Evropa

Vozači kamiona iz Poljske blokirali tri granična prelaza sa Ukrajinom

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

19:40

Vozači kamiona iz Poljske blokirali tri granična prelaza sa Ukrajinom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vozači kamiona iz Poljske blokirali su danas puteve prema tri granična prelaza sa Ukrajinom, kritikujući vladu da ne čini ništa zbog toga što oni gube poslove od početka rata između Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski vozači kamiona izuzeti su od dozvola za prelazak poljske granice nakon ruske invazije na Ukrajinu, dok kompanije iz Rusije i Belorusije osnivaju podružnice u Poljskoj, navode poljske kamiondžije, prenosi Hina.

Oni traže ponovno uvođenje restrikcija za kamione s ukrajinskim registarskim oznakama koji ulaze u Poljsku i zabranu otvaranja prevozničkih preuzeća sa kapitalom izvan Evropske unije.

"Protestujemo zbog poremećaja u drumskom transportu za poljske prevoznike koji su izazvani nekontrolisanim dolaskom beloruskih, ruskih i ukrajinskih preuzeća", rekao je vlasnih prevozničkog preuzeća i predsednik Udruženja kamiondžija Karol Ričlik, koji protestuje kod graničnog prelaza Dorohusk.

Kamiondžije upoređuju svoju situaciju sa poljskim poljoprivrednicima, koji su dobili ustupke od vlade nakon što su se žalili na poplavu jeftinog ukrajinskog žita.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva infrastrukture, svakog meseca granicu sa Poljskom preko osam prelaza pređe u proseku 40.000 do 50.000 kamiona, dvostruko više nego pre rata, a većinu robe prevoze ukrajinski prevoznici.

"Blokiranje puteva do graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine bolan je nož u leđa Ukrajini, koja je izložena ruskoj agresiji", kazao je ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasil Zvarič. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa