Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da Rusija pokrećenove napade na istoku zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2023

-

08:03

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da Rusija pokrećenove napade na istoku zemlje
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da Rusija pokrećenove napade na istoku zemlje - Copyright Tanjug/AP/Hanna Arhirova, Efrem Lukatsky, Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 652 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovao je u Argentinu gde je prisustvovao inauguraciji novog predsednika države Havijera Mileja, ali je tokom posete Buenos Ajresu razgovarao sa nekoliko lidera latinoameričkih i afričkih zemalja. Cilj Zelenskog je da borbu Ukrajine predstavi u punom obimu i u Latinskoj Americi i da sa tog kontinenta dobije određenu pomoć. Tamo ga je zatekao i poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena da 12. decembra poseti Vašington. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov povukao je paralele između rata koji se vodi u Ukrajini i ratova Rusije protiv Napoleona i nacističke Nemačke. Rusija je posle sukoba uvek izlazila jača, rekao je Lavrov. Pomoć u naoružanju sledeće godine stiže u Ukrajinu iz Nemačke kao obećanje Berlina da će poslati 200.000 komada artiljerijske municije.

Ključni događaji:

  • Bajden pozvao Zelenskog na sastanak u Beloj kući 12. decembra
  • Zelenski u Argentini na polaganju zakletve Mileja
  • Zelenski i Orban kratko razgovarali u Buenos Ajresu
  • Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba, tako je bilo i posle Hitlera i Napoleona
  • Nemačka Ukrajini isporučuje 200.000 komada artiljerijske municije

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

19.48 Zelenski se nada će SAD nastaviti da šalju vojnu pomoć: Nećemo odustati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se nada da zvanični Kijev i dalje može da računa na Sjedinjene Američke Države u vezi sa vojnom pomoći.

"Nećemo odustati. Znamo šta da radimo i možete da računate na Ukrajinu, kao što se mi nadamo isto tako da možemo da računamo na vas", rekao je Zelenski pred vojnim licima na Univerzitetu za nacionalnu odbranu, preneo je Rojters.

Zelenski će se sutra u Beloj kući sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Administracija predsednika Bajdena upozorila je Kongres da bi neuspeh u obnavljanju vojne pomoći Ukrajini moglo da preokrene rat u rusku korist, što bi, kako se tvrdi, dovelo do pretnje po Zapad.

Bajdenovi demokratski saveznici u Kongresu pokušavaju da bude odobreno oko 50 milijardi nove pomoći za Ukrajinu, ali je planirano da od petka zakonodavci odu na odmor do kraja godine.

15.19 Ruski CIK: Predsednički izbori biće održani i u DNR, LRN, Zaporožju i Hersonu

Predsednički izbori u Rusiji iduće godine biće održani i na pripojenim teritorijama Donjecke Narodne Republike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške oblasti i Hersonske oblasti, uprkos vanrednom stanju, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

Kako se navodi, članovi komisije su tu odluku doneli nakon konsultacija sa ruskom Federalnom službom bezbednossti (FSB), Ministarstvom odbrane i liderima DNR i LNR, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, javio je TASS.

Zamenik predsednika Centralne izborne komisije Nikolaj Bulajev rekao je da će o donetoj odluci odmah obavestiti predsednika Rusije i Savet Federacije. Predsednički izbori u Rusiji zakazani su za 17. mart 2024. godine.

13.52 Putin: Rusija ima zastrašujuće podmornice, nema im ravnih u svetu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na ceremoniji podizanja zastave na nuklearnim podmornicama "Krasnojarsk" i "Imperator Aleksandar III" da im nema ravnih u svetu i da su "zastrašujuće".

Putin je boravio u severnom gradu Severodvinsk, gde je rekao da se ruska mornarica jača najsavremenijom opremom i naoružanjem.

"Uskoro će 'Aleksandar III' i 'Krasnojarsk' početi da nadgledaju Pacifik", rekao je Putin.

