Život

Pomak u dvestogodišnjem sporu Grčke i Velike Britanije: Može li Atina da vrati kući mermer sa Partenona

Komentari

Autor: Guardian

03/12/2022

-

20:02

Pomak u dvestogodišnjem sporu Grčke i Velike Britanije: Može li Atina da vrati kući mermer sa Partenona
Tanjug/AP/Matt Dunham - Copyright Tanjug/AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarni razgovori visokih grčkih zvaničnika razgovora s čelnicima Britanskog muzeja mogli bi da predstavljaju tektonski pomak u rešavanju najdugotrajnijeg kulturnog spora na svetu: repatrijaciji partenonskih mermera iz 5. veka u Atinu.

"Ta Nea" je prva u subotu izvestila da su se zvaničnici, uključujući grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, sastali sa Džordžom Ozbornom, predsedavajućim Britanskog muzeja, u londonskom luksuznom hotelu u ponedeljak.

Insajderi u Atini opisali su izveštaj kao „ne samo verodostojan već i veoma uzbudljiv“.

„Tačno je da postoji dijalog između grčke vlade i Britanskog muzeja.Trenutno su to preliminarni razgovori i tačno je da sam se po tom pitanju  sreo sa predsedavajućim Britanskog muzeja, Džordžom Ozbornom“ , rekao je grčki ministar Jorgos Gerapetrit za Gardijan.

Iako muzej nije negirao da su se razgovori vodili, portparol je odbio da razgovara o specifičnostima priče o Ta Nea. Muzej je saopštio da je spreman da „razgovara sa bilo kim, uključujući grčku vladu“ o novom „partnentstvu“ u Partenonu.

Mermeri su ostaci friza dugog 160 metara koji se protezao oko spoljnih zidova Partenonskog hrama na Akropolju, posvećen Ateni, boginji mudrosti. Mnogo toga je izgubljeno u bombardovanju u 17. veku, a otprilike polovinu preostalih dela uklonio je početkom 19. veka britanski diplomata lord Eldžin.

Britanski muzej je 1816. godine kupio antikvitete, među kojima je i 75 metara originalnog mermera s Partenona. Svađa oko mermera počela je u vreme lorda Eldžina, koji je u to vreme bio ambasador u Otomanskom carstvu čiji je deo bila današnja Grčka, i traje više od 200 godina.

Eldžin, koji se u početku nadao da će ukrasiti svoje škotsko imanje blagom, tvrdio je da su mu osmanske vlasti dale „firman“ koji je dozvolio njegovim agentima u Atini da rastavljaju delove. Ali, u međuvremenu se saznalo da su statue nasilno odvojene testerama i tako završile u Britanskom muzeju.

Prvi od nekoliko sastanaka na tu temu održan u Londonu između Ozborna i Micotakisa 2021. godine kada je grčki premijer stavio sporni partenonski mermer u centar razgovora u Dauning strit sa svojim tadašnjim kolegom Borisom Džonsonom.

Tada je jedan od predloga Micotakisove vlada desnog centra bio da se u Velikoj Britaniji prikaže izložba antikviteta koja nikada ranije nije prikazana van Grčke u zamenu za skulpture Partenona. 

Pitanje je dodatno zakomplikovano aktom parlamenta koji zabranjuje muzeju da prodaje, poklanja ili na drugi način otuđi bilo koji predmet u svojoj kolekciji osim ako su duplikati ili nisu potrebni za proučavanje.

Više grčkih vlada je lobiralo za vraćanje dela iz Britanskog muzeja dela. Oni tvrde da je Eldžin nezakonito isekao skulpture, prekoračivši uslove sumnjive dozvole koju su dale turske vlasti dok je Grčka bila deo Otomanskog carstva.

Britanski muzej odbacuje taj stav - uprkos indikacijama da javno mnjenje u Velikoj Britaniji favorizuje grčki zahtev - i pokazao je malo volje da trajno vrati radove.

 

Komentari (0)

Magazin