Evropa

Kiparski Turci negiraju da Iran koristi severni Kipar za svoje aktivnosti

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

08:54

Kiparski Turci negiraju da Iran koristi severni Kipar za svoje aktivnosti
Kiparski Turci negiraju da Iran koristi severni Kipar za svoje aktivnosti - Copyright Tanjug AP/Petros Karadjias, File

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti na međunarodno nepriznatom turskom delu Kipra, negirale su "neosnovane i maliciozne optužbe Izraela" da je Iran koristio teritoriju severnog Kipra za "terorističke ciljeve", preneo je Rojters.

Institucije nepriznatog turskog severnog dela Kipra izdale su saopštenje u ponedeljak, nakon što su iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua dan ranije naveli da je Izrael pomogao Kipru da se osujeti napad u režiji Irana na Izraelce i Jevreje na tom ostrvu, preneo je Rojters.

Netanjahuova kancelarija nije dala detalje o planiranom napadu, ali u saopštenju obaveštajne agencije Mosad navodi se da je Izrael zabrinut što se severni Kipar koristi za iranske potrebe, "kako za terorističke cilejve, tako i za operativu i tranzit".

"Izraelska vlada nastavlja da daje izajve koje nisu u skladu sa činjenicama, kako bi skrenule pažnju sa svojih nehumanih napada u Gazi i Zapadnoj obali", naveli su kiparski Turci.

Odgovarajući na tvrdnje Tel Aviva da Iran koristi severni Kipar za terorističke aktivnosti, institucije te teritorije saopštile su da "snažno odbacuju ovakve neutemeljene i maliciozne optužbe kojima nedostaje dokaz".

Severni deo Kipra je teritorija koju kao državu priznaje samo Turska. Turci sa Kipra kažu da sever neće biti uvučen u "mračne i prljave igre" i da će nastaviti da odlučno čuva bezbednost svih ljudi koji žive tamo.

U nedelju, grčki kiparski list je preneo da su vlasti pritvorile dvojicu Iranaca na ispitivanje zbog navodnog planiranja napada na izraelske državljane koji žive na Kipru.

Komentari (0)

Evropa