Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden poručio Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije: "Ostaćemo uz vas"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

08:18

RAT U UKRAJINI Bajden poručio Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije: "Ostaćemo uz vas"
RAT U UKRAJINI Bajden poručio Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije: "Ostaćemo uz vas" - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Hanna Arhirova

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 653 dana. Ruske snage pokrenule su nove napade na ukrajinski grad Avdejevku, u okviru ofanzive sa ciljem da obezbede kontrolu nad oblašću istočnog Donbasa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se nada da zvanični Kijev i dalje može da računa na Sjedinjene Američke Države u vezi sa vojnom pomoći. On se danas sastaje sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Administracija predsednika Bajdena upozorila je Kongres da bi neuspeh u obnavljanju vojne pomoći Ukrajini moglo da preokrene rat u rusku korist, što bi, kako se tvrdi, dovelo do pretnje po Zapad. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na ceremoniji podizanja zastave na nuklearnim podmornicama "Krasnojarsk" i "Imperator Aleksandar III" da im nema ravnih u svetu i da su "zastrašujuće".

Ključni događaji:

  • Zelenski se sastaje sa Bajdenom u Vašingtonu
  • Jača ruski pritisak na Avdejevku
  • Ukrajina se nada da će SAD ipak poslati vojnu pomoć
  • Putin se pohvalio novim "zastrašujućim" podmornicama 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.15 Bajden poručio Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije

Tokom susreta u Vašingtonu i razgovora o američkoj podršci Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden poručio je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije.

"Ostaćemo uz vas", rekao je predsednik Bajden ukrajinskom kolegi, prenosi Rojters.

Ranije danas Bajden je pozvao američki Kongres da odobri dodatnu pomoć za Ukrajinu i najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći Kijevu.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

18.20 Od početka rata "poginulo ili povređeno" 315.000 ruskih vojnika

U izveštaju američkih obaveštajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti procenjuje se da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povređeno ukupno 315.000 vojnika, odnosno skoro 80 odsto vojnika kojima je Moskva raspolagala na dan početka sukoba u februaru 2022.

U istom izveštaju ocenjuje se da su gubici Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima tokom rata "unazadili vojnu modernizaciju Rusije za 18 godina", preneo je Rojters.

16.26 Saliven: Neizdvajanje novca za pomoć Kijevu pogoršaće sposobnost Ukrajine da se brani

Neuspeh da se izdvoji još sredstava za pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije dovešće do posebnog pogoršanja sposobnosti Ukrajine da se odbrani, izjavio je danas savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven. U svom obraćanju na forumu Volstrit Džornala, Saliven je rekao da ako ne bude pomoći SAD, to bi naškodilo sposobnosti Ukrajine da zadrži teritoriju koju kontroliše, a kamoli da povrati onu koju je Rusija zauzela, prenosi Rojters.

Republikanci u američkom Senatu blokirali su nedavno glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtevima u vezi sa jačanjem bezbednosti južne granice SAD. Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoć Izraelu i Gazi. 

15.20 Ukrajinske sajber jedinice GUR-a napale poreski sistem Ruske Federacije

Sajber jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) izvršile su napad na poreski sistem Ruske Federacije pri čemu su svi serveri zaraženi malverom, saopštila je pres služba GUR-a na Telegram kanalu. Kako se navodi, tokom specijalne operacije, vojna obaveštajna služba uspela je da upadne u jedan od dobro zaštićenih ključnih centralnih servera Federalne poreske službe Ruske Federacije, a zatim u više od 2.300 njenih regionalnih servera širom Rusije, uključujući teritoriju privremeno okupiranog Krima.

14.40 Zelenski razgovarao sa predsednikom UEFA

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom o aktuelnim geopolitičkim i sportskim pitanjima. "Predsednik UEFA je izrazio nepokolebljivu podršku i divljenje Ukrajini i hrabrosti njenog naroda u ovim teškim vremenima i izrazio nadu u brzo i mirno rešenje problema, koje će Ukrajini doneti stabilnost i prosperitet", navodi se u saopštenju na sajtu UEFA.

14.05 Međunarodni monetarni fond predstavio tri scenarija razvoja ukrajinske privrede

Međunarodni monetarni fond (MMF) je objavio tri scenarija razvoja privrede Ukrajine u zavisnosti od toga koliko će trajati sukobi u toj zemlji. Osnovni scenario predviđa da će se konflikt u Ukrajini okončati do kraja 2024. godine, navodi se na veb stranici MMF. Ako se to obistini, ukrajinska privreda će sledeće godine porasti u rasponu između tri i četiri odsto, a u 2025. godini će ubrzati rast na 6,5 odsto, prenosi Komersant.

Negativan scenario je zasnovan na pretpostavci da će se sukobi nastaviti do kraja 2025. godine, što bi značilo da će ukrajinski BDP sledeće godine pasti za pet odsto u 2024. godini i stagnirati u 2025. godini.

Pozitivan scenario za ekonomski razvoj Ukrajine ne navodi datum završetka konflikta i pretpostavlja da bi privreda Ukrajine uz visok nivo investicija, migracioni priliv i rast produktivnosti mogla da poraste za 10 odsto u 2025. godini.

13.22 Ukrajina: Na telekomunikacionu firmu i sistem plaćanja izvršeni hakerski napadi

Na najvećeg ukrajinskog telekomunikacionog operatera Kijevstar i na veliki ukrajinski sistem plaćanja Monobank izvršeni su jutros hakerski napadi zbog čega su privremeno obustavljene usluge. Najveći ukrajinski telekomunikacioni operater Kijevstar saopštio je da su privremeno prekinute internet i usluge mobilne telefonije te kompanije zbog hakerskog napada koji je izvršen jutros. Kompanija, koja je u vlasništvu kompanije Veon iz Amsterdama, navodi u saopštenju da radi na popravci i da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona, objavio je Rojters.

