Evropa

Novi talas izbeglica stigao iz Rusije u Finsku, Helsinki sprema odgovor

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

23:51

Novi talas izbeglica stigao iz Rusije u Finsku, Helsinki sprema odgovor
Novi talas izbeglica stigao iz Rusije u Finsku, Helsinki sprema odgovor - Copyright AP Photo/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Nove grupe tražilaca azila stigle su danas na jugoistočnu granicu Finske preko Rusije, što je deo iznenadnog talasa za koji je finski predsednik Sauli Ninisto rekao da predstavlja "rusku osvetu za saradnju Finske u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama".

"Ne vidim da se pogranični saobraćaj može završiti na bilo koji drugi način osim vrlo jasnom finskom akcijom“, rekao je Ninisto na konferenciji za novinare.

On je rekao da veruje da je Rusija, koja inače sprečava ljude bez važećih viza EU ​​da pređu granicu, počela da ih pušta kao odgovor na planove Helsinkija da uskoro potpiše sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Vašingtonom, prenosi Rojters.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je njegovu izjavu kao "apsolutno neosnovanu“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva duboko žali što je finsko rukovodstvo odlučilo da se distancira od, kako je ranije govorilo, dobrih bilateralnih odnosa.

Prošle godine Finska je usvojila zakon koji bi omogućio graničnim službenicima da prestanu da primaju zahteve za azil ako dožive masovnu imigraciju koju je organizovala druga zemlja.

Potpukovnik finske granične straže Juka Lukari je rekao da su ilegalni prelasci granice u porastu, sa 55 zabeleženih u utorak i 66 do srede popodne, a većina ljudi poreklom je iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije.

"Pretpostavljam da će danas doći još mnogo njih“, rekao je on.

Finski savet za izbeglice naveo je da treba poštovati pravo na traženje azila, bez obzira na to odakle su podnosioci zahteva došli ili kako su pristupili granici.

Finska vlada optužila je u utorak Rusiju da usmerava tražioce azila do prelaza duž granice i rekla da bi mogla ograničiti pristup ukoliko ruske vlasti ne promene kurs.

Finska, zemlja Evropske unije čije je pristupanje NATO-u ranije ove godine nakon decenija ntralnosti naljutilo Moskvu, sa Rusijom deli granicu od 1.340 kilometara koja takođe služi kao spoljna granica EU.
 

Komentari (0)

Evropa