Evropa

Predsednik Poljske povodom Dana nezavisnosti: Moramo ojačati vojnu bezbednost zemlje, ruski imperijalizam neće stati

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2023

-

20:15

Predsednik Poljske povodom Dana nezavisnosti:  Moramo ojačati vojnu bezbednost zemlje, ruski imperijalizam neće stati
Andžej Duda - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Poljska mora da nastavi programe naoružanja kako bi osigurala svoju bezbednost zbog ruskog imperijalizma, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda.

„Ruski imperijalizam neće stati u Ukrajini ako ne bude poražen. On će nastojati da oduzme suverenitet drugim zemljama“, rekao je Duda na ceremoniji povodom obeležavanja 105. godišnjice Dan nezavisnosti Poljske. 

"Moramo ojačati vojnu bezbednost naše zemlje, obnoviti značajan potencijal naše vojske, modernizovati je, učiniti je sposobnom da brani Poljsku u slučaju spoljne agresije i da bude u stanju da se bori, čak i protiv ruske vojske“, rekao je Duda, prenosi agencija PAP. 

Prema njegovim rečima, poljska vojska treba da bude dovoljno jaka da garantuje da ruska vojska neće okupirati Poljsku jer, kako je naveo, samo izgledi za njen poraz u Poljskoj i urušavanje imperijalne ideje, mogu zaustaviti ruski imperijalizam.

Zbog toga, kako je istakao, započeti programi naoružanja moraju dosledno da se dovršavaju i u potpunosti realizuju, kako u pogledu nabavke, tako i u smislu povećanja kadrovskog potencijala poljske vojske.

"Ovo je istorijsko pitanje, egzistencijalno pitanje i fundamentalno za bezbednost Poljske, Poljaka, za naše postojanje“, poručio je Duda. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa