklog dana fokusirale na napade u pravcu Avdejevke, Marjinke i Kupjanska, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Rusi nastavljaju pokušaje da opkole Avdejevku, a ukrajinske snage čvrsto drže odbranu, prenosi Unian. Ukrajinski generalštab navodi da su i ruski napadi u pravcu Marjinke, Bahmuta, Šahtjorska i Zaporožja odbijeni. Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja i južno od Bahmuta, navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

08.10 Tramp odbio poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu

Bivši predsednik SAD Donald Tramp odbio je poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da poseti Ukrajinu kako bi se uverio u razmere napada Rusije, dodajući da poštuje Zelenskog, ali da bi ta poseta u ovom trenutku bila "neprikladna".

"Izuzetno poštujem predsednika Zelenskog, ali mislim da bi bilo neprikladno ići u Ukrajinu u ovom trenutku", rekao je Tramp, prenosi Njuzmax.  Prema rečima Trampa, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena "trenutno ima posla" sa Zelenskim i ne bi želeo "da stvara sukob interesa".

07.47 Ministarstvo odbrane Rusije: Eliminisano 17 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Crnog mora i Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su jutros sistemi protivvazdušne odbrane oborili devet i presreli osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i Krima. Prethodno je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio da je pet dronova oboreno iznad Crnog mora, prenosi Interfaks. 

07.15 Pomoćnik Zalužnjeg stradao od granata koje mu je poklonio kolega

Oficir Genadij Častjakov, pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg, poginuo je u svojoj kući od eksplozije ručne bombe, rekli su policijski izvori ukrajinskoj agenciji Ukrinform. Izvori u policiji rekli su za Ukrinform da su granate bile deo "poklon seta" koji je Častjakovu za rođendan poklonio njegov kolega, pukovnik Timčenko.

Timčenko je već dao iskaz u kojem je naveo da je sam odlučio da napravi takav poklon tako što je u drvenu kutiju stavio flašu viskija "Blek lejbel" i šest granata, što su potvrdila tri svedoka. "Teško te je iznenaditi, zato ti poklanjam granate i flašu dobrog viskija", rekao je Timčenku Častjakovu.
Izvor iz policije je rekao da je očigledno da je Častjakov to shvatio kao šalu, zato što je kasnije uzeo decu iz škole i počeo da otvara poklone sa njima. 

06.59 Zelenski: Suspendovan komandant 128. brigade tokom istrage o pogibiji vojnika

Komandant 128. zasebne brdsko-jurišne brigade suspendovan je za vreme trajanja istrage o ruskom napadu 3. novembra tokom ceremonije dodele vojnih nagrada u Zaporoškoj oblasti kada je ubijeno 19 vojnika te brigade, saopštio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u sinoćnoj video poruci. Zelenski je napomenuo da su poznate okolnosti tragedije, kao i "čiji su nalozi stvorili uslove da se tragedija dogodi".

06.45 StratCom: Ukrajinske snage pogodile ruski nosač raketa Askold na Krimu

Ukrajinsko Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine (StratCom) saopštilo je juče da je pogođen ruski raketni nosač ''Askold'' na, kako se navodi, ''privremeno okupiranom Krimu''. Prema informacijama StratCom-a, brod je pretrpeo značajnu štetu i možda neće moći da se popravi.

06.37 Zelenski: Trenutno nije dobro vreme za izbore u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da trenutno nije vreme za izbore u toj zemlji, već da se država "koncentriše na borbu protiv okupatora".

Tanjug AP/Susan Walsh

 

06.25 Jermak: Svetski lideri treba da ostanu uz Ukrajinu

Svetski lideri bi trebalo da ostanu uz Ukrajinu, uprkos dodatnim potrebama koje stvara sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

On je oštro kritikovao navode da se međunarodna zajednica ''umorila'' od rata Ukrajine i Rusije, što je prošle sedmice italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila tokom telefonskog razgovora sa dvojicom Rusa koji su se lažno predstavili, prenosi portal Politiko.

Komentari (0)

Evropa