Evropa

Zurabišvili: Gruzija, Ukrajina i Moldavija istovremeno će ući u EU

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2023

-

22:00

Zurabišvili: Gruzija, Ukrajina i Moldavija istovremeno će ući u EU
Salome Zurabašvili - Copyright AP/Julien de Rosa, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Političarka Salome Zurabišvili izjavila je danas da će Gruzija, Ukrajina i Moldavija istovremeno postati članice EU.

Tokom intervjua na TV kanalu LCI, voditelj je sugerisao da bi Gruzija mogla da se pridruži Evropskoj uniji kasnije od Ukrajine. Međutim, Zurabišvili je odgovorila da će se to desiti u isto vreme.

"Mislim da će se to dogoditi istovremeno. Da li će se to dogoditi 2030, 2031. ili 2029. godine, ne znam, ali ovaj horizont će biti sledeći, kako kažu 'veliki prasak', sledeći članovi će ući otprilike zajedno. Mi smo trio, Moldavija, Ukrajina i Gruzija i mi smo stvorili ovaj trio“, rekla je Zurabišvili, prenosi Gruzija onlajn.

Prema njenim rečima, ideja predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da je "2030. godina horizont koji se razmatra za proširenje EU je veoma interesantna".

"Postepeno udruživanje zemalja kandidata u EU tematski, po onim pitanjima za koja su spremne, na primer, transport za Gruziju, pitanja transporta i infrastrukture na Crnom moru, za nas su, naravno, veoma interesantni. Ovo preliminarno udruživanje će bolje pripremiti kandidate za ono što ih čeka u odgovarajućem trenutku“, rekla je Zurabišvili.

Ona je navela da je, prema poslednjim istraživanjima, broj pristalica Evropske unije porastao sa 80 odsto na 85 odsto, a većina razloge bezbednosti stavlja ispred  blagostanja i ekonomskog razvoja. 

"Postoji osećaj da ste zaštićeni, ne nužno u vojnom smislu. Postoji osećaj da se Rusija neće usuditi da uradi nešto kada ste na drugoj strani“, rekla je Zurabišvili. 

Evropska komisija je u sredu preporučila Evropskom savetu da otvori pregovore o proširenju sa Ukrajinom i Moldavijom. 

Takođe je preporučila otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, pod određenim uslovima, i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa