Evropa

Nemačka na korak od zabrane prostitucije, Šolc: Nije prihvatljivo da muškarci kupuju žene, treba pogledati zakon

Komentari

Autor: Fonet

19/11/2023

-

23:05

Nemačka na korak od zabrane prostitucije, Šolc: Nije prihvatljivo da muškarci kupuju žene, treba pogledati zakon
Nemačka na korak od zabrane prostitucije, Šolc: Nije prihvatljivo da muškarci kupuju žene, treba pogledati zakon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je otvoren za eventualnu zabranu prodaje seksualnih usluga, što je zahtev opozicione demokršćanske koalicije CDU/CSU.

Šolc je rekao je da bi voleo da vidi zakonska ograničenja u vezi sa seksualnim radom u Nemačkoj, dodajući da prodaja seksualnih usluga "nije prihvatljiva" i da to ne bi trebalo da bude "normalno", prenosi Dojče vele.

"Mislim da nije prihvatljivo da muškarci kupuju žene. To je nešto što me je oduvek moralno nerviralo. Smatram da treba da pogledamo zakon i da vidimo kako se to najbolje može suzbiti", rekao je Šolc u Bundestagu.

Demohrišćani iz CDU i CSU, najveće opozicione grupe u Bundestagu, podneli su zahtev za zabranu kupovine seksualnih usluga po takozvanom "nordijskom modelu".

Prema tom predlogu, svodnici i klijenti bi se kažnjavali, a javne kuće bi bile zabranjene, dok bi prostitutke morale da dobiju zaštitu kako bi im se omogućio izlazak iz tog miljea. Demokršćani su se pozvali na slične propise u Švedskoj, Norveškoj, Islandu, Kanadi, Francuskoj, Irskoj i Izraelu.

"Nemačka se, nažalost, pretvorila u centar seksualnog izrabljivanja i zloupotrebe", izjavila je potpredsednica poslaničkog kluba CDU/CSU Dorotea Bar, istakavši da se 25.000 žena u Nemačkoj bavi prostitucijom.

Prošle sedmice ministarka za porodicu Lisa Paus iz stranke Zelenih rekla je da savezna vlada ne planira nikakve izmene Zakona o zaštiti prostitutki, jer je zakon iz 2017. godine na evaluaciji do 2025.

Seksualni rad je oduvek bio legalan u Saveznoj Republici Nemačkoj, ali se njegovo reklamiranje i promovisanje smatralo "nemoralnim" i bilo je krivično delo do 2002. godine. U bvišoj Istočnoj Nemačkoj seksualni rad je bio ilegalan i zvanično nije postojao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa