Evropa

Incident u albanskom parlamentu: Opozicioni poslanici zapalili dimne bombe, prekinuta sednica

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

12:06

Incident u albanskom parlamentu: Opozicioni poslanici zapalili dimne bombe, prekinuta sednica
Incident u albanskom parlamentu: Opozicioni poslanici zapalili dimne bombe, prekinuta sednica - Copyright Tanjug/AP Photo/Florian Abazi

veličina teksta

Aa Aa

Zatvorena sednica skupštine parlamenta Albanije završena je pet minuta nakon početka, jer su opozicioni poslanici zapalili dimne bombe, javlja ABC njuz na albanskom.

Neposredno nakon što je usvojen budžet za 2024. godinu glasovima većine, poslanici opozicije su upalili dimne kutije, pa je nastavak bio nemoguć. Opozicionari su, takođe, napravili barikade od stolica.

Incident je počeo kada je bivši premijer i vođa jedne struje opozicione Demokratske stranke Salji Beriša pokušao da dođe do govornice. Intervenisao je poslanik Gazment Bardi, tražeći od obezbeđenja da ne guraju Berišu.

Tanjug/AP Photo/Florian Abazi

 

"Pretvorili ste sve u policijsku državu. Šta će vam sve ovo, zašto trenirate strogoću, ko ste vi", pitao je Bardi pripadnika obezbeđenja.

U međuvremenu, nakon nekoliko izostanaka u Skupštini, danas je premijer Edi Rama stigao u parlament da učestvuje na sednici povodom budžeta. Pre dolaska u skupštinu, Beriša je pokrenuo debatu na Fejsbuku, kritikujući Ramu i predsednicu skupštine Linditu Nikolu.

Tanjug/AP Photo/Florian Abazi

 

"On (Rama) se uplašio, došao je u pratnji konvoja automobila. Mi branimo naša ustavna prava, prava opozicionara, dok vlast štiti lopove. Linditu iskorišćava Rama i ponaša se kao osoba bez dostojanstva", naveo je Beriša, preneo je Albanijan post.

Demokratski zamenik predsednika Skupštin, Agron Đekmarkaj ocenio je da je današnje zasedanje bilo "nenormalno", jer opozicija ne učestvuje.

Tanjug/AP Photo/Florian Abazi

 

"Ne pretvarajte parlament u zatvor. Ovo nije mesto samo za većinu, dok opozicija treba da ostane napolju. Svi imaju jednaka prava. Ovo je pravi skandal, imate odgovornost. Ovakve stvari se dešavaju u autoritativnim zemljama gde opoziciju opkoljava obezbeđenje. Takav paralemtn nije normalan", poručio je Đekmarkaj.

Poslanici u Tirani su i ranije pravili incidente u parlamentu, koristeći, takođe, dimne bombe i baklje.

Komentari (0)

Evropa