Kako navodi Sputnjik, u toku je izgradnja još pet podmornica, tipa "Jasen M", a u završnoj fazi je krstarica "Arhangelsk".

Prema zvaničnim podacima, "Krasnojarsk" je višenamenska nuklearna podmornica projekta "Jasen-M". Pripada četvrtoj generaciji podmorskih plovila.  Zvanično je saopšteno da su ove podmornice naoružane krstarećim raketama "oniks" i/ili "kalibar". Postoje planovi da ih naoružaju hipersoničnim projektilima "cirkon".

Tanjug AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

12.05 Ukrajinska vojska: Rusija pokreće nove napade na istoku Ukrajine

Ruske snage pokreću nove napade na ukrajinski grad Avdejevku, u okviru ofanzive sa ciljem da obezbede kontrolu nad oblašću istočnog Donbasa, saopštila je danas ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

"Neprijatelj je juče pokrenuo masovne jurišne akcije uz podršku oklopnih vozila u pravcu Avdejevke i Marinke", rekao je vojni portparol Aleksandar Stupun ukrajinskoj televiziji.

Linije fronta u istočnoj Ukrajini jedva da su se pomerile poslednjih nekoliko nedelja, ali borbe su bile intenzivne, rekao je Stupun, dodajući da je u blizini Avdejevke u poslednja 24 sata bilo 610 artiljerijskih granatiranja.

profimedia

 

11.45 Borelj: Brisel želi da pruži Ukrajini dalju vojnu pomoć i odobri pristupanje

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Brisel želi da pomogne Ukrajini pružajući dalju vojnu pomoć i da toj zemlji omogući pristupanje punopravnom članstvu.  Borelj je na platformi X napisao da vojna podrška EU Ukrajini mora biti održiva i uvećana, a da je otvaranje pregovora prioritet Ukrajine i da Kijev to zaslužuje. Lideri EU će ove sedmice doneti važne odluke, istakao je Borelj. 

U Briselu se danas održava sastanak ministara spoljnih poslova Unije sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, a Kuleba je pred sastanak izjavio da bi bilo "poražavajuće" i za Ukrajinu i za EU ako lideri Unije ne bi dali  zeleno svetlo za pregovore o članstvu Kijeva na samitu kasnije ove sedmice, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

11.23 Velika Britanija ustupa Ukrajini dva broda minolovca

Velika Britanija saopštila je danas da ustupa Ukrajini dva broda minolovca britanske Kraljevske ratne mornarice i potvrdila da uspostavlja novu pomorsku odbrambenu koaliciju sa Norveškom kako bi bile ojačane ukrajinske pomorske operacije. Britanska vojska je navela da ustupa dva minolovca klase Sandaun, koja će omogućiti Ukrajini da se bolje suprotstavi pretnji od ruskih podvodnih mina, sa ciljem da budu obnovljene ukrajinske izvozne rute preko Crnog mora, prenosi Rojters.

"Ovo jačanje ukrajinske vojne sposobnosti označava početak novog, posvećenog napora Velike Britanije, Norveške i drugih saveznika, usmerenog na jačanje pomorske sposobnosti Ukrajine na duži rok", izjavio je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

11.16 Slovačke kamiondžije ponovo protestuju na granici sa Ukrajinom

Slovački vozači kamiona ponovo će delimično blokirati jedini teretni putni granični prelaz sa Ukrajinom, Visne Nemecke, u 15 časova, jer su, kako su naveli, nezadovoljni odlukom EU da ukrajinski prevoznici budu izuzeti od dobijanja dozvole za ulazak i izlazak iz bloka saopštili su danas prevoznici.

