Evropa

RAT U UKRAJINI Bugarski predsednik stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini, nastavljena blokada graničnog prelaza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2023

-

08:09

RAT U UKRAJINI Bugarski predsednik stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini, nastavljena blokada graničnog prelaza
RAT U UKRAJINI Bugarski predsednik stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini, nastavljena blokada graničnog prelaza - Copyright AP/Scott Heppell, Andrew Kravchenko, Efrem Lukatsky, Ihor Moroz

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 645 dana. Stižu i otužbe na račun predsednika Volodimira Zelenskog od strane gradonačelnika Kijeva, Vitalija Klička, koji je rekao da je Zelenski sada plaća za greške koje je pravio tokom rata i da će posle rata svi morati da pokažu šta su radili. Kijev takođe tvrdi da su ruski vojnici izvršili ratni zločin, jer su ubili dvojicu ukrajinskih vojnika u momentu predaje. Ukrajina i Poljska otvoriće dodatni granični prelaz za prazne kamione koji danima čekaju na granici zbog protesta poljskih vozača kamiona nezadovoljnih neravnopravnom konkurencijom ukrajinskih transportnih preduzeća. Rusija tvrdi da je njena vojska pogodila ukrajinski štab vazušne odbrane u Dnjepru.

Ključni događaji:

  • Kijev pokrenuo istragu o ubistvu dvojice ukrajinskih vojnika dok su se predavali
  • Rat u Ukrajini naterao zemlje EU da povećaju budžete za odbranu, šta je sa Srbijom
  • Kličko: "Zelenski sada plaća za greške koje je napravio"
  • Ukrajina otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione
  • Rusija tvrdi da je vojska pogodila ukrajinski štab vazušne odbrane u Dnjepru

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.53 Predsednik Bugarske stavio veto na sporazum o donaciji oružja Ukrajini

Bugarski predsednik Rumen Radev stavio je veto na sporazum o donaciji viškova oklopnih transportera bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajini, koji je bugarski parlament odobrio 22. novembra, saopštila je predsednička pres služba.

"Ti oklopni transporteri mogli bi da se koriste za zaštitu bugarske granice i za pomoć stanovništvu u slučaju katastrofa i nesreća. Život i zdravlje bugarskih građana moraju da budu na prvom mestu", naveo je Radev, vraćajući sporazum u parlament na ponovno razmatranje, prenosi Tass. 

Prema tom sporazumu, Ukrajini je trebalo da se isporuči 100 oklopnih transportnih vozila sa naoružanjem i rezervnim delovima, koje bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova više ne koristi.

19.45 Poljska: Vratiti sistem po kom su ukrajinskim kamionima potrebne dozvole za ulazak u EU

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki pozvao je danas Evropsku uniju da obnovi sistem po kojem su ukrajinskim kamiondžijama potrebne dozvole za ulazak u Uniju. "Mi ćemo snažno i nedvosmisleno zahtevati vraćanje dozvola za prevoz ukrajinskim vozačima", rekao je Moravjecki novinarima, prenosi Rojters.

Za prelazak poljsko-ukrajinske granice u redovima čeka 2.500 kamiona i blokada se nastavlja, izjavio je ranije portparol ukrajinske Državne granične službe Andrij Demčenko. Istovremeno je nastavljena i blokada slovačke granice.

18.42 Ukrajinska vojska preuzela odgovornost za napad na skladišta nafte u Lugansku

Ukrajinska vojska preuzela je danas odgovornost za napad na skladišta nafte u Lugansku, koji je pod kontrolom ruskih snaga. Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine ocenilo je da je ukrajinska vojska u nedelju izvela "uspešan napad", ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

18.35 Ruski mediji: Putin ove nedelje u poseti UAE i Saudijskoj Arabiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove sedmice Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, objavio je danas ruski medij Šot, pozivajući se na izjavu Putinovog pomoćnika Jurija Ušakova. Do posete dolazi nakon što je prošle nedelje grupa proizvođača nafte OPEK+, koja uključuje sve tri zemlje, pristala da smanji proizvodnju na oko 2,2 miliona barela dnevno, prenosi Rojters.

15.35 Podoljak: Ukrajina promenila ratnu taktiku

Ukrajina je promenila svoju ratnu taktiku, prelazeći u odbranu u pojedinim oblastima i nastavkom ofanzivnih operacija u drugima, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Podoljak je napisao na platformi X da se ukrajinska vlada sada fokusira na povećanje domaće proizvodnje naoružanja.

Istakao je da je cilj i da se ubrzaju pregovori sa saveznicima za  povećanje vojnog snabdevanja, preneo je Rojters.

profimedia

 

13.50 Bela kuća: SAD će ostati bez novca za Ukrajinu do kraja godine

Sjedinjene Američke Države će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne preduzme mere, saopštila je danas direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće Šalanda Jang. Ona je u pismu liderima Kongresa navela da je zabrinutost za nastavak američke podrške Ukrajini porasla je nakon višemesečnih sukoba u Kongresu oko vladine potrošnje, uključujući vojnu pomoć Ukrajini.

"Ne postoji magični lonac za finansiranje. Nestalo nam je novca, i skoro nam je ponestalo vremena", upozorila je Jang.

13.36 Na granici sa Poljskom čeka 2.500 kamiona, blokada se nastavlja

Za prelazak granice od Poljske do Ukrajine u redovima čeka 2.500 kamiona i blokada se nastavlja, izjavio je portparol ukrajinske Državne granične službe Andrij Demčenko.

"Prema podacima poljskih graničara, 2.500 kamiona čeka u redovima na pravcima gde se nastavlja blokada poljskih prevoznika: Jahodin - 520, Rava-Ruska - 880, Krakivec - 500, Šehini - 600", naveo je on.

Takođe, nastavljena je blokada slovačke granice, prenosi Ukrinform. Na kontrolnom punktu Užgorod od jutra je čekalo 650 kamiona da pređu u Ukrajinu. Na granici sa Mađarskom saobraćaj se odvija, ali ima redova. Ujutro je 750 kamiona čekalo da pređu u Ukrajinu na kontrolnom punktu Tisa.

11.43 Bugarski predsednik Radev stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini

Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na odluku o isporuci bugarskih oklopnih vozila Ukrajini. On je vratio na novu raspravu u parlamentu Zakon o potvrđivanju sporazuma kojim Bugarska daje Ukrajini besplatno oklopnu opremu.

U razlozima za veto navedeno je da narodni poslanici nisu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije, što im onemogućava objektivnu procenu da li obezbeđena oprema više nije neophodna Bugarskoj, navodi se u saopštenju na sajtu predsednika Bugarske. Navedeno je da nisu uzeti u obzir ni borbeni zadaci koji su dodeljeni MUP-u, ni potrebe Glavnih uprava "Granična policija" i "Protivpožarna bezbednost i bezbednost stanovništva".

11.15 Otvoren novi granični prelaz za kamione na ukrajinsko-poljskoj granici

Prvih 30 praznih kamiona prošlo je kroz novootvoreni prelaz Uhriniv-Dolhobičuv na ukrajinsko-poljskoj granici. Zvanični Kijev očekuje da će otvaranje ovog prelaza deblokirati glavne kopnene koridore u jeku štrajka poljskih vozača kamiona, saopštila je danas ukrajinska pogranična služba, prenosi Rojters. Poljske kamiondžije štrajkuju od 6. novembra zbog navodno podređenog položaja u odnosu na svoje ukrajinske kolege i zbog toga su blokirana četiri granična prelaza.

Profimedia

 

09.50 Rusija: Ukrajina napala skladište nafte u Lugansku

Ukrajinski dronovi napali su skladište nafte u Lugansku, saopštio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija. On je za agenciju RIA Novosti rekao da je usled napada izbio požar, koji je ugašen. Nema povređenih. Neposredno pre požara u gradu su se čuli zvuci PVO i karakterističan zvuk motora jurišnih dronova, navodi agencija.

08.54 Ukrajina: Uništeno 18 od 23 lansirana ruska drona

Ukrajinska Protivvazdušna odbrana je tokom noći uništila 18 od 23 drona kojima je Rusija napala najmanje devet oblasti Ukrajine, saopštila je pres-služba Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Uništena je i jedna vođena avionska raketa X-59, prenosi Interfaks Ukrajina. Dronovi su lansirani sa Krima, a raketa iz vazdušnog prostora Hersonske oblasti.

profimedia

 

07.55 Kličko: Ukrajina se kreće ka autoritativnom sistemu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se Ukrajina "kreće ka autoritativnom sistemu".
To je preneo Kijev Indipendent uz ocenu da je Kličko time uputio prikrivenu kritiku predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

"U nekom trenutku, nećemo se razlikovati od Rusije, gde sve zavisi od hira jednog čoveka", rekao je Kličko za nemački Špigl.

