Region

DPS neće učestvovati u popisu u Crnoj Gori: "Nisu ispunjeni svi uslovi"

Komentari

Autor: RTCG

29/11/2023

-

12:56

DPS neće učestvovati u popisu u Crnoj Gori: "Nisu ispunjeni svi uslovi"
DPS neće učestvovati u popisu u Crnoj Gori: "Nisu ispunjeni svi uslovi" - Copyright screenshot/facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da nisu ispunjeni svi uslovi iz Sprorazuma, zbog čega DPS, kako kaže, ne može učestvovati u održavanju Popisa stanovništva. "Ako ne dođe do ispunjavanja svih uslova, mi ćemo obesmisliti ovaj proces i u njemu nećemo učestvovati", poručio je Živković. Kaže i da su od premijera Milojka Spajića tražili da se za 30. novembra zakazani popis, odgodi za nekoliko dana.

Živković je kazao da nedostaje popisivača, kao i da su od premijera tražili da se popis odgodi na nekoliko dana, prenosi RTCG.

"Nije moguće na današnji dan konstatovati da su svi uslovi ispunjeni", rekao je Živković na konferenciji za medije.

On je istakao da su u ponedjeljak premijeru Milojku Spajiću rekli šta od uslova iz sporazuma nije ispunjeno i da su insistirali da se svi uslovi ispune.

"Mislimo da za to ne treba previše vremena. Zato smo na sastanku sa Spajićem tražili odlaganje od svega nekoliko dana, kako bismo i ono što nedostaje u ovom opsegu uslova na kraju i završili”, kazao je Živković.

On je naveo da su sugerisali da nedostaju popisivači, kao i da nije obezbeđen potpun paritet jer nisu imali dovoljno vremena da animiraju dovoljan broj ljudi.

Kako je Živković naglasio, i dalje nema definisane specifikacije softverskog rešenja, odnosno projektnog zadatka na osnovu kojeg bi građani bili potpuno sigurni da će moći da provere svoje podatke u bazi.

On je rekao da su u ponedeljak na sastanku sa Spajićem tražili odlaganje popisa na još nekoliko dana jer ne vide razlog "zašto se žuri sa održavanjem tako važnog posla".

“Nismo naišli na razumijevanje, očigledno je insistiranje (predsednika Skupštine) Andrije Mandića da se popis održi 30. novembra, bez obzira da li su su svi uslovi na kraju ispunjeni”, kazao je Živković.

On je rekao da ne zna zašto se "podleže pod pritisak Manadića" jer ne vide zašto bi neko insistirao da se ruši kompletan dogovor koji nije bio jednostavan.

Kako je Živković rekao, pretpostavka je da je “ucena Mandića mnogo veća nego dogovor koji bi vlast i opozicija na kraju sproveli”.

“Ukoliko je Spajić spreman da odloži popis na još nekoliko dana, nemamo problem da se definišu i finalno uslovi iz sporazuma. Evo i danas još jedna prilika, ako imaju nameru, neka odlože ovo nekoliko dana da sednemo i razgovaramo o specifikaciji sporazuma”, dodao je Živković.

On je rekao da će, ukoliko ne dođe do ispunjavanja tih uslova, oni (DPS) u potpunosti obesmisliti popis i u njemu neće učestvovati.

Na pitanje zašto ne pristaju na produženje trajanja popisa, Živković je odgovorio da nisu sporili produženje popisnog roka, već da nesu ispunjeni svi uslovi iz sporazuma.

“Naši zahtevi su bili jasni - do 30. novembra treba da se ispune. Ne vidim šta je sporno da popis počne pet ili sedam dana kasnije. Šta je problem da sednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta još nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, naveo je Žiković.

Kako podseća RTCG, premijer Milojko Spajić održao je juče sastanak sa prestavnicima opozicije. Nije bilo izjava, a nekoliko sati po završetku sastanka, Spajić se obratio saopštenjem za javnost i istakao da su svi zahtevi opozicije ispoštovani i da popis počinje 30. novembra.

On je rekao da su, kao što je navedeno Sporazumom, proširene popisne komisije i više od onoga što je traženo, ponovljen Javni poziv za instruktore i popisivače koje su proširene komisije odabrale prema paritetu.

Komentari (0)

Evropa