"Za kamionski saobraćaj biće blokiran ulaz u Slovačku. Privatni saobraćaj ni na koji način neće biti ometan", navelo je slovačko transportno udruženje UNAS u saopštenjuv, prenosi Rojters.

profimedia

 

10.48 Ruska FSB ove godine osujetila 14 pokušaja sabotaže i terorizma na Krimu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je otkrila široku tajnu mrežu ukrajinskih agenata na Krimu ove godine i osujetila 14 pokušaja sabotaže i terorizma, kao i da je 10 osoba već osuđeno za planiranje tih akata.

U saopštenju se navodi da je FSB, u saradnji sa Ruskim istražnim komitetom, suzbio aktivnosti široke mreže agenata na Krimu kojima su upravljale ukrajinske obaveštajne agencije pod kontrolom Zapada u cilju izvršenja akata sabotaže i terorizma usmerenih na vladine zvaničnike, rusko vojno osoblje i oficire FSB, kao i na transportne i energetske objekte, preneo je TASS.

10.15 Ukrajina: Sumnjičavost prema optimističnim govorima Volodimira Zelenskog

Vojni i civilni ukrajinski zvaničnici, ali i savetnici za komunikacije u predsedničkom kabinetu smatraju da, komunikaciona strategija zvaničnog Kijeva stvara neslaganje između predsedničke administracije i vojnog rukovodstva.

To su ocenili na osnovu toga što je Ukrajina ove godine imala malo vojnih uspeha, a zapadna vojna i politička podrška zvaničnom Kijevu jenjava, prenosi Fajnenšel tajms. Politički rivali su počeli otvoreno da kritikuju Zelenskog, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nedavno je optužio predsednika za autoritarizam i čak ga uporedio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski redovno i svakodnevno se obraća naciji hvaleći ukrajinske vojne snage, slaveći napredovanja na linijama fronta, potvrđujući odlučnost u suočavanju sa ruskom agresijom. Njegova poruka je uvek praćena pokličem "idemo napred", sa ciljem da se održi optimizam i u Ukrajini i u inostranstvu.

"U komunikacije moramo dodati više realizma. Moramo da budemo hrabri u vezi sa tim kao što smo bili 24. februara prošle godine", rekla je za američki dnevnik neimenovana osoba upoznata sa strategijom komunikacija predsedničkog kabineta.

09.46 Orban i Zelenski razgovarali u Argentini o članstvu u EU

Mađarski premijer Viktor Orban i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su između 10 i 15 minuta i tom prilikom Orban mu je poručio da zemlje EU stalno razgovaraju o pitanju prijema Ukrajine u zajednicu, saopštio je Orbanov pres-sekretar Bertalan Havasi.

"Dvojica lidera su u nedelju razgovarala 10 do 15 minuta na marginama inauguracije predsednika Argentine", citirala je agencija reči predstavnika ukrajinske delegacije, prenosi RIA pozivajući se na Blumberg.

Ranije je šef kabineta ukrajinskog lidera, Andrij Ermak u razgovoru sa šefom mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Sijartom predložio održavanje sastanka dva lidera, ali je on takav susret odbio rekavši da tako nešto nije moguće bez prethodne pripreme, ali i da do njega može doći samo ukoliko postoji šansa za konkretne pozitivne rezultate.

profimedia

 

09.01 Britanija formira Kancelariju za nadgledanje sprovođenja sankcija protiv Rusije

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uspostaviće naredne godine Kancelariju za primenu trgovinskih sankcija, koja će kontrolisati da li privatne kompanije poštuju sankcije protiv Rusije, saopštilo je Ministarstvo za poslovanje i trgovinu.

Nova kancelarija britanske vlade moći će da kompanijama koje krše zakone, odnosno onima koje izbegavaju sankcije izvozom proizvoda u Rusiju preko trećih zemalja, izriče novčane kazne i prosleđuje krivične predmete na razmatranje britanskoj poreskoj, platnoj i carinskoj upravi, prenosi TASS.

07.42 Četiri osobe povređene tokom raketnog napada Rusije na Kijev

Najmanje četiri osobe povređene su nakon što je ukrajinski PVO sistem presreo osam balističkih raketa koje su ruske snage u toku noći ispalile na Kijev, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Naveo je da su povređeni hospitalizovani i dodao da je muškarac star 21 godinu zadobio povrede obe ruke od gelera, dok su tri žene imale akutne reakcije na stres, prenosi Rojters.Kličko je dodao da je u jugozapadnom okrugu Holosijevski izbio požar kada je deo projektila pao na krov stambene zgrade i da je on ugašen.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.55 Bajden pozvao Zelenskog na sastanak u Beloj kući 12. decembra

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanak 12. decembra u Beloj kući kako bi razgovarali o ratu protiv Rusije i američkoj podršci ukrajinskim odbrambenim naporima, saopštila je Bela kuća.

Kako je najavljeno, dvojica lidera razgovaraće o "hitnim potrebama“ Ukrajine, u vreme kada Bela kuća pokušava da postigne dogovor sa Kongresom SAD kojim bi se obezbedila vojna pomoć Ukrajini i Izraelu.

06.40 Zelenski u Argentini na polaganju zakletve Mileja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prisustvovao je juče polaganju zakletve novog predsednika Argentine Havijera Mileja u Buenos Ajresu, gde je imao susrete sa više latinoameričkih i afričkih lidera.

Ovo je prvo putovanje ukrajinskog lidera u Latinsku Ameriku u trenutku dok Kijev nastavlja da traži podršku među zemljama u razvoju za svoju borbu protiv Rusije, preneo je AP.

AP Photo/Gustavo Garello

 

06.35 Zelenski i Orban kratko razgovarali u Buenos Ajresu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i mađarski premijer Viktor Orban nakratko su juče razgovarali u Buenos Ajresu, gde su prisustvovali inauguraciji argentinskog predsednika Havijera Mileja, vidi se na video snimku postavljenom na Jutjub kanalu argentinskog Senata. Za sada se ne zna o čemu su razgovarali, naveo je Rojters. Ukrajinski mediji spekulišu da su se sastali u Buenos Ajresu kako bi rešili nesuglasice u vezi sa kandidaturom  Ukrajine za članstvo u EU.

06.20 Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba,tako je bilo i posle Hitlera i Napoleona

Rusija je mnogo jača nego što je bila pre izbijanja sukoba u Ukrajini, koji su podstakle SAD, ocenio je juče ruski ministar spoljniih poslova Sergej Lavrov.

"Već su vidljivi rezultati rata sa Rusijom, koji su SAD pokrenule preko Ukrajine. Pomenuli ste širenje NATO, ali je ključan rezultat za nas i za druge to da je Rusija postala mnogo jača nego pre svih ovih dešavanja", rekao je Lavrov obraćajući se putem interneta prisutnima na forumu u Dohi.

Lavrov je podsetio da je početkom 19. veka Napoleon pokrenuo skoro celu Evropu za napad na Rusiju, ali ga je ona porazila i "postala jača nakon te agresije". On je rekao da je isto učinio Hitler sredinom 20. veka, kada je mobilisao većinu evropskih zemalja kako bi pokrenuo agresiju protiv Rusije.

"On je, takođe, poražen i mi smo postali jači nakon tog rata", naglasio je Lavrov.

06.05 Nemačka Ukrajini isporučuje 200.000 komada artiljerijske municije

Nemačka će sledeće godine moći da isporuči Ukrajini oko 200.000 artiljerijske municije, izjavio je juče generalni inspektor nemačkih oružanih snaga (Bundesver) Karsten Brojer.

Kako prenosi RIA, jedan neimenovani izvor iz EU rekao je da su zemlje članice tog bloka isporučile Ukrajini 300.000 od planiranih milion komada municije, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je rekao da EU neće moći da ispuni svoje obećanje o milion granata do marta 2024. godine.

Komentari (0)

Evropa