Kijevski gradonačelnik rekao je da je Ukrajina bila praktično bez liderstva i u haosu tokom prvih meseci ruskog napada, i pohvalio gradonačelnike ukrajinskih gradova da su odigrali ključne uloge u liderstvu, "štiteći svoje sugrađane i podržavajući vojsku".

07.10 Kijev pokrenuo istragu o ubistvu dvojice ukrajinskih vojnika dok su se predavali

Ukrajinski zvaničnici pokrenuli su juče istragu o navodima da su ruske snage ubile ukrajinske vojnike koji su se predavali, što je, kako navodi AP, ratni zločin ako se potvrdi.

Istraga je pokrenuta nakon što su se pojavili snimci na društvenim mrežama koji pokazuju da su dvojica uniformisanih muškaraca upucana iz neposredne blizine nakon što su izašli iz zemunice.

Na snimku se vidi kako vojnici, jedan od njih sa podignutim rukama, izlaze dok su bili na nišanu i ležu na zemlju pre nego što, kako se čini, grupa ruskih vojnika otvara vatru.

Nije bilo moguće odmah potvrditi autentičnost snimka ili okolnosti u kojima je snimljen, a nije  jasno ni kada se incident dogodio, naveo je AP. 

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.40 Rat u Ukrajini naterao zemlje EU da povećaju budžete za odbranu, šta je sa Srbijom  

Od početka rata u Ukrajini, pojedine evropske zemlje odlučile su da ulože više novca u svoje naoružanje. Najpre je Nemačka izdvojila poseban fond od 100 milijardi evra za naoružanje, Francuska je takođe donela odluku o povećanju sredstava u te svrhe do kraja decenije, dok Poljska ima cilj da do 2026. godine stvori najveću kopnenu vojsku u Evropi.

I dok se Evropa naoružava, Srbija će naredne godine za odbranu izdvojiti oko 40 miliona evra manje nego tekuće.

06.10  Ukrajina danas otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione

Ukrajina i Poljska otvoriće gdanas dodatni granični prelaz za prazne kamione koji danima čekaju na granici zbog protesta poljskih vozača kamiona nezadovoljnih neravnopravnom konkurencijom ukrajinskih transportnih preduzeća, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Ukrajinska granična služba navlea je da će granični prelaz Uhriniv, koji trenutno propušta samo putničke automobile i autobuse, od 1 sat posle ponoći biti otvoren za prazne kamione ukupne dozvoljene težine ne veće od sedam i po metričkih tona.

06.05 Rusija tvrdi da je vojska pogodila ukrajinski štab vazušne odbrane u Dnjepru

Ruske snage pogodile su utvrđenja komandnog mesta vazdušne odbrane "Istok" u Dnjepru, gradu u centralnoj Ukrajini, saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je napomenulo da su naneti kombinovani udari operativno-taktičke i vojne avijacije, bespilotnih letelica, raketnih snaga i artiljerije.

U saopštenju se dodaje da su pogođena i skladišta goriva u oblastima Mirgoroda, Poltavskoj oblasti i gradu Hmeljnicki, kao i arsenal municije u Mikolajevskoj oblasti, prenosi Rojters.

06.00 Ukrajina: Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju u oblasti Herson

Stariji muškarac izgubio je život tokom ruskog granatiranja oblasti Herson na jugu Ukrajine, saopštili su juče regionalni ukrajinski zvaničnici.

"Okupatori su napali selo Sadove. Jedna od granata pogodila je privatnu garažu, u kojoj se u tom trenutku nalazio 78-godišnji muškarac. On je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta", saopštila je ukrajinska vojna uprava Hersona u poruci na aplikaciji Telegram.

Ruske trupe napustile su Herson i zapadnu obalu reke Dnjepar krajem prošle godine, ali ih sada često granatiraju sa svojih položaja na istočnoj obali, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa