Evropa

Pedro Sančez ponovo izabran za premijera Španije

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

13:26

Pedro Sančez ponovo izabran za premijera Španije
Pedro Sančez ponovo izabran za premijera Španije - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez ponovo je izabran za premijera te zemlje nakon što je dobio podršku većine poslanika u parlamentu.

Novi mandat Sančez na čelu španske vlade podržalo je 179 poslanika, a 171 protiv, prenosi španski "Pais". Uzdržanih nije bilo.

Današnje glasanje usledilo je nakon skoro dva dana debate među stranačkim liderima u parlamentu, koja je bila usredsređena na kontroverzan sporazum o amnestiji za pristalice katalonske nezavisnosti, na koji je Sančes pristao kako bi zauzvrat dobio podršku da bi bio izabran za premijera.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

 

Podsetimo, posle neuspešnih izbora 23. jula, socijalisti su proveli nedelje u pregovorima sa manjim partijama, uključujući ekstremno levičarsku platformu Sumar i katalonske, galicijske i baskijske nacionalističke partije.

Baskijska nacionalistička partija PNV donela je odluku da podrži vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza u nastojanju da formira novu vladu Španije. Sančezova Socijalistička partija prethodno je postigla dogovor sa katalonskom strankom "Hunts" o podršci novoj administraciji.

Zahvaljujući podršci katalonske i baskijske partije, Sančez će imati većinu u donjem domu parlamenta koji broji 350 mesta, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa