Fokus

Protest u Ankari u vreme posete Blinkena: Državni sekretar SAD za sada bez sastanka sa Erdoganom

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

14:52

Protest u Ankari u vreme posete Blinkena: Državni sekretar SAD za sada bez sastanka sa Erdoganom
Tanjug/AP/Ali Unal - Copyright Tanjug/AP/Ali Unal

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade turskog Ministarstva spoljnih poslova u Ankari, optužujući SAD za saučesništvo u ubistvu palestinskih civila u Pojasu Gaze, u vreme dok je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa šefom turske diplomatije u toj zgradi. 

Učesnici protesta mahali su turskim i palestinskim zastavama i nosili transparente protiv SAD i Izraela, prenosi AP navodeći da je reč o pripadnicima jedne islamističke grupe. Policija je prethodno rasterala grupu studenata koji su marširali ka zgradi ministarstva i uzvikivali: "Blinkene ubico, gubi se iz Turske!".

Tanjug/AP/Ali Unal

 

Ovo je drugi dan protesta protiv Blinkenove posete Turskoj. Turska policija je u nedelju ispalila suzavac i upotrebila vodeni top dok je hiljade propalestinskih demonstranata pokušavalo da uđe u vazduhoplovnu bazu koju koriste američki vojnici na jugu Turske. Nekoliko stotina demonstranata marširalo je do američke ambasade u Ankari, uzvikujući: "Bog je veliki".

Blinken je danas u Ankari razgovarao sa Fidanom o situaciji u Pojasu Gaze, ali nije zakazan njegov razgovor sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je kritikovao SAD zbog "neograničene podrške Izraelu".

Erdogan je oštro kritikovao ofanzivu Izraela u Gazi, nazivajući te akcije "zločinima protiv čovečnosti" i rekavši da prekida komunikaciju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali da Turska ne želi da prekine odnose s Izraelom. 

Tanjug/AP/Jonathan Ernst

 

Turska je opozvala svog ambasadora u Izraelu, kako je navedeno, "zbog konsultacija". Blinken je prethodno posetio Izrael, Jordan, Zapadnu obalu, Kipar i Irak u okviru posete zemljama Bliskog istoka.

Blinken je izjavio sinoć, tokom nenajavljene posete Iraku, da američki zvaničnici rade na tome da se obezbedi pauza u borbama u Gazi, kako bi se omogućilo dopremanje više pomoći u tu oblast i izvlačenje talaca koje drži Hamas.

Komentari (0)

Svet