Evropa

Mađarska vlada pooštrava propise o imigraciji: Stranci se mogu zaposliti samo ako nema kandidata iz Mađarske

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

11:45

Mađarska vlada pooštrava propise o imigraciji: Stranci se mogu zaposliti samo ako nema kandidata iz Mađarske
Mađarska vlada pooštrava propise o imigraciji: Stranci se mogu zaposliti samo ako nema kandidata iz Mađarske - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vlada je podnela parlamentu predlog zakona kojim bi se pooštrili propisi o imigraciji, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je objašnjeno, mera je izazvana masovnom migracijom, prenosi MTI.

"Mađarska pripada Mađarima i oni prvenstveno imaju pravo na radna mesta ovde", navedeno je u saopštenju.

Zakon ima za cilj da odredi ko ima pravo da živi u Mađarskoj i vreme koje može da provede u zemlji.  Boravak u zemlji neće biti neograničen i stranci ga neće moći automatski produžavati.

Predloženi zakon će takođe odrediti pravne uslove i uslove za boravak i zapošljavanje stranaca u Mađarskoj, navodi se u saopštenju.

Prema predlogu zakona, oni koji se ne pridržavaju mađarskih zakona i propisa moraće odmah da odu ili će biti proterani.

Stranci se mogu zaposliti samo ako nema kandidata iz Mađarske za tu poziciju. Broj dovedenih gastarbajtera ne može biti veći od broja slobodnih radnih mesta. Njihovo prebivalište biće samo ograničeno vreme, saopštilo je ministarstvo. 

Stranim državljanima će biti dozvoljen ulazak u Mađarsku samo ako se poštuju uslovi, pravni osnov, vremenski okvir i uslovi koje je postavila mađarska država, navodi se u saopštenju.

Državljani trećih zemalja imaju pravo na dugotrajan boravak i zapošljavanje samo uz izričitu dozvolu države, i to samo ako njihovo prisustvo "služi interesima mađarskog društva i ne dovodi u nepovoljan položaj nijednog mađarskog državljanina", precizirano je u predlogu zakona mađarske vlade.

Komentari (0)

Evropa