Evropa

Ministar spoljnih poslova Italije: Plan izgradnje izbegličkih kampova u Albaniji štiti prava izbeglica

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

15:51

Ministar spoljnih poslova Italije: Plan izgradnje izbegličkih kampova u Albaniji štiti prava izbeglica
Tanjug/AP/Roberto Monaldo/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Roberto Monaldo/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski plan za izgradnju migrantskih kampova u Albaniji ne može se porediti sa nastojanjima Britanije da vraća u Ruandu neregularne tražioce azila iz te zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani i dodao da će svi zahtevi za azil biti obrađeni tako da se u potpunosti zaštite prava izbeglica.

Ranije ovog meseca, desničarska vlada koju predvodi premijerka Đorđa Meloni najavila je plan za izgradnju migrantskih kampova u Albaniji kao najnoviji pokušaj da se spreči dolazak sve većeg broja izbeglica iz Afrike i ublaži pritisak na prihvatne centre širom Italije, prenosi Rojters.

Italija planira da izgradi dva prihvatna i dva stacionarna kampa u Albaniji koji će u svakom trenutku moći da prime najviše do 3.000 izbeglica.

U pitanju je prvi dogovor ove vrste koji predviđa da zemlja koja nije članica EU vrši proces prihvata migranata u ime neke zemlje članice.

"Migranti će biti tretirani prema italijanskim i evropskim standardima", rekao je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani na sednici Donjeg doma italijanskog parlamenta posvećenoj ovom planu koji je izazvao kritike levičarske opozicije i organizacija za zaštitu ljudskih parava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa