Evropa

Britanski premijer smenio ministarku unutrašnjih poslova zbog kritike policije tokom marša podrške Palestincima

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

10:31

Britanski premijer smenio ministarku unutrašnjih poslova zbog kritike policije tokom marša podrške Palestincima
Britanski premijer smenio ministarku unutrašnjih poslova zbog kritike policije tokom marša podrške Palestincima - Copyright Tanjug AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak smenio je ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejvermen, rekao danas izvor iz vlade. Brejvermen je prošle sedmice objavila članak u kojem je kritikovala postupke policije tokom marša podrške Plaestincima, preneo je Rojters.

Kritičari su rekli da je njen stav pomogao da se podstaknu tenzije i ohrabre desničarski demonstranti da izađu na ulice Londona, stavljajući premijera Sunaka pod pritisak da preduzme akciju, navela je agencija. 

Podsetimo, Brejverman izjavila je da se propalestinski marševi koji su "zagadili" ulice mržnjom, ne mogu nastaviti. Ona je u nedelju navela da su londonske ulice korišćene za "valorizaciju terorizma" i da su "dalje akcije" neophodne kako bi se osiguralo da se građani ne osećaju ugroženo i zastrašeno.

Kako prenosi britanski Telegraf, premijer Riši Sunak danas se sastaje sa ser Markom Roulijem, komesarom metropolitenske policije, i zatražiti obaveštenje da li su neredi u subotu mogli da se izbegnu da su postojeći zakoni korišćeni za ograničavanje protesta.

Premijer razmatra i koje dalje mere treba preduzeti da bi se jevrejska zajednica zaštitila u slučaju da budu zakazani dalji propalestinski marševi. On je zatražio od zvaničnika da razmotre načine na koje bi zakon mogao da se pooštri i otkloni svaka sumnja u mogućnost intervencije u vezi sa govorom mržnje.

Opcije uključuju snižavanje praga na kojem policija može zabraniti proteste i donošenje novog zakona o veličanju terorista. Takođe se razmatra donošenje zakona koji sprečavaju demonstrante da se penju na autobuske stanice, statue i skele, kao i pooštravanju mera o vatrometu i bakljama. 

Sunak i Brejverman su pozvali policiju da iskoristi sva moguća ovlašćenja da preduzme mere protiv demonstranata, koji pokušavaju da zaobiđu antiterorističke zakone pažljivo formulišući slogane kako bi izbegli hapšenje.

Dauning strit veruje da, iako su nasilnici iz desničarskih grupa s pravom uhapšeni u subotu, treba preduzeti bržu akciju kako bi se uhvatilo u koštac sa antisemitskim ispadima. Brejverman, koja se suočila sa kritikama da je njena retorika odgovorna za intenziviranje nasilja u subotu u Londonu, rekla je da su neki od plakata i parola skandiranja na subotnjem maršu u centru prestonice bili "očigledno kriminalni".

"Iz nedelje u nedelju, ulice Londona su zagađene mržnjom, nasiljem i antisemitizmom. Predstavnici vlasti su žrtve mafijaša i zastrašivanja. Jevreji se posebno osećaju ugroženim. Neophodne su dalje akcije", navela je ministarka na mreži X (Tviter).

U propalestinskim demonstracijama na Dan primirja oko 300.000 ljudi, prema procenama policije, marširalo je kroz centar Londona da bi pozvalo na prekid vatre u Gazi.U neredima je povređeno devet policajaca, a uhapšeno je 126 ljudi, od kojih su većina aktivisti krajnje desnice. 

Subotnji propalestinski marš bio je najveći u Velikoj Britaniji otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra.
 

Komentari (0)

Evropa