Evropa

Nakon dva odlaganja, počeo popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

08:49

Nakon dva odlaganja, počeo popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori je danas, nakon dva odlaganja, počeo popis stanovništva i domaćinstava, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od ranog jutra biće na terenu. Popisivači će narednih dana biti na terenu od 8 do 20 časova.

Planirano je da popis traje 15 dana, ali je moguće da bude produžen za još nekoliko dana, prenosi RTCG. Na popisu će biti prikupljani i podaci o poljoprivredi, koji služe za identifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i predstavljaju okvir za predstojeći popis poljoprivrede.

Propisano je da od građana budu prikupljeni podaci, između ostalog, o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mestu i državi rođenja, mestu iz kojeg se lice doselilo, godini i mesecu doseljenja, bračnom statusu, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori, mestu uobičajenog boravka...

"Ukoliko građanin ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku i jeziku kojim uobičajeno govori, kao i o invaliditetu i vrsti invalidnosti upisuje se odgovor "Ne želi da se izjasni"", navedeno je u Zakonu o popisu.

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan od 1. novembra, ali je odložen za 30. novembar pošto je opozicija najavila bojkot tvrdeći da popis nije regularan. Popis je potom dodatno odložen za 3. decembar.

Nakon svrgavanja tridesetogodišnjeg režima Mila Đukanovića, pitanje popisa stanovništva podiglo je tenzije između bivše i sadašnje vlasti. Popis je još 2021. godine odložen zbog kovida. Naredni je bio zakazan za 1. novembar ove godine, ali takođe je odložen, jer su iz DPS-a sumnjali u njegovu regularnost. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa