Aktuelno iz kulture

Šta neku instituciju čini muzejem: Posle sedam godina raspravljanja izglasana nova definicija

Komentari

Autor: ArtNet

30/08/2022

-

09:30

Šta neku instituciju čini muzejem: Posle sedam godina raspravljanja izglasana nova definicija
Zeleni trezor - Copyright AP/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni savet muzeja (ICOM), organizacija u sklopu Uneska posvećena muzejima celog sveta, nakon duge debate predstavila je novu definiciju toga šta čini jedan muzej.

Prema novom objašnjenju, reč je o "neprofitnoj, trajnoj instituciji u službi društva koje istražuje, prikuplja, konzervira, interpretira i izlaže materijalno i nematerijalno nasleđe. Muzeji su otvoreni za javnost, dostupni i inkluzivni, negujući diverzitet i održivost. Funkcionišu i komuniciraju etički, profesionalno i uz učešće zajednica, nudeći različita iskustva za obrazovanje, uživanje, razmišljanje i deljenje znanja". 

Iz Saveta su poručili da je nova definicija rezultat "dugog procesa započetog 2015. godine" iako se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od postojeće, koja je poslednji put dopunjena 2007. godine i suštinski nije menjana još od sedamdesetih.

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

Ipak, u novu definiciju uključene su reči kao što su "diverzitet", "održivost", "etički" i "inkluzivni", što ukazuje na izmenjenu ulogu muzeja u društvu.

"Stara definicija bila je pasivna, isticala je samo prikupljanje", rekao je Bruno Brulon, jedan od članova komiteta koji je nadgledao formulisanje definicije, ukazujući na to da je novo objašnjenje "mnogo aktivnije".

Za novu definiciju glasalo je čak 92 procenta članova na Opštoj sednici ICOM održanoj u Pragu, što je veliki pomak u odnosu na njihovu prethodnu konferenciju održanu 2019. 

Tada su čak 24 nacionalna komiteta glasala protiv definicije, jer je bila "suviše ideološka".

profimedia

 

Odbijena definicija, koja se sastojala od 99 reči, pominjala je muzeje kao "demokratizujuće, inkluzivne, polifone prostore za kritički dijalog o prošlosti i budućnosti".

Kako bi utvrdili stvarnu ulogu muzeja, ICOM je pokrenuo 18 meseci dug proces koji je podrazumevao detaljno izjašnjavanje svih članova.

ArtNet piše da je svaka reč nove definicije brižljivo razmatrana, a sprovedene su i četiri runde konsultacija.

Nakon što je definisano 127 jedinstvenih reči koje su se najčešće ponavljale u predloženim definicijama, napravljeno je pet nacrta, a nakon toga predstavljena i finalna verzija za koju su glasali.

Komentari (0)

Kultura