Evropa

Šumski požari zahvatili južnu Evropu, u Sardiniji proglašeno stanje "neviđene katastrofe", šteta još nije procenjena

Komentari

Autor: CNN

28/07/2021

-

07:54

Šumski požari zahvatili južnu Evropu, u Sardiniji proglašeno stanje "neviđene katastrofe", šteta još nije procenjena
Španija i Grčka - Copyright AP/Valerie Gache Joan Mateu Parra Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Delovima južne Evrope proširili su se razorni šumski požari. Rasplamsali su se posebno u Španiji, Grčkoj i Italiji, a oko hiljadu ljudi moralo je zbog vatrene stihije da napusti svoje domove na Sardiniji.

Lokalne vlasti na Sardiniji proglasile su u nedelju vanredno stanje zbog "neviđene katastrofe".

"Još nije moguće proceniti štetu koju su uzrokovali požari koji su i dalje aktivni na području Oristano. Vegetacija je uništena, firme i domovi spaljeni, a životinje ubijene", rekao je u ponedeljak Kristijan Solinas, predsednik regije Sardinija, piše CNN.

Regionalni portparol Ignacio Artisu rekao je za CNN kako je prema trenutnoj proceni spaljeno oko 20.000 hektara površine, ali se konačna šteta još procenjuje. Dodao je da je većina požara sada ugašena.

AP/Mario Tosti

 

Solinas je pozvao italijanskog premijera Maria Dragija da pošalje ekonomsku pomoć pogođenim područjima. Dragi je rekao da njegova vlada pomno prati situaciju i izrazio "punu solidarnost sa stanovništvom koje bez prestanka učestvuje u intervencijama spašavanja".

I u Grčkoj veliki broj šumskih požara

S požarima podstaknutim neprekinutim vrućinama bore se i Grčka i Španija. U Grčkoj je između nedelje i ponedeljka planuo veliki broj šumskih požara. Vlasti su na teren rasporedile više od 700 vatrogasaca koji su pokušali da stave situaciju pod kontrolu.

Grčka se uz to priprema na ekstremni toplotni talas s temperaturama koje bi trebalo da rastu do 44 stepena Celzijusa u narednim danima. Državna meteorološka služba i Nacionalna civilna zaštita izdale su u ponedeljak upozorenje, a očekuje se da će vrućine potrajati do 8. avgusta, što je neobično dugačak period.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je u ponedeljak da su se vatrogasci tokom poslednja 24 sata borili s oko 50 požara nastalih širom zemlje. Upozorio je da bi moglo doći i do novih jer meteorolozi upozoravaju da će se vrućine nastaviti.

AP/Valerie Gache

 

"Želim da naglasim da će avgust biti težak. Meteorolozi nas upozoravaju da nas od kraja sledeće sedmice verovatno čeka još jedan toplotni talas. Zbog toga je važno da budemo pripravni sve dok službe ne završe gašenja požara", zaključio je Micotakis.

Na jugu Evrope suše su sve češće i oštrije, a vlasti upozoravaju da je ova regija u najvećoj opasnosti od uticaja klimatskih promena.

Prošle sedmice je Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije, za CNN rekao da će "nestabilni vremenski obrasci biti nova norma."

"Ako nešto hitno ne poduzmemo, a pod 'hitno' mislim 'sada', tada će klimatska kriza potpuno izmaći kontroli", rekao je.

Ni Pirenejsko poluostrvo nije pošteđeno požara, a više od 1700 hektara izgorelo je u katalonskim regijama Konca de Barbera i Anoia. U Lietoru u regiji Kastilja-La Manča tokom vikenda je izgorelo više od 2500 hektara.

Komentari (0)

Evropa