Evropa

Micotakis uoči razgovora sa britanskim premijerom: Razgovori o vraćanju skulptura Partenona ne napreduju dovoljno brzo

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2023

-

14:13

Micotakis uoči razgovora sa britanskim premijerom: Razgovori o vraćanju skulptura Partenona ne napreduju dovoljno brzo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Razgovori o mogućem vraćanju mermernih skulptura Partenona iz Britanskog muzeja u Atinu ne napreduju dovoljno brzo, izjavio je danas grčki premijer Kirijakos Micotakis uoči sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u utorak u Londonu.

Atina je dugo vodila kampanju za povratak antičkih mermernih skulptura sa friza Partenona koje je odneo u Veliku Britaniju diplomata lord Elgin početkom 19. veka, kada je bio ambasador u Otomanskom carstvu koje je tada vladalo Grčkom.

"Nismo napredovali u pregovorima koliko bih želeo", rekao je Micotakis za televiziju Bi-Bi-Si (BBC).

Micotakis je istakao da neće odustati od toga da se skulpture vrate u Atinu jer smatra da pripadaju Grčkoj i da su, kako je naveo, "u suštini ukradene". 

Britanski zvaničnici tvrde da su skulpture nabavljene legalno, prenosi BBC.

Sunak je u martu odbacio bilo kakvu promenu zakona koji blokira Britanski muzej da trajno vrati mermerne skulpture Grčkoj, ali taj zakon ne zabranjuje pozajmljivanje.

Micotakis bi trebalo da se sastane sa Sunakom u utorak, dan nakon sastanka sa liderom britanske opozicione laburističke partije Kirom Starmerom koja u anketama visoko prednjači pred izbore koji se očekuju 2024. godine.

"Fajnenšel tajms" je objavio prošle sedmice da Starmer neće blokirati "uzajamno prihvatljiv" dogovor o "pozajmljivanju" skulptura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa