Evropa

NATO zabrinut zbog secesionističke retorike i spoljnog uticaja, posebno Rusije: "To preti da potkopa stabilnost"

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

09:58

NATO zabrinut zbog secesionističke retorike i spoljnog uticaja, posebno Rusije: "To preti da potkopa stabilnost"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji se u okviru posete BiH sastao danas sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ) i ministrima, izjavio je da je tema razgovora bila bezbednosna situacija u zemlji i regionu.

"Zabrinuti smo zbog secesionističke podele i retorike, kao i spoljnog uticaja, posebno uticaja Rusije. To preti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, kazao je Stoltenberg novinarima nakon sasranka sa Krišto.

On je kazao da saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet BiH.

"Nama je izuzetno važno i predani smo stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu. NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Altea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je prvi čovek NATO novinarima u Sarajevu.

NATO, kazao je, podržava reformska nastojanja BiH, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti. On je pohvalio uspehe BiH postignute na evropskom putu zemlje.

"To će zapravo jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, sajber odbranu. NATO ostaje predan u pružanju podrške BiH na njenom evroatlantskom putu. Svaka zemlja treba da izabere svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez mešanja sa strane", rekao je Stoltenberg.

On je pohvalio uspehe BiH postignute na putu ka Evropskoj uniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa