Evropa

Sneg paralisao Evropu: Zatvoreni aerodromi u Minhenu i Glazgovu, u Austriji izdato upozorenje na lavine

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2023

-

13:37

Sneg paralisao Evropu: Zatvoreni aerodromi u Minhenu i Glazgovu, u Austriji izdato upozorenje na lavine
Sneg paralisao Evropu: Zatvoreni aerodromi u Minhenu i Glazgovu, u Austriji izdato upozorenje na lavine - Copyright Tihana Bajić

veličina teksta

Aa Aa

Svi letovi su otkazani na aerodromu u Minhenu u subotu zbog obilnih snežnih padavina širom južne Nemačke, kao i delova Austrije i Švajcarske.

Nakon što je prvobitno najavljena obustava vazdušnog saobraćaja do subote u podne, aerodrom je kasnije najavio da će letovi biti otkazani do šest sati ujutru u nedelju. Ostali aerodromi u regionu, uključujući i švajcarsku prestonicu Cirih, takođe su najavili kašnjenja i otkazivanja zbog vremenskih prilika.

Zaustavljeni su i vozovi do i od centralne stanice u Minhenu, saopštila je Nemačka nacionalna železnica, savetujući putnicima da odlože ili preuzmere svoja putovanja. Novinska agencija "dpa" javila je da su neki putnici u Minhenu i obližnjem gradu Ulmu proveli petak uveče u vozovima zbog zastoja.

Zvaničnici nemačke Bundeslige takođe su saopštili da je fudbalska utakmica između Bajerna iz Minhena i Union Berlina, prvobitno zakazana za subotu prepodne u Minhenu, otkazana.

Tihana Bajić

 

Vremenske prilike izazvale su niz nezgoda i incidenata širom regiona. Policija u Donjoj Bavarskoj, regionu severozapadno od Minhena, saopštila je da je reagovala na 350 incidenata povezanih sa snegom i ledom između petka uveče i rane subote, od kojih su neki doveli do hospitalizacija.

Takođe, i u Austriji i u Švajcarskoj nove snežne padavine navele su zvaničnike da podignu uzbunu zbog opasnosti od lavina, izveštava AP.

Pokrajine Tirol i Forarlberg u zapadnoj Austriji podigle su upozorenja o lavinama na drugi najviši nivo nakon što je u regionu tokom noći palo do 50 centimentara snega.

I u Glazgovu obustavljen vazdušni saobraćaj

Svi letovi otkazani su danas i na aerodromu u Glazgovu, u Škotskoj, zbog velikog snega, a upozorenja na sneg i led su na snazi širom Velike Britanije.

Očekuje se da će se velika hladnoća nastaviti u Britaniji tokom vikenda pošto su temperature tokom noći pale ispod nula stepeni, objavio je Skaj njuz.

Kako se navodi, zbog teških vremenskih uslova može doći i do otežanog drumskog i železničkog saobraćaja, a i nekoliko sportskih događaja je otkazano.

Tanjug AP/Matthias Schrader

 

Meteorolozi su izdali za danas žuta upozorenja za severnu obalu i jugozapad Škotske, kao i za jugozapadnu i istočnu obalu Engleske.

Temperature su se preko noći u delovima Škotske spustile i do 10 stepeni ispod nule. Velike snežne padavine i niske temperature pogodile su i druge evropske zemlje, uključujući Nemačku i Švajcarsku gde su otkazani letovi.

U delovima Italije obustavljen pomorski saobraćaj

Nove vremenske neprilike pogodile su i nekoliko regija u Italiji, u primorskim oblastima obustavljen je pomorski saobraćaj i izdata su upozorenja za nabujale vode reke Po, piše Ansa.

U Liguriji su zabeleženi udari vetra od 143 km/h, dok su u luci Livorna u Toskani svi brodovi usidreni usred naleta vetra Libećo, koji je dostigao 50 čvorova i talasi su prelazilo četiri metra visine.

U regiji Marke 300 vatrenih brigada je intervenisalo zbog štete prouzrokovane jakim vetrom.

Dodatnih 150 intervencija bilo je neophodno u oblasti oko Riminija zbog palog drveća.

Sneg je zahvatio oblasti Tirol i Južni Tirol i dostigao 30 cm kod prelaza Brener, uz kišu na jugu regije.

Izdato je upozorenje za nabujalu reku Po, najveću reku Italije, gde su u riziku posebno regija Emilija i deo Lombardije.

 

Komentari (0)

Evropa