10.38 Putin potpisao dva zakona u oblasti zajedničke odbrane Rusije i Belorusije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Belorusijom o formiranju zajedničkih centara za borbenu obuku, kao i zakon o ratifikaciji protokola sa Belorusijom, kojim su unete nove odredbe u sporazum o zajedničkom obezbeđenju regionalne bezbednosti u oblasti odbrane. Odgovarajući dokument postavljen je sajtu zvaničnog izdanja pravnih akata, prenele su RIA Novosti.

U sporazumu o formiranju zajedničkih centara za borbenu obuku precizirani su zadaci tih centara, kao što je zajednička borbena obuka, dežurstvo vojnih kontingenata, izvođenje drugih zadataka borbene obuke, razmena iskustava o upotrebi naoružanja, vojne i specijalne opreme.

08.21 FT: EU namerava da prikupi 15 milijardi evra za Ukrajinu od zamrznute ruske imovine

Evropska komisija namerava da prikupi oko 15 milijardi evra do 2027. godine za podršku Ukrajini od zamrznute ruske imovine, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na neimenovane izvore. Meta ovog predloga EK biće samo prihodi od imovine Ruske centralne banke, koji bi trebalo da generišu do tri milijarde evra na godišnjem nivou.

Ovaj nacrt biće usvojen ukoliko bude odobren na sastanku odbora Evropske komisije koji će biti održan danas u Strazburu. List navodi da je ovaj predlog predstavljen letos, ali da su pojedine članice Evropske unije i Evropska centralna banka izrazile sumnju u njegovu pravnu i finansijsku održivost.

Međutim, problemi sa prikupljanjem pomoći za Kijev dali su novi podsticaj pokušajima da se za to koriste prihodi od zamrznutih ruskih sredstava.

08.10 MMF odobrio isplatu do 900 miliona dolara Ukrajini

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je odobrio drugu reviziju kreditnog programa za Ukrajinu, što omogućava isplatu 900 miliona dolara. "Izvršni odbor MMF-a zaključio je danas konsultacije u vezi sa članom četiri za 2023. godinu i završio drugu reviziju aranžmana za Ukrajinu. Završetak druge revizije omogućava vlastima da odmah povuku iznos od oko 900 miliona američkih dolara", navodi se u saopštenju, prenosi RIA. Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva sastaće se u Vašingtonu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopšteno je ranije iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

07.14 Ruska PVO oborila ukrajinsku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti, koju je Ukrajina lansirala, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. Ministarstvo je na Telegramu saopštilo da se napad dogodio jutros oko pet sati, prenosi TAŠ.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov, koja se graniči sa Ukrajinom na jugozapadu Rusije, rekao je da prema preliminarnim informacijama nema žrtava i štete. Raketa Točka-U, koja nosi izveštajno ime NATO-a Skarab B, sovjetska je taktička balistička raketa kratkog dometa.

07.11 Kijev: Oboreno devet od 15 dronova koje je Rusija noćas lansirala na Ukrajinu

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su devet od 15 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći na ukrajinsku teritoriju i dve krstareće rakete, saopštila je jutros ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska je navela da su bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed koje je lansirala Rusija, uništene u nekoliko regiona Ukrajine, prenosi Rojters.

Dve krstareće rakete oborene su iznad regiona Zaporožja i Dnjepropetrovska u Ukrajini. Vazduhoplovne snage Ukraine nisu precizirale šta se desilo sa dronovima koji nisu oboreni i da li je u napadu bilo štete ili žrtava.

6.55 Zelenski zahvalan MMF-u na podršci Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na tome što je podržao Ukrajinu, odobrivši drugu reviziju kreditnog programa.

"Hvala vam što podržavate Ukrajinu i slavite uspehe naše zemlje i našeg naroda. U vreme rata sprovodimo reforme koje jačaju naše institucije i radimo sa partnerima na pružanju više ekonomskih mogućnosti za naše ljude", naveo je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters.

MMF je prethodno saopštio odobrio drugu reviziju kreditnog programa za Ukrajinu, što omogućava isplatu 900 miliona dolara.

"Izvršni odbor MMF-a zaključio je konsultacije u vezi sa članom četiri za 2023. godinu i završio drugu reviziju aranžmana za Ukrajinu. Završetak druge revizije omogućava vlastima da odmah povuku iznos od oko 900 miliona američkih dolara", navodi se u saopštenju.

6.43 Kirbi: Rusija pojačala napade raketama i dronovima na civilnu infrastrukturu

Rusija povećava napade raketama i dronovima na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, a Bela kuća očekuje da će Moskva gađati i energetsku infrastrukuru, kako se zima približava, rekao je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Kirbi očekuje da će Vašington pre kraja meseca objavi dodatnu vojnu pomoć za Ukrajnu.

"Nemamo još mnogo nedelja ove godine, tako da apsolutno očekujem da ćete nas videti kako objavljujemo vest o dodatnoj pomoći pre kraja godine", poručio je Kirbi.

6.38 Borelj: Brisel želi da pruži Ukrajini dalju vojnu pomoć i odobri pristupanje

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Brisel želi da pomogne Ukrajini pružajući dalju vojnu pomoć i da toj zemlji omogući pristupanje punopravnom članstvu. Borelj je na platformi X napisao da vojna podrška EU Ukrajini mora biti održiva i uvećana, a da je otvaranje pregovora prioritet Ukrajine i da Kijev to zaslužuje. Lideri EU će ove sedmice doneti važne odluke, istakao je Borelj. 
 

Komentari (0)

Evropa