Evropa

Ukrajina sutra otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

17:54

Ukrajina sutra otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione
Ukrajina sutra otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina i Poljska otvoriće sutra dodatni granični prelaz za prazne kamione koji danima čekaju na granici zbog protesta poljskih vozača kamiona nezadovoljnih neravnopravnom konkurencijom ukrajinskih transportnih preduzeća, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Ukrajinska granična služba navlea je da će granični prelaz Uhriniv, koji trenutno propušta samo putničke automobile i autobuse, od 1 sat posle ponoći biti otvoren za prazne kamione ukupne dozvoljene težine ne veće od sedam i po metričkih tona.

"Otvaranje Uhriniva prva je tačka na listi mera koje se preduzimaju za deblokadu prelaza, smanjenje redova i povećanje kapaciteta ukrajinsko-poljske granice", saopštile su ukrajinske granične vlasti, prenosi Rojters.

Kijev je prošle nedelje saopštio da je sa susednom Varšavom dogovorio neke mere kojima bi se ublažio pritisak na blokiranim graničnim prelazima, ali da nisu razgovarali o glavnim zahtevima protesta.

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim. Protestnati zahtevaju i da se prazni kamioni iz Evropske unije isključe iz elektronskog sistema čekanja u Ukrajini, ali i mere kojima bi se zabranilo osnivanje beloruskih i ruskih kompanija prevoznika u Poljskoj koje žele da zaobiđu sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa