Planeta

Hladan doček za Zelenskog u Vašingtonu: Republikanci ne vide kako Ukrajina može da pobedi, preči im je novac za granicu

Komentari

Autor: Tanjug, CNN

12/12/2023

-

19:39

Hladan doček za Zelenskog u Vašingtonu: Republikanci ne vide kako Ukrajina može da pobedi, preči im je novac za granicu
Tanjug/AP/J. Scott Applewhite - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa američkim kongresmenima na Kapitol hilu kako bi, u poslednjem trenutku, apelovao da se nastavi slanje vojne pomoći u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Tanjug/AP

 

Kada je Zelenski u pratnji senatskih lidera, demokrate Čaka Šumera i republikanca Miča Mekonela stigao na Kapitol hil na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, pozdravljen je tek blagim aplauzom, navodi Glas Amerike.

"Predsednik Zelenski nam je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć i da ukoliko je dobije može i da pobedi u ovom ratu", rekao je Šumer novinarima posle sastanka.

Međutim, neki republikanci su skeptični da bi dodatna pomoć mogla da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju s obzirom da ukrajinska letnja kontraofanziva nije donela očekivane rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobedi, ali ne vidim da će se to uskoro i dogoditi", rekao je republikanski senator Ron Džonson.

 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Bela kuća je 4. decembra izvestila Kongres da od januara 2024. godine vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini.

Majk Džonson: Prioritet je naša sopstvena nacionalna bezbednost

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da je imao „dobar“ sastanak sa Zelenskim, ali je ostao čvrsto pri svom stavu da SAD prvo treba da se pozabave granicom pre nego što unaprede predlog zakona o vojnoj pomoći Ukrajini, prenosi CNN.

„Od samog početka, kada sam stupio na poziviju, trebala nam je jasnoća o tome šta radimo u Ukrajini i kako da obezbedimo pravilan nadzor nad trošenjem dragocenih dolara poreskih obveznika, a bila nam je potrebna i transformativna promena na granici. Do sada nismo dobili ni jedno ni drugo“, rekao je Džonson, nazvavši granicu „apsolutnom katastrofom“.

„Prvi uslov za bilo koji dodatni paket potrošnje za nacionalnu bezbednost se prvenstveno odnosi na našu sopstvenu nacionalnu bezbednost“, dodao je on.

Džonson je insistirao da Bela kuća nije bila u stanju da artikuliše jasnu strategiju koja pomaže Ukrajini da pobedi, i kritikovao je Senat da je "nestao u akciji".

On nije odgovarao na pitanja novinara nakon sastanka sa Zelenskim koji je trajao oko 30 minuta.

Zelenski stigao u Belu kuću na sastanak sa Bajdenom

Zelenski je stigao u Belu kuću na poziv predsednika Džozefa Bajdena.

Šefovi država zajedno sa predstavnicima delegacija sa obe strane održaće pregovore u Ovalnom kabinetu Bele kuće. 

Očekuje se da će zvaničnici posebno razgovarati o situaciji na frontu u Ukrajini i kontinuiranoj podršci SAD i njenih saveznika ukrajinskom narodu, prenosi Ukrinform.

Ranije danas, predsednik Ukrajine je održao sastanke u američkom Kongresu, gde je razgovarao sa predstavnicima Demokratske i Republikanske stranke u Senatu i Predstavničkom domu.

Predsednik Ukrajine započeo je u ponedeljak radnu posetu SAD, kada se sastao sa predstavnicima američke vojne elite, rukovodstvom MMF-a i Svetske banke. 

Zelenski požuruje Kongres da što pre reši spor i pošalje novac

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, međutim nisu izdvojena nova sredstva od kada su u januaru ove godine republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata.

Neki republikanci, posebno oni tesno povezani sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Zelenski je pozvao članove Kongresa da brzo reše svoje sporove i obezbede pomoć Ukrajini.

"Ako nekoga inspirišu nerazjašnjena pitanja na Kapitol hilu, to su ruski predsednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika", rekao je Zelenski u ponedeljak obraćajući se vojnim zvaničnicima u Vašingtonu.

Nedavno obelodanjeni američki obaveštajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći veruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpeti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.
 

Komentari (0)

Svet