Evropa

Vanredno u Atini zbog posete Erdogana: 3.500 policajaca i snajperista obezbeđivaće "otopljavanje" odnosa Grčke i Turske

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tara Tomović; Kathimerini

06/12/2023

-

13:15

Vanredno u Atini zbog posete Erdogana: 3.500 policajaca i snajperista obezbeđivaće "otopljavanje" odnosa Grčke i Turske
Vanredno u Atini zbog posete Erdogana: 3.500 policajaca i snajperista obezbeđivaće "otopljavanje" odnosa Grčke i Turske - Copyright Tanjug/AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Kirjako, prijatelju! Ne pretimo vam, ako vi ne pretite nama. Nema pitanja koje ne možemo da rešimo", kaže, između ostalog Erdogan u intervjuu za grčki Kathimerini 24 sata pre dolaska u Atinu.

Naime, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiće grčku prestonicu Atinu u četvrtak, 7. decembra gde će učestvovati na Grčko-turskom Vrhovnom savetu za saradnju (VSS). Njegova poseta smatra se svojevrsnim otopljavanjem večito napetih grčko-turskih odnosa, ali i nova šansa za dijalog o "gorućim" pitanjima.

Koliko je Erdoganova poseta Atini značajna za odnose dveju zemalja, ali i EU, svedoči činjenica da će 3.500 policajaca obezbeđivati Atinu u četvrtak, 7. decembra. Od ranog jutra sprovodiće se regulacija saobraćaja i prekidi u zavisnosti od kretanja kolone. Osim toga, na svim ključnim tačkama od aerodroma "Elefterios Venizelos" do centra Atine biće postavljeni snajperisti, kao i specijalne snage policije i sektora za borbu protiv terorizma koji će pratiti kolonu.

Atina ohrabrena pozitivnim signalima iz Ankare

Poseta turskog predsednika smatra se pozitivnim signalom u pravcu obostrano korisnog dijaloga. Atina smatra da je Vrhovni savet za saradnju Grčke i Turske još jedna prilika za održavanje pozitivne klime koja je vladala u grčko-turskim odnosima u poslednjih devet meseci.

"Dolazimo na sastanak bez ikakve namere da odstupimo od naših suverenih prava - činjenica je da imamo nesuglasice, ali one ne bi trebalo da proizvode krize. Lojalni smo svojim stavovima i nećemo odstpati od naših suverenih prava", naglasio je predstavnik grčke vlade Pavlos Marinakis govoreći o predstojećoj poseti Erdogana.

Sa grčke strane pak, nema iluzija o mogućnosti napretka u bitnim bilateralnim razlikama, premda se procenjuje da je proširenje pozitivne agende i te kako moguće - i to je, čini se glavni cilj ove posete.

Štaviše, zvanična Atina je ohrabrena izjavama poput onih koje je pre nekoliko dana dao turski predsednik koji je poželeo da otvori "novu stranicu u grčko-turskim odnosima", ne stvarajući, međutim, iluzije o napretku koji se može postići kada su "teške teme" u pitanju.

"Hajde da ojačamo poverenje između naše dve zemlje. Hajde da povećamo bilateralnu saradnju u svim sektorima - u privredi, trgovini, transportu, energetici, zdravstvu, tehnologiji, obrazovanju i pitanjima koja se tiču mladih", rekao je Erdogan.

Tanjug/AP/Yiannis Kourtoglou

 

Vasilios Proveleggios, predsednik Građanske stranke Grka Srbije u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se ova poseta može svesti na kontekst geopolitičkih promena koje se danas dešavaju u svetu.

"Rastući jaz između Sjedinjenih Američkih Država i Turske dovodi do prisnije saradnje SAD-a i Grčke. Erdoganova poseta pretenduje da nakon teških reči koje je upotrebljavao u predizbornoj kampanji prema Grčkoj i grčkom narodu, smanji tenzije i pokuša da neutralizuje svoju pređašnju grubu retoriku, budući da je prilikom najavljivanja posete napomenuo da se nada da je to početak nove ere između Grčke i Turske", rekao je on.

Dok na grčkoj strani postoji spremnost da se otvore i teška pitanja, podsećajući da je stalni stav Atine da se sporovi oko epikontitentalnog pojasa i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) upute Hagu, Turcima trenutno ne ide u prilog nikakva eskalacija kriza.

"U principu, pritisnuta dešavanjima na Bliskom istoku i neizvesnošću koju nosi situacija kako sa Palestincima tako i sa Kurdima, i iz ove perspektive veoma izvesnim sukobom sa partnerima u okviru NATO alijanse, Turska će gledati da relaksira sve krizne pozicije koje može. Grčka je jedna od tih", dodaje Proveleggios.

Kazan-kazan

Erdogan je pre nekoliko dana u razgovoru sa poslaničkom grupom svoje stranke (AKP), izneo svoja očekivanja od posete Atini i sastanka koji će imati sa premijerom Kirjakosom Micotakisom.

"Naša linija je jasna. Mi diplomatiju ne vidimo kao zbir koji se završava na nulu, niti kao igru u kojoj jedan dobija, a drugi gubi... Za nas je diplomatija važna prilika da se obe strane sretnu na logičnoj liniji i prilika da obe strane dobiju po principu 'kazan-kazan' (win-win)", rekao je turski predsednik, ističući da njegova vlada ima volju da rešava sporove.

Erdogan, kako kaže, smatra da "nema problema koji se ne može prevazići razgovorom sa susedima".

"Ovo je naš pristup za posetu koju planiramo da obavimo u Grčkoj 7. decembra. S nama susednom državom Grčkom bilo je razlika juče, a biće ih i sutra... Ali, ova realnost ne znači da nećemo moći da nađemo zajednički imenitelj kao dve komšijske zemlje koje dele isto more, istu klimu, istu geografiju"

Tanjug AP/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

 

Predsednik Turske je rekao da uz obostrano poverenje postoji mnogo poglavlja u kojima Grčka i Turska mogu da unaprede saradnju.

"Kao zemlje regiona, ako iz procesa isključimo treće zemlje koje tom pitanju pristupaju logikom profita i tržišta, nemamo problem koji nećemo moći da rešimo", rekao je Erdogan i nastavio - "Nadam se da će naša poseta Grčkoj dovesti do otvaranja nove stranice u odnosima naših zemalja"

Analitičari ocenjuju da je govor turskog predsednika ujedno bio i indirektni odgovor na izjave i stavove šefa turske mornarice Erzumeda Tatliogula koji je pre nekoliko dana doveo u pitanje suverenitet grčkih ostrva.

Stoga, umesto da Erdoganova poseta bude "pro forme", Proveleggios zaista smatra da će i jedna, i druga strana probati da iskoriste šansu da baš ovom prilikom dođe, ne do otopljavanja, nego pre svega normalizacije odnosa u tonu onoga kako se javnosti obraćaju zvaničnici Vlade Grčke. 

"Ministar spoljnih poslova Gerapetritis je izjavio da je svaki dan zatišja bitan za odnose Grčke i Turske. Treba uzeti u obzir da su ovo razgovori na visokom nivou posle mnogo godina između Ankare i Atine i da će grčka strana učiniti sve što je u njihovoj moći da iznese neka goruća pitanja na dnevni red i reši ih pre svega uz pomoć političkog autoriteta, koji Erdogan ima u svojoj zemlji. Iz svega navedenog verujem da će obe strane pokušati da reše svoje trenutne političke potrebe i krizne situacije, i da će efekat svega biti pre neki vid normalizacije nego otopljavanje odnosa", smatra Proveleggios.

Dodatni diplomatski "alat" za EU

U međuvremenu, Erdoganova poseta može se, kako je izvestio "Kathimerini", smatrati "dodatnim diplomatskim alatom" jer i novi izveštaj Evropske komisije ukazuje na to da tok evro-turskih odnosa u velikoj meri zavisi od grčko-turskih odnosa.

"Odnosi Turske sa Grčkom su od suštinskog značaja", naglasio je Borelj na konferenciji za novinare, jasno implicirajući da unapređenje evro-turskih odnosa ide uporedo sa napretkom grčko-turskih odnosa i to na proporcionalan i reverzibilan način. U fokusu je da situacija u istočnom Mediteranu ostane stabilna, sa posebnim osvrtom na zaključke Evropskog saveta iz marta i juna 2021, ali i pitanje Kipra.

Očekuje se da će predložene akcije, između ostalog, zadovoljiti Ankaru jer se tiču jačanja dijaloga na "visokom nivou" sa EU kada su ekonomija i energetika u pitanju, uz uslov da se izbegne ponavljanje istraživačkog bušenja u istočnom Mediteranu i da se poštuju suverena prava država članica.

Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

 

U izveštaju se takođe poziva na traženje nečina da se državama članicama olakša izdavanje viza, uz podsećanje na neispunjavanje preduslova za njihovo potpuno oslobađanje. Predlaže se i aktiviranje interkonektivnosti i nastavak razgovora o modernizaciji Carinske unije, uz uslov preventivnih mera za nezaobilaženje evropskih sankcija Rusiji.

Što se migracija tiče, traži se puna primena sporazuma iz 2016. godine i nastavak vraćanja migranata sa grčkih ostrva. Pominje se i predlog Komisije od 3,5 milijardi evra, koji će, ako bude prihvaćen od strane Evropskog saveta, mobilisati dodatna sredstva za Tursku, preko pola milijarde evra već predviđenih za 2024. za potrebe izbeglica koje su domaćini.

"S obzirom na to da EU ima veoma skroman diplomatski uticaj kako na Grčku tako i na Tursku, svako otopljavanje odnosa im ide na ruku. Evropsku Uniju generalno interesuje stavljanje pod kontrolu migracije koja se odvija kroz Tursku, a preko Grčke, te će sa tim u vezi izvući i korist", ističe Proveleggios.

Međutim, ističe da će mnogo interesantnije biti kako će SAD reagovati na posetu Erdogana Grčkoj.

"Verujem da će Stejt department biti uključen u tok razgovora i da će nakon susreta izneti svoj zaključak o ovom događaju", zaključuje Proveleggios u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Evropa