Evropa

Turska: Odloženo glasanje o ulasku Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

17:01

Turska: Odloženo glasanje o ulasku Švedske u NATO
Turska: Odloženo glasanje o ulasku Švedske u NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komisija za spoljne poslove turskog parlamenta odložila je danas glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, čime se dodatno odlaže odluka o proširenju zapadne vojne alijanse, posle 18 meseci čekanja, javlja Rojters.

Predsedavajući Fuat Oktaj rekao je da će komisija, koju kontroliše vladajuća partija predsednika Tajipa Erdogana, nastaviti razgovore i da bi zakon o podršci švedskoj kandidaturi mogao da se nađe na dnevnom redu sledeće nedelje, ali nije odredio datum.

"Da bi svi naši poslanici odobrili članstvo Švedske u NATO-u, moraju biti potpuno uvereni. O svemu tome ćemo razgovarati na našem sledećem sastanku komisije o tom pitanju“, rekao je Oktaj posle višečasovne debate.

Komisija može donositi odluke prostom većinom. Može pozvati švedskog ambasadora da obavesti poslanike ako bude potrebno i ako to dozvoljavaju propisi parlamenta, dodao je Oktaj.

Švedska i Finska zatražile su da se pridruže Severnoatlantskom savezu u maju prošle godine, nakon ruske invazija na Ukrajinu.

Erdogan je u to vreme izneo primedbe na oba zahteva jer smatra da te nordijske zemlje štite osobe koje Turska smatra teroristima.

Turska je u aprilu podržala kandidaturu Finske, ali je zadržala rezerve prema Švedskoj.

Iako Mađarska takođe nije ratifikovala Švedsku kandidaturu, Turska se smatra glavnom preprekom za ulazak Švedske uNATO.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa