Evropa

Francuski parlament razmatra zabranu e-cigareta za jednokratnu upotrebu

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

19:54

Francuski parlament razmatra zabranu e-cigareta za jednokratnu upotrebu
Francuski parlament razmatra zabranu e-cigareta za jednokratnu upotrebu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski parlament danas bi trebalo da zabrani elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, s ciljem da zaštiti zdravlje mladih, koji sve više konzumiraju ovaj potencijalno škodljiv proizvod.

Predlog zakona predstavlja reakciju vlasti na porast popularnosti među tinejdžerima proizvoda, poznatog i kao "paf", zbog oštrog ili voćnog ukusa i šarenog dizajna, a takvom odlukom bio bi umanjen i njegov uticaj na životnu sredinu, preneo je AP.

Agencija napominje da su zabranu podržali premijerka Elizabet Born i ministar zdravlja Orelijen Ruso. Francuska Narodna skupština trebalo bi o zabrani da glasa večeras, pa ako bude usvojena, o njoj će odlučivati i Senat.

Ukoliko i tamo prođe, zakon bi mogao da stupi na snagu do septembra sledeće godine, navodi AP.

E-cigarete za jednokratnu upotrebu zapravo su mali uređaji na baterije koji korisnicma isporučuju nikotinsku paru s raznim aromama. Agancija ističe da, iako ne sadrže duvan, mnogi od tih uređaja imaju nikotin, supstancu poznatu po svojim zavisničkim i toksičnim svojstvima.

Ovi uređaji se razlikuju od onih za višekratnu upotrebu po tome što nisu dizajnirani za punjenje, a njihove male, nepunjive litijumske baterije često završe na deponijama. AP navodi da i Velika Britanija, Irska i Nemačka razmatraju slične mere, dok su ograničenja već uveli Australija i Novi Zeland.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa