Evropa

Baklje, požari i barikade: Zašto albanska opozicija protestuje u parlamentu?

Komentari

Autor: Euronews

09/12/2023

-

10:16

Baklje, požari i barikade: Zašto albanska opozicija protestuje u parlamentu?
Baklje, požari i barikade: Zašto albanska opozicija protestuje u parlamentu? - Copyright Tanjug/AP Photo/Armando Babani

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih meseci, albanske opozicione stranke bile su u fokusu javnosti zbog svojih pokušaja da poremete rad parlamenta. Ti pokušaji uključivali su pravljenje buke, paljenje baklji, a protestovali su protiv onoga što smatraju autoritarnom vladavinom vladajuće Socijalističke partije.

U četvrtak, uprkos tvrdnjama opozicije o opstrukciji od strane levičarskih socijalista, poslanici su uspešno usvojili godišnji budžet i druge nacrte zakona.

Nemiri vuku svoje poreklo od oktobra, poklopivši se tako sa sa optužbama na račun 79-godišnjeg Salija Beriše, bivšeg premijera i predsednika, a sadašnjeg lidera Demokratske partije desnog centra, za korupciju u vezi sa šemom kupovine zemljišta.

U parlamentu, članovi opozicije rutinski koriste taktike kao što su pravljenje barikada stolicama, korišćenje baklji i otimanje mikrofona kada kolege socijalisti govore.

Tanjug/AP Photo/Florian Abazi

 

Vladajući socijalisti premijera Edija Rame, koji imaju 74 od 140 mesta, lako su usvojili budžet za 2024. u osmominutnom glasanju i potom zatvorili sednicu.

Opozicija, koju predvodi Beriša, obećava da će pojačati svoj otpor dok ne obezbede pravo da osnuju istražne komitete.

Ovi problemu u radu parlamenta predstavljaju potencijalnu prepreku suštinskim reformama, posebno pošto se krenulo proces usklađivanja albanskih zakona sa standardima EU, nakon odluke bloka da pokrene pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Albanija, članica NATO od 2009. godine, suočava se sa kritičnom prekretnicom u svom političkom pejzažu, piše Euronews.

Zašto opozicija protestuje?

Opozicija se protivi vladinom korišćenju projekata javno-privatnog partnerstva (JPP), koje je pokrenuo Ramin kabinet. Ovi projekti uključuju kapitalne poduhvate koji se nude privatnim kompanijama zbog nedostatka sredstava vlade. Zauzvrat, ove kompanije dobijaju godišnju naknadu tokom nekoliko godina.

Zbog navodna zloupotrebe javnih sredstava radi lične koristi, opozicija insistira na tome da bi parlamentarne istražne komisije trebale pažljivo da ispitaju navodne slučajeve korupcije u koje su umešani Rama i drugi visoki vladini zvaničnici.

Nedavne osude, uključujući i onu bivšeg albanskog ministra životne sredine za mito zbog ugovora o spalionici, podstiču tvrdnje opozicije.

Uprkos tome što je vlada tvrdila da su zahtevi opozicije neustavni, pozivajući se na odluku Ustavnog suda koja zabranjuje osnivanje parlamentarne komisije tokom sudskih postupaka koji su u toku, opozicija istrajava na svojim zahtevima.

Tanjug/AP Photo/Armando Babani

 

Posle decenije u opoziciji, Demokratska partija desnog centra, koju predvodi političar sa najdužim stažom u postkomunističkoj Albaniji Sali Beriša, nalazi se oslabljena i fragmentisana.

Beriša i članovi njegove porodice suočili su se sa merama ograničenog putovanja koja su uvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo zbog navodne umešanosti u korupciju.

Premijer Rama tvrdi da Beriša eksploatiše ostatke nekada dominantne Demokratske stranke za ličnu korist u pravnim bitkama.

Dok je Beriša ranije bio u stanju da prikupi značajnu podršku na mitinzima, sada pribegava ometanju parlamentarnih sednica.

Tanjug/AP Photo/Armando Babani

 

Da li je rešenje na vidiku?

Opozicioni poslanici, ne precizirajući svoje planove, obećali su da će intenzivirati proteste. Beriša je pozvao na "građansku neposlušnost", ali su neredi ograničeni na parlament, a pozivi na skupove nisu materijalizovani.

U međuvremenu, vladajući socijalisti nastavljaju sa svojim redovnim aktivnostima, ističući da je parlament odobrio najveći budžet ikada, dvostruko veći od 2013. godine kada su se demokrate odrekle vlasti.

Komentari (0)

Evropa