Evropa

Orban: Mađarska se i dalje protivi pregovorima sa Ukrajinom o članstvu u EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

10:40

Orban: Mađarska se i dalje protivi pregovorima sa Ukrajinom o članstvu u EU
Orban: Mađarska se i dalje protivi pregovorima sa Ukrajinom o članstvu u EU - Copyright TANJUG/ VLADA MAĐARSKE/ VIVIEN CHER BENKO

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će ta zemlja nastaviti da se pridržava svog stava da Evropska unija ne sme da započne pregovore o članstvu Ukrajine u bloku, već da Evropa treba da teži strateškom partnerstvu, prenosi Rojters, pozivajući se na mađarski sajt Mandiner.

Orban je takođe ponovio da ovo pitanje treba da bude uklonjeno s dnevnog reda samita EU ove nedelje.

"EU se sprema da napravi grešku i mi to moramo da sprečimo, čak iako je drugih 26 članica spremno da je počini. Ako hoćemo da podržimo Ukrajinu, kao geostrateški signal, onda bi trebalo to da uradimo ali ne članstvom", istakao je Orban. 

Politički savetnik mađarskog premijera, Balaš Orban, prethodno je rekao da pristupanje Ukrajine u EU ostaje "crvena linija" za Mađarsku, ali da je Budimpešta spremna da ukine veto na predlog EU za finansiranje Ukrajine u zamenu za odmrzavanje sredstava EU za finansiranje Mađarske u vrednosti od 30 milijardi evra, koje je blok ranije uskratio Budimpešti zbog nezadovoljavanja demokratskih standarda Unije.

 

Komentari (0)

Evropa