Evropa

Holandija dobila svog Trampa: Politički zemljotres nakon pobede desničarskog kandidata preti da uzdrma EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, Tanjug

23/11/2023

-

11:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evroskeptični i antiislamski desničarski radikal Gert Vilders šokantni je pobednik parlamentarnih izbora u Holandiji, pokazale su izlazne ankete. Ovaj rezultat bi mogao da uzdrma holandsku, ali i evropsku politiku.

"Vratiću Holandiju Holanđanima", zvuči kao prerađena Monroeva doktrina, ali radi se o poruci koju je u prvom obraćanju izgovorio ekstremni desničar i političar sa najviše osvojenih glasova na izborima u Holandiji. 

U Holandiji je zavladao šok i neverica zbog završetka trinaestogodišnje vladavine Konzervativno-liberalne partije, stranke bivšeg premijera Holandije Marka Rutea. Umesto njega, na čelo vlade te zemlje verovatno dolazi Gert Vilders i njegova ultradesničarska Slobodarska partija. 

"Mi smo najveća partija u Holandiji! Kažem vam, glasač u Holandiji je progovorio, rekao je da mu je dosta, i da želi, a mi se staramo da se to dogodi, da Holanđani budu prioritet broj jedan", izjavio je Vilders neposredno nakon prvih rezultata. 

Tanjug/AP/Peter Dejong

 

Rezultate aktuelnih izbora u toj zemlji, analitičari nazivaju "političkim zeljotresom", jer je krajnja desnica na čelu sa Vildersom osvojila 36 mesta u parlamentu od ukupno 150, drugoplasirani je Levičarski savez koji predvodi bivši evropski komesar Frans Timermans sa 25 mesta. Dok je Narodna partija za slobodu i demokratiju, odlazećeg premijera Marka Rutea, dobila 24 mandata, pokazale su ankete.   

On će, međutim, morati da traži stranke koje bi mu se pridružile jer nijedna ne može sama da formira većinu, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija. 

Antiislamista trn u oku Brisela

Nazvati novog premijera Holandije antiislamnistom nije nimalo preterana ocena, jer je sam Vilders svojevremo izjavio da mrzi islam, navodeći da islam nije religija, već, "ideologija za retardirane ljude".  

A otkako je predsednica Narodne partije za slobodu i demokratiju Dilan Ješilgoz signalizirala da bi potencijalno ušla u koaliciju s Vildersovom Partijom slobode, budući premijer je smanjio zapaljivu antimuslimansku retoriku, zbog kojih se našao pod optužbama za islamofobiju.

Kada su ga etiketirali kao antiislamistu, Vilders je ublažio svoje tvrde stavove o islamu, ali je povezao stambenu krizu u zemlji sa migracijama, što je dalo dobar rezultat.

"Razumem da druge stranke ne žele da oforme koaliciju sa partijom koja želi da uvede neustavne mere. Nećemo razgovarati o Kuranu, džamijama i islamskim školama", prokomentarisao je Vilders, iako je pre par godina uporedio islamsku svetu knjigu sa hitlerovim Majn Kampfom. 

Partije centra su prethodnih 10 godina držale desničare izvan vlade, ali su ih, kako se navodi, validirale uvodeći pitanje migracije u javni diskurs.

Profimedia

 

"Glavni razlog zbog koga su glasači podržali Vildersa na ovim izborima je njegova anti-migrantska agenda, kao i njegova pozicija kada su u pitanju visoki troškovi života i zdravstvo", rekla je Sara de Lanž, profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Amsterdamu.

Upravo zbog toga, Politiko piše da Vildersova pobeda može da dovede do referenduma o izlasku iz Evropske unije "Nexit-a".

Čak iako se holandski glasači odluče za ostanak u okviru Unije, Vildersovi stavovi, zajedno s ostalim evropskim desničarima, imaće uticaj na dalju politiku Evropske unije, naročito kada su u pitanju migracija, klimatske promene i oružana pomoć Ukrajini.

Glavobolja za evropsku levicu

Vildersova pobeda dolazi nakon izbora Đorđe Meloni na čelo Italije, dobrih izbornih rezultata partije Marin le Pen u Francuskoj, dok je u susednoj Nemačkoj krajnja desnica - partija "Alternativa za Nemačku" druga po popularnosti,

Na taj način je pobeda Vildersa proširila društvo desničarskih lidera Evrope, što u trenutku kada stari kontinent ne ume da se izbori sa migrantskom krizom, može uticati na promene politike prema onima koji žele azil na Zapadu. 

"Šokantne vesti iz Holandije o izbornom trijumfu Gerta Vildersa - upravo ono čega smo počeli da se plašimo za evropske izbore sledeće godin"e, napisao je na društvenoj mreži X britasnki istoričar Timoti Garton Eš. 

Tanjug/AP/Mike Corder

 

Pobedu Vildersa prokomentarisao je gradonačelnik Londona Sadik Kan koji je upozorio da bi rezultat ovih izbora mogao da se prelije na sve izbore koji nas očekuju u budućnosti. 

"Podsetnik progresivnim ljudima širom sveta - stalna pretnja krajnje desnice je stvarna i pred našim je vratima", izjavio je Kan. 

Zbog islamofobičnih stavova koji su se našli u jednom njegovom filmu, bio mu je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, a otkazivanje promocije njegovog filma obrazloženo je saopštenjem da njegovi stavovi "ugrožavaju harmoniju zajednice, a time i javnu bezbednost". Zabrana ulaska u Britaniju mu je nakon određenog vremena prekinuta. 

Komentari (0)

Evropa