Evropa

Holandija izlazi na izbore: Nova lica u trci za premijera, da li će na to mesto prvi put u istoriji zemlje doći žena

Komentari

Autor: Euronews, Guardian, Politico

22/11/2023

-

11:00

Holandija izlazi na izbore: Nova lica u trci za premijera, da li će na to mesto prvi put u istoriji zemlje doći žena
Holandija izlazi na izbore: Nova lica u trci za premijera, da li će na to mesto prvi put u istoriji zemlje doći žena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sredina nedelje, a Holanđani će danas imati pune ruke posla. U toj zemlji održavaju se parlamentarni izbori nakon što je posle 13 godina na vlasti premijer Mark Rute podneo ostavku, a tri velike grupe pokušavaju da izbore da sledeći predsednik vlade bude baš iz njihovih redova.

Ruteova nasledica na čelu Narodno-konzervativne partije za slobodu i demokratiju (VVD) Dilan Ješilgoz, vodi na terenu, a njena pobeda bi je učinila prvom ženom na mestu premijerke Holandije. Ali, ankete pokazuju da joj "za vratom" stoji centrista Peter Omcigt, koji je na talasu popularnosti nakon što je političu partiju osnovao pre svega tri meseca.

Nazivan "Teflon Mark" zbog svoje sposobnosti da drži vladine krize na odstojanju ili "Gospodin Normalni" zbog svog jednostavnog načina života, Ruteova ostavka označava kraj jedne ere za zemlju. Posle tri mandata na funkciji, ono što je srušilo njegovu četvrtu koalicionu vladu bilo je pitanje imigracija.

Dve od četiri stranke u vladajućoj koaliciji - Demokrate 66 (D66) i Hrišćanska unija (CU) - bile su protiv zakona, dok su ga druge dve VVD i Demohrišćanski apel (CDA) podržale. Ideja je bila da se smanji broj članova porodica kojima je dozvoljeno da se pridruže tražiocima azila u zemlji i da se porodice nateraju da čekaju dve godine pre nego što se ponovo spoje. 

Nekoliko dana nakon raspada koalicije, Rute je najavio: "Neću biti lider svoje stranke (desničarskih liberala VVD) na sedećim izborima". Sada je veliko pitanje - ko će voditi holandsku politiku nakon Rutea?

Ko je u trci?

Iako je prošlo samo dve godine od poslednjih holandskih izbora, mnogi od kandidata su novi, uključujući i dva favorita. Ješilgoz je postala nova liderka VVD nakon što je Rute u julu objavio da napušta holandsku politiku. Iako je ćerka kurdsko-turskih izbeglica, usvojila je tvrd stav po pitanju imigracije, obećavajući da će uvesti dvostepeni sistem azila.

profimedia

 

Omcigt se sa svojom mladom strankom Novi društveni ugovor (NSC) pojavio kao favorit u anketama, ali do sada nije bilo jasno da li želi da bude premijer. Njegove kritike na račun administracije i vlade, kao što je skandal sa dečijim dodacima iz 2021. godine, doneli su mu mesijanski status koji je njegovim protivnicima bilo teško da mu ospore.

Frans Timermans napustio je posao komesara EU za klimu da bi predvodio zajedničku kampanju Laburističke i Zelene partije. Jedini je levičarski kandidat koji stoji visoko u anketama, a Timermans poziva na novu najvišu stopu poreza na dohodak i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Holandiji za 65 odsto do 2030. godine - iznad cilja EU od 55 odsto.

Gert Vilders je poslanik sa najdužim stažom, ali njegova antiislamska, antibriselska stranka nikada nije bila u vladi. Signalizirao je spremnost da ublaži antiislamsku retoriku kako bi bio deo sledeće koalicije, a njegova stranka je trenutno četvrta u anketama, iza saveza Zelenih i Laburista, piše Politiko.

Karolin van der Plas postala je miljenica medija u martu kada je njen desničarski populistički BBB pokret pobedio na pokrajinskim izborima i postao najveća stranka u gornjem domu holandskog parlamenta. Taj zamah je izbledeo, a stranka se trenutno nalazi na petom mestu.

Na izborima učestvuje ukupno 26 partija, ali se očekuje da će samo 17 osvojiti mandat.

Holandska "igra brojevima"

U holandskom parlamentu ima 150 poslanika, što znači da je potrebno 76 mesta kako bi se formirala većina. Nijedna stranka to nikada ne uspeva, pa Holandijom više od jednog veka upravljaju koalicije. Nova koalicija će se stoga sastojati od najmanje tri, a možda i više partija. To takođe znači da stranke već govore o mogućim formacijama.

Za razliku od svog prethodnika, liderka VVD nije isključila saradnju sa Vildersom, što bi moglo da rezultira koalicijom koju čine četiri stranke centra i desnice, uključujući BBB i NSC. Ali, Omcigt je naglasio da nije otvoren za saradnju sa Vildersom, jer "kao stranka možete formirati samo vladu koja se drži klasičnih osnovnih prava". Vilders je dugo pozivao na zabranu džamija, Kurana i islamskih škola.

AP/Peter Dejong

 

Prema istraživanju, za razliku od izbora 2021, vladajući VVD sada ima dva bliska rivala: novi Nieuv Sociaal Contract (NSC), koji je u avgustu osnovao bivši nezavisni i dugogodišnji demohrišćanski poslanik Piter Omcigt; i zajednička lista Laburističke partije i Zelene levice, formirana u julu, a koju predvodi Frans Timermans, bivši potpredsednik Evropske komisije.

"Stranka bivšeg premijera VVD nije u naročito dobroj poziciji, ali premijerska pozicija svakako nije van domašaja, pogotovo što je Omcigt izgleda isključio mogućnost da preuzme premijersku poziciju ako njegova partija bude uspešna. Njegova nova stranka privlači birače iz nekoliko partija, uključujući VVD, CDA i D66, što bi bar delimično moglo da objasni donekle razočaravajući učinak ovih partija u anketama o glasanju", kaže za Euronews Filipe Mongrejn, istraživač u Grupi za istraživanje medija, pokreta i politike na Univerzitetu u Antverpenu.

Ko je Omcigt i zašto je "uzdrmao" holandsku politiku?

Piter Omcigt je jedan od najpopularnijih konzervativnih političara u Holandiji, a iako je svoju političku stranku NSC osnovao tek pre dva meseca, mnogi se klade na njega da će pobediti na izborima.

Tehnokrata želi da unese radikalne promene u zemlji: "Želimo da ostvarimo svoje ideale, a ne da tražimo vlast zbog moći", rekao je 49-godišnji političar novinarima.

Njegova popularnost leži u njegovoj harizmi i borbi protiv političkog establišmenta.

Bivši poslanik Hrišćansko-demokratskog apela napustio je svoju stranku nakon što je napisao kritički izveštaj o njoj. Omcigt je odigrao ključnu ulogu u otkrivanju skandala sa dečjim dodacima koji je doveo do kolapsa Ruteove vlade 2021.

Njegovo iskustvo u razotkrivanju onoga što se dogodilo i istraživanju političkih skandala ga je pozicioniralo kao zvezdu u usponu, ali da li će uspeti da iskoristi svoj trenutak?

Komentari (0)

Evropa