Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija napala jug Ukrajine sa 42 drona, povređeno 11 civila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2023

-

22:36

RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija napala jug Ukrajine sa 42 drona, povređeno 11 civila
RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija napala jug Ukrajine sa 42 drona, povređeno 11 civila - Copyright Tanjug/AP/Serhii Nuzhnenko, Evgeniy Maloletka, Ukraine's Kherson Administration

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 655 dana. Hakerska grupa za koju se veruje da je povezana sa ruskim vojnim obaveštajnim službama preuzela je odgovornost za sajber napad na ukrajinskog mobilnog operatera. U međuvremenu, danska vlada će u parlamentu predstaviti novi paket podrške Ukrajini vredan milijardu evra, izjavila je premijerka Danske Mete Frederiksen na konferenciji za novinare u Oslu sa nordijskim liderima i predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ključni događaji:

  • Ruski hakeri preuzeli odgvornost za sajber napade
  • Danska vlada u parlamentu izlaže paket podrške Ukrajini od milijardu evra
  • Ruski ambasador tvrdi da će ta zemlja među prvima obnoviti odnose sa Rusijom
  • Norveška najavila donaciju od 273 miliona dolara
  • Peskov: Putin dobro zna cilj vojne operacije u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

15.02 Zelenski pozvao EU da otvori pregovore o članstvu Ukrajine
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Evropske unije da otvore pregovore o članstvu Ukrajine tom bloku, i istakao da rezultat njihove odluke ne sme da rezultira ''zadovoljnim osmehom'' ruskog predesednika Vladimira Putina.
 
''Danas vas molim jedno - ne izdajte narod i njegovu veru u Evropu. Današnji dan je poseban i ući će u istoriju. Bilo da bude dobar ili loš po nas, istorija će uhvatiti sve. Svaku reč, svaki korak, svaku akciju i nerad. Ko se za šta borio'', rekao je Zelenski tokom svog obraćanja na Samitu Evrope, na kojem je učestvovao putem video-linka, prenosi Rojters.
 
11.30 Borelj: Moramo da podržavamo Ukrajinu, egzistencijalno pitanje za Evropu
 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da EU mora da podržava Ukrajinu "što više može" i istakao da je to egzistencijalno pitanje za Evropu. Borelj je, po dolasku na samit EU lidera, rekao novinarima da EU mora da se drži toga da podržava Ukrajinu što više može iz perspektive proširenja, vojne podrške i finansijske podrške. On je istakao da će tokom samita izvestiti lidere o radu u vezi sa bezbednosnim obavezama Ukrajine. "Nastaviću da im tražim da razumeju, a siguran sam da razumeju, da je to egzistencijalno pitanje za Evropu. Da naša podrška Ukrajini mora da bude kontinuirana i povećena jer to nije samo rat protiv Ukrajine, to je i zbog naše bezbednosti", naveo je Borelj.
 
10.21 Orban o Ukrajini: Nema o čemu da se razgovara bez ispunjenja preduslova
 
Mađarski premijer Viktor Obran izjavio je danas da, kada je reč o otvaranju pregovora EU sa Ukrajinom, bez ispunjenja preduslova nema o čemu da se razgovara, a da su ispunjena samo tri od sedam preduslova.
"Gruzija je ok, ona je gotova", rekao je Orban po dolasku na Evropski samit u Briselu, gde je jedna od glavnih tema pitanje proširenja EU i otvaranje pregovora, između ostalog, sa Ukrajinom i Gruzijom. Orban je naglasio da je kratkoročan novac za Ukrajinu već u budžetu, a da podržava dugoročnu finansijsku pomoć Ukrajini van budžeta EU. 
 
09.33 Kijev: Rusija napala jug Ukrajine sa 42 drona, povređeno 11 civila
 
Rusija je lansirala 42 drona i šest raketa ka Ukrajini protekle noći, od kojih je ukrajinska PVO uništila 41, ali su njihovi ostaci naneli štetu na zgradama, skladištima i povredili 11 ljudi u južnim regionima, saopštila je danas ukrajinska vojska. Lansirani su dronovi "šahed" i većina njih je oborena u Odeskoj oblasti, navelo je ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo na Telegramu. Ukrajinska vojska saopštila je da su delovi oborenih dronova oštetili više od 10 zgrada u Odesi i povredili 11 civila, uključujući troje dece. Vojska je navela da je Rusija napala lučku infrastrukturu u oblastima oko Dunava i da su oštećena dva skladišta žita.
 
07.54 Ruski hakeri preuzeli odgovornost za sajber napad
 
Hakerska grupa za koju se veruje da je povezana sa ruskim vojnim obaveštajnim službama preuzela je odgovornost za sajber napad na ukrajinskog mobilnog operatera. Grupa hakera "Solncepjok" navela ja na Telegramu da je izvela sajber napad i objavila snimke na kojim se vidi da su hakeri pristupili serverima "Kyivstar" koji ima nešto više od 24 miliona mobilnih pretplatnika, prenosi Rojters.
 
07.47 Danski parlament raspravlja o paketu pomoći od milijardu evra
 
Danska vlada će danas parlamentu predstaviti novi paket podrške Ukrajini vredan milijardu evra, izjavila je danas premijerka Danske Mete Frederiksen na konferenciji za novinare u Oslu sa nordijskim liderima i predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Oslu.
 
07.21 Ruski ambasador: Švajcarska će prva normalizovti odnose
 
Ruski ambasador u Švajcarskoj Sergej Garmonjin izjavio je danas da će ta zemlja biti jedna od prvih koja će obnoviti odnose sa Rusijom nakon okončanja zapadne politike sankcionisanja. "Mislim da će Švajcarska biti jedna od prvih zemalja koja će ponovo početi da gradi mostove sa Rusijom kada kolektivni Zapad prestane sa svojim uzaludnim pritiskom sankcijama. Zato se uvek zalažemo za očuvanje i razvoj naših kontakata, čak i u ovako teškom vremenu. Oni će sigurno poslužiti kao osnova za novi početak", rekao je Garmonjin za agenciju RIA.
 
07.06 Norveška se obavezala da će uplatiti Ukrajini 273 miliona dolara
 
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u iznenadnu posetu Norveškoj, radi razgovora sa norveškim premijerom Jonasom Garom Stereom i drugim nordijskim liderima o većoj podršci Kijevu u ratu sa Rusijom. Tokom posete Norveškoj, odmah nakon sastanaka u SAD sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i američkim poslanicima u Vašingtonu, Zelenski je rekao da je njegov ključni prioritet jačanje PVO Ukrajine, preneo je Rojters.
 
"Danas smo razgovarali i razgovaraćemo o konkretnim stvarima koje mogu spasiti hiljade i hiljade ukrajinskih života, kao i povećavanju pritiska na agresora", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferencijiza novinare sa Stereom u Oslu. Stere je kazao da će Norveška donirati tri milijarde kruna (273 miliona dolara) Ukrajini.
 
 
 

Komentari (0)

Evropa