Evropa

Migracije tema u predizbornoj trci u Holandiji, Ješingo: "Suočavamo se s prilivom previše ljudi"

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

13:31

Migracije tema u predizbornoj trci u Holandiji, Ješingo: "Suočavamo se s prilivom previše ljudi"
Migracije tema u predizbornoj trci u Holandiji, Ješingo: "Suočavamo se s prilivom previše ljudi" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska ministarka pravde i kandidatkinja na predsedničkim izborima Dilan Ješilgoz izjavila je danas da bi jedan od glavnih zadataka njene administracije bio smanjenje imigracije, prenosi Politiko.

"Suočavamo se s prilivom previše ljudi, ne samo tražiocima azila, već i stranim radnicima i internacionalnim studentima, što znači da nemamo dovoljno kapaciteta da pomognemo pravim izbeglicama", izjavila je ona i kao razlog navela probleme u sistemu, uključujući nepovoljne uslove u ustanovama za tražioce azila i otežano dobijanje regularanog smeštaja.

Ješilgoz, bivše raseljeno lice, nasledila je odlazećeg premijera Marka Rutea na čelu liberalno- konzervativne partije Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVP), vodi u anketama pred predstojeće glasanje u sredu.

Dodala je da joj je iskustvo izbeglice formiralo mišljenje o imigraciji, dok je vodeća politika njene partije potiskivanje broja imigranata, što je dugo jedno od ključnih predmeta diskusije holandske politike.

Njen najbliži rival, Piter Omziht, signalizirao je da nema nameru da zameni Rutea, već da je cilj da njegova stranka osvoji zadovoljavajuć broj sedišta u parlamentu, samim tim povećavajući šanse Ješilgoz da postane prva predsednica u istoriji Holandije.

U anketi obećavajuće rezultate pokazuje i zeleno- leva alijansa Frans Timermans, sa 15 odsto u odnosu na VVP-ovih 18.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa