Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na ukrajinskog mobilnog operatera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2023

-

09:12

RAT U UKRAJINI Ruska hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na ukrajinskog mobilnog operatera
RAT U UKRAJINI Ruska hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na ukrajinskog mobilnog operatera - Copyright Tanjug/AP/Hanna Arhirova, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrjini traje već 654 dana. U izveštaju američkih obaveštajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti procenjuje se da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povređeno ukupno 315.000 vojnika, odnosno skoro 80 odsto vojnika kojima je Moskva raspolagala na dan početka sukoba u februaru 2022. Tokom susreta u Vašingtonu i razgovora o američkoj podršci Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden poručio je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije. Bajden je prethodno pozvao američki Kongres da odobri dodatnu pomoć za Ukrajinu i najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći Kijevu. Zelenski se sastao sa američkim kongresmenima na Kapitol hilu kako bi, u poslednjem trenutku, apelovao da se nastavi slanje vojne pomoći u borbi protiv Rusije, ali je naišao na hladan prijem republikanaca.

Ključni događaji:

  • Objavljen američki izveštaj o ruskim gubicima od početka rata
  • Bajden primio Zelenskog u Beloj kući i poručio mu da ne gubi nadu
  • Zelenski naišao na hladan prijem među republikancima
  • Bajden pozvao Kongres da odobri 200 miliona dolara pomoći
  • Kuleba pozvao EU da ne čeka da SAD donesu odluku o pomoći Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

17.55 Ruska hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na ukrajinskog mobilnog operatera

Hakerska grupa za koju se veruje da je povezana sa ruskim vojnim obaveštajnim službama preuzela je odgovornost za sajber napad na ukrajinskog mobilnog operatera.

Grupa hakera "Solncepjok" navela ja na Telegramu da je izvela sajber naped i objavila snimke na kojim se vidi da su hakeri pristupili serverima "Kyivstar" koji ima nešto više od 24 miliona mobilnih pretplatnika, prenosi Rojters.

Iz grupe su dodali da su uništili više od 10.000 računara i 4.000 servera u napadu na "Kyivstar". Ukrajinska Državna služba za specijalne komunikacije saopštila je da se incident istražuje zajedno sa obaveštajnom agencijom SBU.

15.16 Danska vlada sutra izlaže parlamentu novi paket podrške Ukrajini od milijardu evra

Danska vlada će sutra parlamentu predstaviti novi paket podrške Ukrajini vredan milijardu evra, izjavila je danas premijerka Danske Mete Frederiksen na konferenciji za novinare u Oslu sa nordijskim liderima i predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Oslu. Norveški premijer Jonas Gar Stere rekao je ranije danas da će Norveška donirati tri milijarde kruna (273 miliona dolara) Ukrajini, preneo je Rojters. Sredstva su deo paketa koji je prethodno dogovoren u norveškom parlamentu i iznosi 75 milijardi kruna tokom pet godina.

14.58 Ruski ambasador: Švajcarska jedna od prvih koja će obnoviti odnose sa Rusijom

Ruski ambasador u Švajcarskoj Sergej Garmonjin izjavio je danas da će ta zemlja biti jedna od prvih koja će obnoviti odnose sa Rusijom nakon okončanja zapadne politike sankcionisanja. "Mislim da će Švajcarska biti jedna od prvih zemalja koja će ponovo početi da gradi mostove sa Rusijom kada kolektivni Zapad prestane sa svojim uzaludnim pritiskom sankcijama. Zato se uvek zalažemo za očuvanje i razvoj naših kontakata, čak i u ovako teškom vremenu. Oni će sigurno poslužiti kao osnova za novi početak", rekao je Garmonjin za agenciju RIA.

13.51 Zelenski u Norveškoj traži veću podršku Kijevu u ratu sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u iznenadnu posetu Norveškoj, radi razgovora sa norveškim premijerom Jonasom Garom Stereom i drugim nordijskim liderima o većoj podršci Kijevu u ratu sa Rusijom. Tokom posete Norveškoj, odmah nakon sastanaka u SAD sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i američkim poslanicima u Vašingtonu, Zelenski je rekao da je njegov ključni prioritet jačanje PVO Ukrajine, preneo je Rojters.

"Danas smo razgovarali i razgovaraćemo o konkretnim stvarima koje mogu spasiti hiljade i hiljade ukrajinskih života, kao i povećavanju pritiska na agresora", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferencijiza novinare sa Stereom u Oslu.

Stere je kazao da će Norveška donirati tri milijarde kruna (273 miliona dolara) Ukrajini.

Tanjug/AP/Javad Parsa/NTB Scanpix

 

11.00 Šef MI6 zahvalio ruskoj televiziji na emitovanju govora o pozivu na špijunažu

Šef britanske tajne službe MI6, Ričard Mor, zahvalio je ruskoj državnoj televiziji Kanal 1, na prikazivanju njegovog govora, u kome je, u julu, pozvao nezadovoljne građane Rusije koji se protive ratu u Ukrajini da špijuniraju za Britaniju. "MI6 nije bila sigurna kako da dostavi poruku ciljanoj publici u Rusiji, ali nikad nismo mislili da će državna televizija pomoći. Hvala, ljudi.", napisao je Mor na platformi X u ponedeljak. Mor, poznat kao "C", u julu, u govoru u britanskoj ambasadi u Pragu, izjavio je da se, kao reakcija na rat u Ukrajini, Rusi okreću službi MI6, prenosi "Tajms".

Šef MI6 dodao je da će svaku ponudu prihvatiti diskretno i profesionalno, čuvajući tajne potencijalnih špijuna koji bi zajedno s tajnom službom privele kraj sukobu u Ukrajini, kao i da su "britanska vrata uvek otvorena".

10.30 Fon der Lajen poziva EU da nastavi s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno"

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen pozvala je članice bloka da nastave s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno", pre samita Evropske unije ove nedelje. "Kako se rat (u Ukrajini) odugovlači, moramo da pokažemo šta znači podržavati Ukrajinu koliko god je potrebno", izjavila je fon der Lajen. Evropska komisija je predložila da se na samitu donese odluka o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU, kada Kijev bude ispunio četiri prethodno zatražena uslova, od kojih je, prema rečima fon der Lajen, preostao samo još jedan koji se tiče oligarhije u zemlji, prenosi Rojters.

09.25 Ukrajinske snage tokom noći oborile 10 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajinske snage su tokom noći oborile 10 dronova Šahed "kamikaze" i 10 balističkih projektila koje je lansirala Rusija, izvestila je ukrajinska vojska. Kako se navodi, bespilotne letelice su lansirane sa okupiranog Krima, a skoro sve su oborene iznad Odeske oblasti, prenosi Kijev independent. Ukrajinska vojska je saopštila da su i balističke rakete neutvrđenog modela lansirane na Kijev noćas oko tri sata po lokalnom vremenu.

Sve rakete su oborene. Najmanje 45 ljudi u kijevskom Dnjeprovskom okrugu je povređeno u napadu na Kijev, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu Delovi projektila koji su padali takođe su naneli materijalnu štetu u gradu, izazvali su požar u brojnim privatnim kućama i oštetili bolnicu. Kličko je naveo da ekipe Hitnih službi rade na licu mesta na sanaciji štete.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

08.32 Antonov: Američko oružje poslato Ukrajini nalazi se širom sveta

Američko oružje poslato Ukrajini nalazi se širom sveta zbog korupcije ukrajinskih zvaničnika, tvrdi ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov. Antonov je naveo da se to oružje ne nalazi samo u istočnoj Evropi, već i u drugim regionima sveta, gde prodire, kako je rekao, "zahvaljujući korumpiranim ukrajinskim zvaničnicima", saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Antonov je rekao da će nova isporuka američkog oružja Ukrajini, u vrednosti od 200 miliona dolara, samo produžiti sukob i izazvati patnju hiljada ljudi, preneo je TASS. Novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara najavio je američki predsednik Džozef Bajden na sastanku sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Vašingtonu.

07.41 Bajden poručio Zelenskom: Ostaćemo uz vas

Tokom susreta u Vašingtonu i razgovora o američkoj podršci Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden poručio je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije.

"Ostaćemo uz vas", rekao je predsednik Bajden ukrajinskom kolegi, prenosi Rojters.
Bajden je juče pozvao američki Kongres da odobri dodatnu pomoć za Ukrajinu i najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći Kijevu.

Zelenski je rekao Bajdenu da njegova zemlja danas manje zavisna od strane pomoći, zahvalio američkom predsedniku na isporukama PVO sistema i istakao da je Ukrajina dovoljno jaka da dobije rat protiv Rusije.

Takođe je rekao da sa Bajdenom želi da razgovara o integraciji Ukrajine u Evropsku uniju.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

06.32 Džonson: Prioritet je naša nacionalna bezbednost

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da je imao "dobar" sastanak sa Zelenskim, ali je ostao čvrsto pri svom stavu da SAD prvo treba da se pozabave granicom pre nego što unaprede predlog zakona o vojnoj pomoći Ukrajini, prenosi CNN.

"Od samog početka, kada sam stupio na poziciju, trebala nam je jasnoća o tome šta radimo u Ukrajini i kako da obezbedimo pravilan nadzor nad trošenjem dragocenih dolara poreskih obveznika, a bila nam je potrebna i transformativna promena na granici. Do sada nismo dobili ni jedno ni drugo", rekao je Džonson, nazvavši granicu "apsolutnom katastrofom".

06.24 Hladan prijem za Zelenskog u Vašingtonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa američkim kongresmenima na Kapitol hilu kako bi, u poslednjem trenutku, apelovao da se nastavi slanje vojne pomoći u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Kada je Zelenski u pratnji senatskih lidera, demokrate Čaka Šumera i republikanca Miča Mekonela stigao na Kapitol hil na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, pozdravljen je tek blagim aplauzom, navodi Glas Amerike.

Opširnije pročitajte OVDE.

06.12 SAD objavile izveštaj o ruskim gubicima

U izveštaju američkih obaveštajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti procenjuje se da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povređeno ukupno 315.000 vojnika, odnosno skoro 80 odsto vojnika kojima je Moskva raspolagala na dan početka sukoba u februaru 2022.

Komentari (0)

Evropa