Evropa

Sunak: "Plan Ruanda" je ključan za rešavanje migrantske krize u Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

13:44

Sunak: "Plan Ruanda" je ključan za rešavanje migrantske krize u Britaniji
Sunak: "Plan Ruanda" je ključan za rešavanje migrantske krize u Britaniji - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je danas da je vladin plan povratka ilegalnih migranata i tražilaca azila u Ruandu - "ključan" za rešavanje britanske migrantske krize, ali je odbio da kaže koliko je voljan da potroši novca kako bi se taj plan pokrenuo.

Sunak je rekao da su milijarde funti, što je, kako je dodao, "veoma frustrirajuće", već potrošeno od poreskih obveznika na smeštaj migranata u hotelima, i da to može da košta još milijardi ukoliko takozvani "plan Ruanda" ne otpočne, preneo je londonski "Tajms".

Britanski premijer odbio je da kaže da li je spreman da preduzme najekstremnije mere sa ciljem da bi "progurao" taj plan, insistirajući da je "apsolutno uveren da sve što se radi, radi se u skladu sa međunarodnim obavezama".

"Prošao sam kroz ovo detaljno i uveren sam da sada želim da pređemo sledeću fazu, da donesemo zakon koji će nedvosmisleno učiniti jasnim, a parlament će to moći da potvrdi, da je Ruanda bezbedna u svrhu operacionalizacije ovog plana, na taj način osiguravajući da nema više domaćih prepreka za pravilno funkcionisanje ove šeme", poručio je Sunak.

On je rekao novinarima, pred put u Dubai na samit COP28, da "neće dozvoliti da strani sudovi zaustave Britaniju u nameri".

"Prilično sam jasan kada kažem da totalno poštujemo sve međunarodne obaveze i znam da su vlada i partija ujedinjeni iza te pozicije, ali i da je država ujedinjena", naveo je Sunak.

On je ukazao da je dogovor sa Albanijom dokaz da sistem odvraćanja radi.

"Sada to treba da primenimo na većem obimu, zato je Ruanda ključna. Ako to izvedemo kako treba, bukvalno će nam spasiti milijarde funti na duže staze", kazao je Sunak.

Britanski Vrhovni sud odlučio je 15. novembra da nije zakonit vladin plan kojim se migranti tražioci azila vraćaju u Ruandu, preneo je tada Rojters.Sud je javno odbacio vladin apel protiv ranije presude, da se migranti ne mogu slati u Ruandu, jer se ne može smatrati bezbednom trećom zemljom.

Ova presuda je glavni udarac za Sunakovo obećanje da će da zaustavi migrante koji dolaze bez dozvole na južne obale Britanije u malim čamcima iz Evrope, ističe Rojters.
 

Komentari (0)

Evropa